Принц Чарлз е сред най-успешните живи британски художници

Литографиите му струват над 2 милиона британски лири
1 фев 2016 18:58, Петя Славова
12
Принц Чарлз е сред най-успешните живи британски художници
Снимка: архив, Reuters
Престолонаследникът принц Чарлз е продал литографии за над 2 милиона британски лири в магазина в резиденцията си Хайгроув от 1997 г., което показва, чe e един от най-успешните живи британски художници, съобщи в. "Дейли телеграф".
 
Общите продажби на произведенията на принц Чарлз са за още по-голяма сума. Според търговец на произведения на изкуството, който се е занимавал с неговите продажби, през ръцете му са минали акварели и литографии за 4 милиона лири. Така общата сума става 6 милиона лири.
 
Този доход поставя принц Чарлз сред елита на живите британски творци, които изкарват средно по 10 000 лири годишно. Ако приходите на престолонаследника от изкуство бъдат усреднени, той е изкарвал по около 200 000 лири от продажбата на картини годишно през последните 25 години, пише БТА.
 
Литографиите в магазина в Хайгроув хаус се продават по 2500 лири. Галерията Белгрейвия обаче, която преди е предлагала произведения на принц Чарлз, сега излага ограничена серия с цена на някои от творбите 15 000 лири.
Принц Чарлз обича да рисува акварели на открито и обикновено завършва картините си само в един сеанс. Любимите му места за това занимание са именията Балморал и Сандрингам. Понякога рисува и когато е на ски, или когато пътува в чужбина.

Оригиналите принц Чарлз не продава. Той започва да изкарва пари от хобито си, когато през 1989 г. с него се свързва собственичката на галерията Белгрейвия в Лондон Ана Хънтър, след като вижда негови акварели във вестник. Тя му предлага да ги превърнат в литографии и така да подпомага благотворителната си фондация. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей това е да си член на кралско семейство. Отиваш в армия и веднага те повишават няколко нива, нарисуваш една рисунка - хоп, обявяват те за втори Леонардо, захванеш някой бизнес - клилентите веднага се нареждат на опашка, за да се подмажат и т.н. Ако същите бяха обикновени хора, дори 1% от тези нямаше да постигнат със същите умения.
8
1
 
7
 
! Отговори
+ преди 8 години
И от кога рептилиите стнаха най- успешните художници.Благодарение на ДНЕС.БГ имаме възможността да видим художник рептил и то жив както личи от статията.
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако изиграе ролята на граф Дракула , ще бъде най успешния жив британски актьор .
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не знаех,че е художник,що не ги покажат да ги видим,има ли талант ,няма ли,или е просто начин да се усвояват законно спонсорирания
5
1
 
7
 
! Отговори
муспи преди 8 години
А Боко Борисофф е член на Съюза на художниците, но много е скромен.
4
0
 
6
 
! Отговори
художника преди 8 години
До Анонимен 4Абсолютно си прав! Навремето дядо ми казваше, че човек половин живот работи за името, през останалата половина името работи за него.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То е ясно- не талантът продава, а името. А тоз чиляк си има всичко по рождение, а и многомилионна тълпа с промит мозък, която държи на традициите.
2
0
 
5
 
! Отговори
без трудов стаж преди 8 години
Горкия нали бабата не му дава да поработи и вдъхновен от камилата се е отдал на изкуството.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как не се е сетил Боко да си продава екскрементите? Сушени и с подпис. Накъде отива тоя свят?