Звездният ни рожденик: Валери Божинов на 30

Ето интересните факти за популярния български футболист
15 фев 2016 07:12, Красимир Ангелов
34

Снимка: Булфото

На 15 февруари своя 30-ти рожден ден празнува популярният български футболист Валери Божинов. Роден през 1986 година в Горна Оряховица, той дебютира в мъжкия футбол още на 15-годишна възраст с екипа на италианския Лече.

В своята кариера той е играл за отборите на Лече, Фиорентина, Ювентус, Манчестър Сити, Парма, Спортинг Лисабон, Верона, Виченца, Левски, Тернана и Партизан Белград.

За националния отбор има 42 мача и 6 гола. Участник на Евро 2004 с екипа на "трикольорите".

Ето интересни факти за популярния български футболист:

Божинов започва да тренира футбол още като дете в България, но на 12-годишна възраст се мести в Малта с неговата майка Пепа и неговия втори баща Сашо Ангелов, който е играл за националния отбор по футбол през 90-те.

Едва на 14 години е забелязан от скаути на Лече. Италианският клуб плаща за правата на бъдещата звезда скромните 15 000 евро на малтийския футболен отбор Пиета Хотспърс.

Изненадващо за всички на 22 януари 2002 година един 15-годишен младеж за италианския Лече в мач от Сериа А. Името му е Валери Божинов, който става най-младия състезател появил се в игра в историята на калчото.

Дебютира за националния отбор на България на Европейското първенство в Португалия през 2004 в мач срещу Италия. Първия си гол за "А" отбора отбелязва на 11 август 2004 срещу Ейре.

Общана сума на всички трансфери на Божинов достига близо 30 милиона евро.

Има две деца – син и дъщеря. Синът му Валери е от връзката му с фолк певицата Алисия, а дъщеря му Никол - от връзката му с Николета Лозанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Umrial tip sait zasto mi iztrihte komenta we sibaniaci
20
8
 
37
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Някой, НАИСТИНА ГОЛЯМ ФУТБОЛИСТ, да речем: Стоичков, Балъков, Лечков, / умишлено изреждам само наши спортисти/, да си е правил ПОЛУРАЗГОЛЕНИ селфита? А това набедено от журналята ла-но, като магистрална *** се разголва и се предлага. Да го .........
19
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
42 мача за националния - 6 гола. Страхотно постижение за нападател. Обикновено защитниците имат такива показатели. Въпросът е кой го е пуснал да изиграе 42 мача ???358
18
8
 
38
 
! Отговори
Shark преди 8 години
И не знам защо сте ми изтрили поста, че преди два дена почина наистина големия футболист Трифон Иванов, а вие от сайта оттогава не сте спрели да ни занимавате с това недоразумение. Нарочно ли го правите, не ви прави чест!!
17
8
 
38
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До Гост. Голям футболист.... тепърва... на 30. Глупости. Каквото било било, това е, ще играе още година две и дотам ще е.
16
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В сравнения с Трифон този е пълна смешка. Ми, той Трифон, който е защитник има по-красиви голове от този лигльо... За мъжкарство да не говорим, за честна дума, добър човек, шегаджия, успехи, земен човек и тн...... Абе, кво ни занимавате с този ***? Трифоне, Трифоне, Бог да те прости, момче! Някой ден всички ще дойдем при теб и ако те видя на онзи свят, то ще ти стисна ръката..... А на това *** Николери ще се изплюя отгоре му.....
15
8
 
42
 
! Отговори
Край преди 8 години
Остаря но не порасна.
14
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Божинка,едни надарени персииски нег-ъ-ри,гости на партито ти довечера,питат:Довечера се*с ще има ли?
13
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз чесах мърколета!!!А ти?
12
9
 
49
 
! Отговори
Винету преди 8 години
само завиждате по форумите ...такъв уникален талант се ражда на 100 години ...Талант който успя за кратко време да смени единицата за простотия на свое име ...
11
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво ни занимавате с този форумен,Факбук и чат ***???Какви звезди са този к-ре-тен,Джизъси,Перукани и тем подобни гелосани недъгавци-инвалиди???Една звезда онзи ден ни напусна,но винаги ще блести на небето и в сърцата ни,винаги ще го помним...А този...този неадекватен *** го пратете на животинския пазар да дири мачки,котки,котараци,тигри,пантерки и каквото ще.Този е звезда,колкото Мауриньо и Гуардиола са зарзаватчии.Пожелавам му за рождения му ден трима *** да му пръснат котето!!!
10
8
 
45
 
! Отговори
Божинка преди 8 години
Охххх,котьо....
9
8
 
48
 
! Отговори
Мдаа преди 8 години
Тоя манекен след Лече, върви все надолу!
8
8
 
53
 
! Отговори
Вин преди 8 години
Наричате Валери Божинов звезда-значи може да се конкурирате с Къци Вапцаров по *** вицове!
7
8
 
38
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Разговарят двама с ИНАКВА ориентация: Скъпи, тръгнал си май по -урви, да не си бил при Божинов?
6
8
 
58
 
! Отговори
звезда преди 8 години
каква звезда може да е това недоразумение природно ?!?
5
9
 
65
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Ква звезда е тоя бе??? Циркаджия на терена и в живота. Нищо не става от него....
4
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи му остават най-много още 20 години. Само с ядене и пиене не става!
3
9
 
73
 
! Отговори
РВ преди 8 години
Не ви ли е срам! Една голяма легенда почина вчера а вие ни занимавате с някъв дето се прави на футболист. Бог да го прости Туньо, а този не го знам кой е но не е футболист.
2
9
 
54
 
! Отговори
ss преди 8 години
ЧРД маци с пожелания довечера да ти отпушат ауспуха