Звездният ни рожденик: Христо Стоичков на 50 г.!

Припомнете си великите постижения на Камата през годините
Обновена: 8 фев 2016 07:11 | 8 фев 2016 07:11,
48

 Снимка: Reuters

Днес 50-тия си рожден ден празнува легендата на българския футбол Христо Стоичков. По случая юбилея си Камата организира зреличен демонстративен мач на 20 май на националния стадион "Васил Левски". Сред легендите, които ще уважат спортния празник, са Диего Армандо Марадона, Карлос Валдерама, Даниеле Масаро, Роберто Баджо, Лотар Матеус и други.

Въпреки че едва ли има нещо, което не е известно за Модерния ляв, нека си припомним малко популярни факти за днешния рожденик:

-  Семейството на футболиста е от село Равно поле, Пловдивско.
-  Дебютът си във футбола Стоичков прави в мъжкия отбор на Завод "Юрий Гагарин" през 1981 г., следват две години в Хеброс преди да премине в ЦСКА.
-  Известен с буйния си нрав и пиперливия език, през 1985 г. заради батални сцени в мач за купата срещу Левски е наказан да не играе футбол завинаги. По-късно наказанието му е намалено на 1 година.
-  През 1990 г. подписва с Барселона, а по-късно печели и "Златната обувка".
-  През 1992 г. печели КЕШ с екипа на Барселона.
-  Пред 1994 г. печели и най-високото отличие във футбола - "Златната топка".
-  След блестящото представяне на българския национален отбор по футбол през 1994 г. на световното първенство в САЩ Стоичков е отличен с приз за голмайстор на първенството.
-  Преди да завърши състезателната си кариера в САЩ с екипа на ДС Юнайтед, Стоичков играе за ЦСКА, Ал Насър, Кашива Рейсол и Чикаго Файър.
-  След състезателната си кариера Стоичков поема и към треньорския пост. Камата ръководи националния отбор на България, отбора на Селта, на Литекс и на ЦСКА.

Припомнете си и едно от най-емблематичните попадения на Стоичков:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
21
 
5
 
! Отговори
Аналитик преди 8 години
Да издигнем в култ простотията и чалгата!Да живее Камата!
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде вие ругаещите като не сте простаци ходете и вкарвайте толкова голове за България преди да му гледате езика. Честито Ицо.
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Номер ЕДНО! Другите футбалерчета могат само да му дишат праха от обувките.
17
1
 
18
 
! Отговори
ло ло преди 8 години
Честит рожден ден на Христо Стойчков. Наистина е велик българин. Може да се гордеем, че имаме такъв човек. Да е жив, здрав и дълголетник. С пожелание да му се случват само хубави неща, а тези, които пишат лошо за него са просто ***. Защо те не прославят България с нещо хубаво, пък тогаз за тях да пишат такива нещо, като ***, *** и т.н.
16
8
 
3
 
! Отговори
Аналитик преди 8 години
До Анонимен 16--Елементарен си! Стоичков никога не съм го харесвал, защото е меко казано - ******к, в буквалният смисъл. Например Лечков, Златко Янков ми бяха много по-симпатични, защото в тях има природна интелигентност!Ясен ли бях!
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 16Значи не си българин, а турчин. Сега ми стана ясно! Лек ти ден!
14
1
 
16
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Честито Ицка. Да си жив и здрав. Не може вече да радваш България с изявите си по терените, но ние все още се гордеем с теб.
13
1
 
18
 
! Отговори
Жоро преди 8 години
Жив и здрав да е Ицо, останалото го има. Най-великият български футболист, който за щастие имах късмет да гледам....направо ми е жал за сегашното поколение младежи, които трябва да се радват на Божи 86, Малката Перука, Попето, Съни Дяков, Братя Миневи, Бандата и т.н. :)
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 11Значи още по-зле- ти си ***! Не си се радвал през 94- та на головете му ли? Това ли искаш да ми кажеш?
11
2
 
19
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Коментира на маса дузпата срещу Испания на евро 96 и вика: Понеже му казах къде ще я бия( на Субисарета) и *** при мене и ми вика " Ще я хвана", викам му: Ей, СЯ!Наистина безмалко да я хване...разтегна се максимално, но Стоичков нацели вътрешната част на лявата греда и топката мина на 10 сантиметра от пръстите му и целуна гредата и влезе в мрежата!Голямо Перде е бат Ицо! Такава спортна злоба имат малцина футболисти по света!Да си жив и здрав, човече! От един Левскар!
10
3
 
5
 
! Отговори
Аналитик преди 8 години
До Анонимен 9Брато, те този мач не го помнят защото още са ходили прави под масата...тия нещастници дето го плюят.---Напротив - бях на 26 години!
9
2
 
14
 
! Отговори
Бургас преди 8 години
Гордея се, че израснах във времената, когато на футболния терен играеше Христо Стоичков!!! Желая му още поне 50 години живот и здраве и дано всички доживеем да видим българския национален отбор поне наполовина силен, колкото беше тогава. П.П. МИХАЙЛОВ И ЦЯЛАТА ПОТЕРЯ НЕНАЯДНИ - ВЪН ОТ БФС !!!
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за 8Брато, те този мач не го помнят защото още са ходили прави под масата...тия нещастници дето го плюят.
7
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боклу.ци сте бре! 1994-та при този гол ще ми кажете , че не сте се радвали като малки деца ли, а???? Не заслужавате нито Стоичков, нито Левски, нито Ботев нито никой, МЪ.ршиииии!
6
25
 
5
 
! Отговори
Аналитик преди 8 години
Абсолютен *** - илитерат, продукт на консуматорското общество и негова емблема, служеща за легитимация и параван на елита, ограбващ хората!Това е Стоичков!
5
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Умираше на терена независимо за кой отбор играеше--той играеше заради публиката и заради клуба си, не го интересуваха парите
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този човек ми даде толкова радост 94-та, че едва ли повече бих изпитал такава от чужд човек!ВЕЛИК!ГОЛЯМ ПОЛКОН!
3
1
 
21
 
! Отговори
8 преди 8 години
ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ!ЕТО ЕДИН ЧОВЕК,КОЙТО НЕ СИ ГЛЕДАШЕ РАБОТАТА,А СИ Я ВЪРШЕШЕ,ПРИ ТОВА СУПЕР КАЧЕСТВЕНО!~
2
2
 
19
 
! Отговори
008/ преди 8 години
МОЖЕ И ДА Е ЦЪРВУЛНИК,НО ПОНЕ Е ЗВЕЗДЕН,А ТИ СИ САМО ЕДИН КОМПЛЕКСИРАН ЦЪРВУЛНИК!
1
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Звездния цървулник.