Звездният ни рожденик: Калоян Махлянов - Котоошу на 33

Ето интересни факти за най-популярния български сумист
19 фев 2016 07:04, Красимир Ангелов
22

Снимка: Reuters

На днешния 19 февруари рожден ден празнува най-популярния български сумист – Калоян Махлянов – Котоошу. Роден през 1983 година във великотърновското село Джулюница, добива световна популярност през 2003 година, когато започва да се състезава в Япония.

Калоян става едва 16-ия чужденец и първия представител на България, който се състезава в най-силната категория в сумото. Състезава се в Япония от Януари 2003 г. до Март 2014 г., когато обявява прекратяването на своята кариера.

Ето интересни факти за най-популярния български сумист:

Всъщност бъдещият сумист е започнал своята кариера като борец в класическия стил. Той дори има успехи в Европейското първенство за деца до 14 години.

През 2000 г. 17-годишният българин е определен за най-добрия в Европа за възрастта си в категория до 100 кг. Само 2 години по-късно той се състезава в открития шампионат по сумо в Германия и е представен пред йокозуна Котодзакура – по онова време ръководител на известна школа.

Българинът записва 68 участия в официални турнири, в които има 537 победи от 864 схватки.

Калоян Махлянов става първия европеец и едва 5-ия чужденец в историята на професионалното сумо, достигнал престижния ранг „озеки“.

На 24 май 2008 година Котоошу влиза в историята на сумото, като става първия европеец, спечелил Купата на Императора.

През 2005 година е обявен за спортист номер 1 на Велико Търново.

През 2006 година е удостоен със званието "Почетен гражданин на Лясковец".

На 28 юли 2009 година е награден от президента на България Георги Първанов с най-високото държавно отличие – Орден "Стара планина".

Женен е за японка Асато и днес живее в страната на изгряващото слънце. Двамата имат син - Кирил, роден през 2011 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
0
 
! Отговори
циника преди 8 години
е.гати тъпата бутаница е това сумо. Нормално е само деградиралите японци да го харасват. И някакъв българин се е набутал там и голяма гордост:)). Ако беше наистина стойностна работа досега европейците щяха да са го превзели този спорт за тлъстаци.
16
0
 
6
 
! Отговори
do 4 преди 8 години
Може би не иска да свърши като Перуката! И защо да не се откаже от българското гражданство? Да не сме длъжни на България, че трябва да сме и вярно докато не умрям на 200лв пенсия от глад.
15
1
 
1
 
! Отговори
FX преди 8 години
доста добра игра*
14
0
 
2
 
! Отговори
FX преди 8 години
Котоошу много рано се отказа, да стискаме все пак палци на Аойяма, да успее нещо готино да направи. В Януарския турнир показа доста доста игра.
13
2
 
4
 
! Отговори
345 преди 8 години
ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ,НО ТОЙ ОТДАВНА ВЕЧЕ НЕ Е БЪЛГАРИН!
12
0
 
13
 
! Отговори
самурай преди 8 години
колега Габен или Гамен, прав си... малкото коте Божинов е достоен българин, а кой е Калоян Махлянов... надявам се, да използваш ирония, защото противното означава, че гладката мозъчна *** при теб е ясно изразена, а между устата и това, което би трябвало да използвая, за да мислиш няма връзка... а за мен Котоошу е един от най-големите ни спортисти и мъже в последните 100-на години...
11
0
 
11
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Голям българин.Жалко, че травмите не му позволиха да стане йокозуна и го принудиха доста рано да се откаже като състезател. Да е жив и здрав!
10
0
 
14
 
! Отговори
Жоро преди 8 години
По душа си е българин. Синът му се казва Кирил. Просто японците са много затворен народ и е нямало как да остане и да продължи като треньор. Нали занете, че в Япомия ислямът е забранена религия :). Иначе си гайджин - чужденец.
9
0
 
9
 
! Отговори
Жан Гамен преди 8 години
До Жан Габен - явно си бил в кома или летаргия.... а най-вероятно си успял да завреш главата си там дето слънце не огрява...
8
2
 
21
 
! Отговори
65 преди 8 години
Е много *** народ сме.Завиждаме ,злословим.Та пак да прочетем само два реда от статията-,,...Калоян е 5-тия в профес.сумо ипървия европеец спечелил купата на императора.И синът му се казва Кирил.Е ,поне за сега се гордея снего.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много по-българин от всичките 240 изедници в парламента! Да е жив и здрав!
6
0
 
21
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
За теб всичко до пари ли опира? Има неща като признание, призВание, нови предизвикателства, развитие. Естествено, че ще иска японски паспорт. Иначе какво да прави, да се върне в Бг и да преподава сумо за 400 лв на месец на две-три мутри ли? Да не говорим, че целият му живот е там - детето му, жена му, професията му. Естествено това не означава, че се е отрекъл от българщината. Просто всеки иска да даде на света това, кеото може и да постигне един достоен живот.
5
0
 
36
 
! Отговори
Тракийски преди 8 години
Голям Българин ! Жив и здрав да си, Калояне и дано все по-често да си идваш в България.
4
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голям е Калоян, тука няма спор. Единственото което не ми хареса - отказа се от българското гражданство за да може да стане треньор в Япония (демек да взема кинти), малко ли пари е направил като състезател....
3
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да е жив и здрав. Един от малкото известни българи достойни да се гордеем с тях.
2
0
 
39
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Ти сериозен ли си, че не си чувал Котоошу? Общата ти култура явно е на адски високо ниво. Поне не го казвай, че да не се излагаш с липса на обща култура.
1
64
 
1
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Тоз пък откъде излезе и кога е станал звезда??? Че не го знам, виждам го за първи път. Кви звездни ни пробутвате бе, ДНЕС.БГ???