Звездният ни рожденик: Татяна Лолова на 82

Да си припомним най-важното за голямата българска актриса
10 фев 2016 07:12, Красимир Ангелов
5

Снимка: Булфото

На 10 февруари рожден ден празнува голямата и обичана българска актриса Татяна Лолова. Тя е родена през 1934 г. в София и е известна главно с комичните си роли в киното, на театрална сцена, по телевизията и радиото.

Висшето си образование завършва във ВИТИЗ (днес НАТФИЗ) в класа на професор Стефан Сърчаджиев, а кариерата й започва през 1955 г. В края на следващата година, на 26 декември, тя става първата актриса, назначена в новосъздадения Сатиричен театър, където се превръща в една от най-големите му звезди.

През 1978 тя временно напуска Сатирата и се премества в театър "София", за да играе драматични роли. И тук появата й на сцената се увенчава с успех. По-късно играе и на сцената на театър „199“.

В киното се снима в над 25 филма, като сред най-известните са "Петимата от Моби Дик", "Щурец в ухото", "Топло", "Бон шанс, инспекторе", "Опасен чар", "Последната годеница на принца", "След края на света", "Сбогом, мамо".

Любопитни факти за Татяна Лолова:

Майка ѝ е от руско-украински произход, а баща ѝ Желязко Лолов е счетоводител.

Във ВИТИЗ е състудентка с още някои от големите български актьори - Ицхак Финци, Григор Вачков, Емилия Радева, Никола Анастасов, Досьо Досев и Леда Тасева.

Кариерата й започва в русенския театър през 1955 година. Там работи една година.

Самата актриса още от началото на кариерата си мечтае да играе драматични роли, но още от първи курс всички забелязват комедийния й талант, с който тя се превръща в звезда в родните театър и кино.

Татяна Лолова има редица театрални награди, а през 2007 година получи „Аскеер“ за цялостно творчество.

В последните години Татяна Лолова блести и от малкия екран с ролите си в сериалите "Английския съсед" и "Домашен арест".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да здрава и щастлива ;)
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Невероятна! Да е жива и здрава!
1
0
 
26
 
! Отговори
8 преди 8 години
ЖИВА И ЗДРАВА ДА Е ОЩЕ МНОГО ГОДИНИДА Е ВСЕ ТАКА ЧАРОВНА!