Диктаторите в модата: Карл Лагерфелд

Животът на един от най-известните дизайнери
6 фев 2016 18:33, Криси Табачка
6
Диктаторите в модата: Карл Лагерфелд
Снимка: Reuters

Chanel е една от модните империи, която с днешна дата се е превърнала в критерии за това, кое е модерно и кое е отживелица. Разгледахме създаването на марката и живота на Коко Шанел, а сега е време да погледнем какво се случва с наследството на модната диктаторка към момента.

Хронологично разкриваме пред вас историята, живота и любопитните факти от живота на креативния директор на Chanel – Карл Лагерфелд.

Един от най-известните модни дизайнери в света, Карл Лагерфелд, е роден в Хамбург, Германия. Макар той никога да не разкрива точната дата на рождения си ден се смята, че е на 10 септември 1933 година.

Известен със своите смели проекти и постоянно преоткриване на възможностите на индустрията, дизайнерът е приветстван от списание Vogue като „безпрецедентен тълкувател на настроението на момента“. Често възхваляван за смел и дързък, Карл Лагерфелд премахва буквата „Т“ от края на фамилията си още в ранните години на своята кариера, за да я направи да звучи "по-комерсиална".

Бащата на Лагерфелд, Кристиан, постига богатството си с внасянето на кондензираното мляко в Германия. Карл, сестра му Марта и полусестра му Теа израстват в заможно семейство. Интелектуалната активност е особено окуражена в дома Лагерфелд. Майката на Кайзер Карл е завършена цигуларка и разговорите на масата им често включват теми като религия и философия.

Когато Хитлер идва на власт през 1930 година, семейство Лагерфелд се премества в селски район в северна Германия, където според думи на Кайзер Карл, са били напълно откъснати от всякакви знания за нацистите.

От ранна възраст, Карл Лагерфелд проявява интерес към модата и дизайна. Като дете той често изрязва снимки от модни списания. Известен е с това, че често критикува нещата, които другите носят на училище. В тийнейджърските години, след като семейството му се завръща в Хамбург, дизайнерът се потапя в света на висшата мода. Усещайки, че именно тази индустрия е неговото бъдеще, с благословията на цялото си семейство, Карл Лагерфелд се мести в Париж.

Едва след две години пребиваване там, Кайзер Карл подава серия от скици и проби на тъкани в конкурси за дизайн. Завършва на първо място в категория за палта и среща друг победител – Ив Сен Лоран, с когото стават близки приятели.

Скоро, Лагерфелд е нает на работа при френския дизайнер Пиер Балмен, първо като младши асистент, а след това и като чирак. Това е взискателна позиция и младият дизайнер остава на нея за три години. Той приема работа като креативен директор с друга модна къща преди да настъпи 1961 година, когато поема самостоятелно. Добрите предложения скоро започват да валят и Лагерфелд създава колекции за Chloe, Fendi (където е назначен да ръководи линията с изделия от кожа) и други. Кайзер Карл става известен в индустрията с иновативните си и съвременни предложения, но и с усета си за старото – често открива рокли от базари, които използва, за да деконструира.

До 1980-та година, Карл Лагерфелд вече е голяма звезда в модния свят. Той е любимец на пресата като човек, който обича да хроникира променящите се вкусове и социалния живот. Кайзер Карл поддържа приятелство с други големи звезди, сред които и Анди Уорхол. Докато славата му се гради върху усещането, че „скача“ от марка на марка, той набира успехи, с които малко дизайнери могат да се похвалят.

За Chanel в началото на 80-те години, Кайзер Карл направи това, което малко смятаха за възможно – възроди модна къща с преправяне на популярните архиви. Успоредно с това, през 1984 година, Лагерфелд представя своята собствена марка, която построява около идеята за това, което самият той обяснява като „интелектуален сексапил“. През годините, марката утвърждава репутация за качествени предложения с дръзки компоненти за визията като якета в смели цветове. През 2005 година Карл Лагерфелд продава марката на Tommy Hilfiger.

Последно време дизайнерът продължава да поддържа натоварен график с кариера, варираща между киното и фотографията. През 2011 година креативният директор на Chanel подписва договор за създаване на нова колекция дрехи за Macy`s.

"Най-много ми харесва да правя нещо, което не е правено преди", споделя самият Карл Лагерфелд.

Вижте най-любопитните факти за Карл Лагерфелд тук


6
Още по темата: Карл Лагерфелд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ми направил е нещо човека поне, и не малко пари.
не е катo вас, само да лаете по форумите
2
5
 
5
 
! Отговори
Новокъщов преди 2 години
Хитлер идва на власт през януари 33-та!А това същество е отвратително!И не скритата му възраст е виновна за това,винаги си е било отврат.Явно не случайно са се криели от нацистите в джандемите!
1
9
 
12
 
! Отговори
Чингиз Хан преди 2 години
Тоз на човек не мяза, ама тъпкан с пари и в гъзa... как все такива ги покрива живота бе????

10 начина да приготвим боб
10 начина да приготвим боб

10 начина да приготвим боб

Знаци, че Той е привлечен от вас
Знаци, че Той е привлечен от вас

Знаци, че Той е привлечен от вас