Диктаторите в модата: Джани Версаче

Историята зад създаването на империята Versace
23 яну 2016 15:43, Криси Табачка
5
Диктаторите в модата: Джани Версаче
Снимка: Reuters, архив

Модният дизайнер Джани Версаче е роден през 1946 година в Италия и е едно от имената, с които се свързва подемът на индустрията през 80-те и 90-те години.

Той израства в света на модата, учейки занаята от ръцете на майка си – притежателка на собствен бизнес в изработката на рокли.

След като завършва гимназия, Джани Версаче започва работа за нея. През 1972 година, дизайнерът се мести да живее в Милано, където е назначен на практика за италианските марки Genny, Callaghan и Complice.

Дебютната му първа колекция в женската мода става факт през 1978 година, представена под името на вече основаната от него едноименна компания – Gianni Versace SpA.

Израснал в среда, която възпитава, че бизнесът винаги е семеен, Джани работи със своя брат Санто, заемащ позицията изпълнителен директор и сестра си Донатела, която е назначена като вицепрезидент и дизайнер. Версаче работи върху дизайна през 80-те и 90-те години като успява да създаде истинска модна империя, чиито продукти се фокусират основно върху чувствеността на жените и техния сексапил.

Най-известните му кройки включват изискани подплънки, рокли със силует „кукла“ и сребърни мрежести тоги. Конкурентите на Versace считат неговите смели решения в модата за вулгарни.

Невъзмутим от критиката, Джани Версаче организира сезонните си модни ревюта като рок концерти в Милано, на които фенове и папараци тръпнат в очакване на пристигането на близките му приятели Мадона и Елтън Джон, както и супермодели като Синди Крауфорд, Линда Еванджелиста и Наоми Кембъл. Именно високите им заплати за участие в ревютата са повод пресата да ги нарича "супермодели".

Джани Версаче е "виновникът" за превръщането на света на модата във властна империя, в която участие неизменно взимат най-големите звезди на онова време, а и на сегашното. Тъй като успехът не спира да нараства, Версаче започва да открива свои бутици на територията на САЩ, с помощта на семейството си.

Фокусира се върху публикуването на серия книги, които включват в съдържанието си негови скици и кадри на уважавани фотографи като Ричард Аведон, стоящи зад рекламните кампании на модната къща. Интересът на Джани Версаче към новото, непознатото и смелото разцъфва и през 1989 година, когато представя първата си колекция висша мода. През същата година, той създава и костюмите за операта в Сан Франциско.

Дизайнерът е голям фен на операта и балета, и именно това е причината за развиване на този интерес през цялостната му кариера.

През 1993 година, Джани е диагностициран с рядък вид рак на вътрешното ухо, с който се преборва успешно, но в следствие на това започва да предава отговорностите за модната къща на семейството си.

На 15 юли 1997 година, след като се връща в дома си в Маями Бийч от сутрешна разходка, Джани Версаче е застрелян от серийния убиец Андрю Кънанън. Много хора смятат, че по време на убийството на 50-годишния дизайнер, 25-годишната му кариера е била в най-върховата си точка.

Модната къща е разширена в създаването на дрехи за мъже, жени, деца, чанти, бижута, парфюми и стоки за дома. Работата на Версаче е почетена посмъртно с ретроспективна изложба, проведена от декември 1997 година до март 1998 година в Метрополитън в Ню Йорк.

След смъртта на Джани Версаче, модната империя наследява сестра му, Донатела Версаче, която и до момента оглавява къщата.

Най-любопитните факти от живота на Джани Версаче вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Джани Версаче
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората обичат да оплюват успелите и да измислят какви ли не гадории за тях. Малко хора им стиска да направят нещо самите те.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ha haТова, че ти така мислиш не значи че е така! Това, че не можеш да си позволиш е друга история ;)
3
5
 
8
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
"Модата и красотата еВаВат мамата на парата", е па я си одим като ми е удобно и не робувам на някакви си гурута в модатЪ. Това е за сноби и хора без самочуствие и комплексари.
2
2
 
11
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Яко укриване на данъци и здрав бизнес в зоната на здрача!
1
5
 
11
 
! Отговори
Лорд МинчеФ преди 8 години
Джанкото е един долнопробен локален гангстер. Аз съм Диктаторът в модата.Когато Джани се е учил да шие, аз съм карал трамвай !Да не споменавам кога се е учил да вкарва конеца, кога на мен са ми вкарвали ....