BG вдъхновение: Модерна ли е българката?

Дизайнерката София Борисова в новата рубрика на Tialoto.bg
20 яну 2016 11:14, Криси Табачка
8
BG вдъхновение: Модерна ли е българката?
Снимка: Булфото

В рубриката "BG вдъхновение" на Tialoto.bg всеки месец ще представяме по една личност от различни сфери на живота. Личност, която с действията си, с успехите си показва, че животът не е само суета. И това, че са българи не е пречка да реализират възможностите и да постигат мечтите си. Първият ни гост е София Борисова, трикратна носителка на приза „Златна игла“.

Тя е един от българските дизайнери с най-дълга кариера в бранша. Създателка е на модна къща "Романтика Фешън" и утвърждава марката, името и компанията си със създаването на вечерни тоалети, ежедневни облекла и сватбени модели, издържани в духа на висшата мода.

През 2016 година София Борисова ще отбележи 23 години на марката. Талантливата дизайнерка участва със своите тоалети в модни дефилета и форуми в България, всяка година подготвя колекции от сватбени и абитуриентски тоалети, а от две години в линията присъстват и спортно-елегантни рокли и костюми.

Ежегодно София Борисова представя новата си колекция на грандиозно самостоятелно ревю, събиращо повече от 600 почитатели, клиенти и любители на дизайнерката.

За предстоящите събития и изненади, успехът в кариерата, динамиката на индустрията, креативността и премеждията в България, София Борисова разказва в искрено интервю ексклузивно пред Tialoto.bg.

Да започнем с ревюто, което предстои. Какво сте подготвили в края на месеца?

Предстои ревю на 27 януари в хотел Рамада, в зала Диамант. Тази година за първи път ще направя благотворително ревю-спектакъл. Лице на каузата е тенисистката Цвети Пиронкова. Колекцията се казва „Fashion and Diamonds“, изцяло е направена от най-новите и актуални материи, които са за сезон пролет-лято 2016. Аз залагам специално на много сложни кройки на роклите и на много ефектни и скъпи материали, тъй като материалите в цялото ревю са от couture на известни фабрики в света. Гостите ще видят много различни материи от това, което до момента съм показвала. Дантелата, естествено, присъства в колекцията ми.

Това беше акцентът миналата година?

Да, но дантелата ще властва както тази, така и 2017 година. Тя е царица в модата не само в официалните и сватбените, но и в ежедневните облекла. И то под различни елементи дантели – тънки, фини, дебели, всякакви.

Разкажете ни за каузата на ревюто?

Цвети Пиронкова ще представи тоалет на това ревю, който ще е мой и ще бъде продаден на някой от гостите. За първи път тази година ще има куверти за моето ревю, които ще бъдат 100 лева и те ще подкрепят каузата, моята и на Цвети, и на Diamond International, като парите ще отидат за нейната тенис школа. В нея тренират невероятни таланти, надявам се те да се реализират и с нашата подкрепа.

Да "поплуваме" във вашите води. Какви са тенденциите тази година?

Като цяло световните тенденции за 2016 залагат на бялото като комбинация, връща се класиката. Бордото – цвят „Марсала“, също присъства през тази година, но вече в други комбинации и нюанси. Бледо лила с по-тъмно и по-светло е хит тази година Цветовете за лятото са по-свежите, които са опушени – тревисти, зелени, карамелени, златисти. Доста флорални мотиви присъстват върху платовете на световните дизайнери. Мисля, че ще бъде една заредена, пъстра и с много настроение върху платовете на тоалетите година.

Вашата фирма вече 23 години е на пазара, направете една ретроспекция на българската жена. Обръща ли се тя повече към модните тенденции?

Модата се повтаря в различни периоди като тенденции, разбира се, всичко това е усъвършенствано. Макар че кройки могат да се повторят като течение. С годините се предлагат все по-добри материи.

Жената, особено българката, е една от най-модерните. Не го казвам от някакъв патриотизъм, а защото съм обиколила цяла Европа, Америка. Това, което наблюдавам е, че хората харесват модата, дизайнерските тоалети. Обичат да са модерни, но българката се отличава навсякъде, където отиде. Тя е една от най-модерните жени колкото и да сме в криза и финансите да ни ограничават. Българката гледа да носи нещо, което е модерно, било то по-скъпо или по-евтино, да е направено така, че да е съобразено със световните тенденции като кройки, като цвят, като тоалети.

И това го прави с доста по-малко пари...

Да. Ние сме магьосници.

Какви са вашите очаквания за 2016 година?

По-добра от 2015. Мисля, че всеки дизайнер, а и всеки човек иска следващата година да е по-добра от предишната.

Какво означава в България успял дизайнер?

Много труд, много безсънни нощи, леко загърбване на семейството, защото в крайна сметка, за да си успял дизайнер, трябва да се отдадеш изцяло на работата си. От сутрин до вечер да си в ателиетата, постоянно пътуваш на различни ревюта, срещи с други дизайнери, изложения за платове и времето е съвсем малко като се замислиш. За 23 години, като се замисля, единственото нещо, за което съжалявам е по-малкото време с близките ми. Но съм горда, че ме разбират и ме търпят.

Цялото интервю четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нямам идея как , но в западна европа като видя нашенка е усещам от 5 метра а че били най хубави - да ама не
6
2
 
2
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
народа гладува те ми говорят за мода ама че сме се еврозирани- без рабатао без пари без достоинство.най важното без бъдище
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
модата се създава така: лигаво списание публикува измислени тенцденции, създадени от няколко г*йски модни къщи, които бълват скъпи парцали за богати търтеи, после -реклама и всички кифли по света започват да навличат въпросните шарки, цветове, финтифлюшки и т.н. Следствие - бизнес за милиарди и триумф на суетата. А по-бедните и прости момичета са готови да си продадат тялото, за да имат марков *** или чанта.
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
90% от българките са заприличали на софийски кифли
3
1
 
21
 
! Отговори
Обективност преди 8 години
И аз съм жена, обаче... Как няма да се разпознават българките навсякъде, като отидат, като 80% са чалга кифли? Разпознават се, защото европеецът такова чудо не е виждал, ясно е какво си мисли, като види такава... На запад хората се интересуват от други качества, не от това какви парцали си навлякал и с колко грим си се намацал. Но тук дори и да се хвърли *** се слиза с два тона спирала, фон дьо тен и с ноктопластика 3см.! :-D Е, има и нормални, де, за които не можеш да кажеш от коя страна са
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българката е овца! Едва ли има друга националност, която толкова да не цени индивидуалността и непрекъснато да се сравнява с другите.
1
1
 
14
 
! Отговори
баничка с боза преди 8 години
коя българка по-точно. има всякакви модели ...