Звездният ни рожденик: Йордан Караджов на 64

Ето някои интересни факти за големия ни рок музикант
Обновена: 20 яну 2016 07:12 | 20 яну 2016 07:10, Красимир Ангелов
12

Снимка: Булфото

Виж други галерии »

На днешния 20 януари рожден ден празнува един от най-емблематичните гласове на родната рок сцена – Данчо Караджов. Роден през 1952 година в София, кариерата му започва още през 1969 година в група към към читалище "Светлина".

2 години по-късно става част от "Златни струни", а през 1978 година е част от създателите на група "Сигнал", която се превръща в емблема за българската рок музика. Заедно с групата изпълнява десетки "златни" песни, като "Може би", "Да те жадувам", "Мина и Лора", "Радио",  "Сбогом", "Лодка ли е любовта" и много други.

Ето интересни факти за големия ни рок музикант:

Баща му Петър е бил боксьор, състезаващ се за Славия, но също така е пеел в хор "Кавал". Самият Данчо Караджов определя себе си като фен на Славия.

Учи в Техникум по художествени занаяти.

Първият му запис не е на рок парче, а на песента "Дилмано Дилберо" по аранжимент на Найден Андреев. Записът е направен в Радио София през 1972 г.

От над 30 години е женен за своята съпруга Марияна. Има две деца – син Даниел и дъщеря Лора. Има и внучка.

През 2008 г. се включва в благотворителната кампания на „Великолепната шесторка“ на bTV. Предаването събира пари за децата в Могилино. По-късно става и треньор в музикалното риалити „Гласът на България“.

В своята кариера досега има над 5 000 концерта, като през ноември 2014 година „Сигнал“ препълва столичната зала "Арена Армеец" за юбилеен концерт по повод 35-тата годишнина от създаването на групата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
рок преди 8 години
Сигнал имат и хубави рок парчета и доста *** песни. С течение на годините обаче Данчо и компания започнаха да се лигавят все по-вече. Особено по концертите.Да изброявам ли Липсваш ми Да те жадувам Сбогом Съжалявам и още една камара помия която не знам защо наричат РОК. Достатъчно е също човек да чуе и кои са любимите му кумири Уитни Хюстън Бийтълс Ролинг стоунс Куин Лили Иванова...джаз соул ар енд би ...абе това е РОК карай да върви. Иначе наистина му желая ЖИВ И ЗДРАВ!
9
2
 
3
 
! Отговори
бг-рок преди 8 години
Бъди жив и здрав-ГОЛЯМ СИ!Доказал си какво е професионализъм-продължавай да го правиш!Бог те е докоснал-няма такъв глас в Бг рока!НАЗДРАВЕ!
8
3
 
3
 
! Отговори
9 преди 8 години
Измислен рокаджия,срам,но да е жив и здрав.Много по-големи има от теб Данчо,не си придавай важност-5000 концерта хаххахаха,най-лошото е,че и дъщеря ти ,ще си придава важност след 20г,а е същата бездарница..
7
2
 
5
 
! Отговори
Горан преди 8 години
Щурците са българските Дийп Пърпъл! Сигнал са добра група. Данчо в последните години нещо много взе да преиграва! Да е жив и здрав!
6
0
 
6
 
! Отговори
Ценител преди 8 години
"Щурците" са по-добри! А Пеци Гюзелев, лека му пръст, няма кой да го стигне и задмине. Иначе-"Сигнал" също са много добра група, според мен-втората в България . Но не знам защо не изпълняват на концертите си песни като " Денят на бурята" или "Мъже"/май така се казваше/, наблягат на блудкави и еднообразни в музикално и текстово отношение балади. "Щурците" направиха "Среща" и.. тя им стига! Но "Вкъсут на времето"," 20-и век","Рок в минало време","Стълбата"...това е РОК! Жив и здрав ,г-н Караджов!
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ме кефи. Самовлюбен, има се за титан, самозабравил се е. Не си е възпитал дъщерята. Плащаш за концерт да пее, а той иска на него публиката да му пее!!!
4
2
 
2
 
! Отговори
DIDI преди 8 години
Jiv i zdrav Dancho!
3
3
 
11
 
! Отговори
! преди 8 години
Да си жив и здрав, Данчо!Ти си оставаш класик в музиката ни.
2
3
 
12
 
! Отговори
коко преди 8 години
ВЕЛИКАН!!! Жив и здрав!Да иляди!
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да е жив и здрав.Пичага от всякъде.