Кристо, който никога не се върна в България, защото…

В Харвард учат за бизнеса му наравно с този на Стив Джобс и Бил Гейтс
Обновена: 16 апр 2016 10:04 | 16 апр 2016 10:01,
146
Кристо, който никога не се върна в България, защото…
Снимка: Reuters

"Откакто съм напуснал България, не съм се връщал там. Предпочитаме страни, където се интересуват от нашето изкуство".

Това обяви световноизвестният скулптор от български произход Христо Явашев, прочул се като Кристо в интервю за "Труд".

Той и съпругата му Жан-Клод са заедно в живота и изкуството до 2009 година, когато тя почина. Въпреки че я няма, тя неизменно до него и той искрено и свободно говори в множествено число.

Преди дни в Италия бе открита изложбата "Кристо и Жан-Клод. Водни проекти". В ход е и друг голям проект на големия творец "Плаващи кейове" по италианското езеро Изео. Експозицията ще се обогати с видео за процеса на реализацията му, която предстои.

По "Плаващите кейове" всички желаещи ще могат да се разхождат, за предпочитане боси, само за 16 дни - от 18 юни до 3 юли. Техните снимки и видео ще достигнат "на живо" и до изложбата. Това преживяване ще е отворено денонощно и най-важното - безплатно, както е по традиция с всички проекти на Кристо и Жан-Клод.

Световноизвестният художник и скулптор Христо Явашев, прочул се като Кристо, напуска България през 1957 година и никога не се връща.

"Роден съм през 1935 г. в България, която по време на студената война беше просъветска страна. Учих там, за да стана артист и да правя онова, което ми харесва. Напуснах я и отидох в Прага, където живях по време на унгарските събития от 1956 г. Избягах от родината си, за да създавам само онова, което желая. Учих марксизъм, но използвам капитализма за моите проекти”, разказва пред "Труд" творецът.

Той обяснява и как успява да финансира изкуството си.

"Сътрудничим с банки на отворен кредит, които ни имат доверие. В САЩ преди 50 години създадох корпорация с моите инициали. Тя продава оригиналните проекти, грижи се за построяването им, после за печалбата от купуването им. Аз върша всичко сам, без никакъв асистент. Когато с Жан-Клод бяхме млади, правехме изложби, но никоя галерия не искаше да сключи с нас ексклузивен договор. Така че ние сме най-големите колекционери на собствените си творби. Скиците, рисунките и колажите са сами по себе си произведения на изкуството. Неслучайно с тези подготвителни работи, желани от големи колекционери по света, си финансираме част от проектите. Има, разбира се, артисти, лидери, частни музеи и институции, които ги купуват, но плащат ниско. Нашият икономически модел се изучава в Харвард бизнес скул (Harvard Business school) редом до тези на Стив Джобс и Бил Гейтс. В неговия сайт от 35 страници са цитирани и Кристо и Жан-Клод", разказва творецът.

Макар че Кристо не стъпва в България, откакто я е напуснал, кратко видео в изложбата ”Плаващи кейове” показва италиански инженери, които правят флотационни тестове миналото лято във вълните на Черно море в Созопол, за да изпробват устойчивостта на кейовете в бурни води.

На въпроса дали ще се върне в родината си, Кристо отвръща, че предпочита страните, където се интересуват от изкуството му. И се подкрепя с думи на Жан-Клод.

"Тя беше много забавна. Когато някой кажеше, че обича моите работи, тя го питаше: "Колко произведения на Кристо притежавате? Щом нямате нищо, значи не го цените." Аз не съм германец, но имам много немски колекционери, не съм японец, но имам проекти в Япония. Не поддържаме почти никакви връзки и с други държави - Китай или Латинска Америка например. Това е въпрос на вкус.".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
4
 
23
 
! Отговори
Харалампи Попхристов преди 8 години
Повечето гениални артисти не боравят с понятия като държава и граници. Знайно е, че голямото изкуство няма националност, не бива да бъдат съдени. Те имат връзка със земята, с корените си, но трансформират тази връзка в нещо световно, космополитно. Другото е реалността на Динко, Перата и пишещите в този форум - и те не бива да бъдат съдени - няма как да знаят каква е природата на артиста. След стотина години, когато вече няма да има граници и нации, всички земни жители ще бъдат артисти. P.S. Не съм фен на творчеството на Кристо, но знам, че категориите в изкуството са различни от ежедневните.
90
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 106: "Не ни трябва Кристо, ние си имаме Ахмет Доган"Вие си имате Сидеров,...той е мерилото ви за "патриотизъм" с руското знаме !
89
7
 
7
 
! Отговори
много стават преди 8 години
Не ни трябва Кристо, ние си имаме Ахмет Доган. Той прави водни огледала и всички ние плащаме. И гласуваме ли, гласуваме!
88
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
творбите му са краткотрайни,все едно да рисуваш на каймака на кафе,след себе си ще остави само информацията,че е покрил това и онова и снимки и скици,изкуството му е преходно
87
1
 
6
 
! Отговори
Кристо и Орлин преди 8 години
''Виж кво стана, партито си стана...." Ааа ама това бил друг *К*ристо бе, гаден чуждопоклонник!
86
17
 
9
 
! Отговори
Бобо преди 8 години
До Анонимен 99Не бъди съдник на хората ! ! ! Явашев го казава в прав текст : не ходя в държави, където управляват комунистите...
85
9
 
8
 
! Отговори
коци преди 8 години
Кой е тоа бре ?? Та го поменувате тука па и въобще ! Що не ни го икономисате ??
84
9
 
31
 
! Отговори
x преди 8 години
СТИГА С ТОЯ КРИСТО!!! ТОЙ НЕ НИ ПРИЗНАВА И НИ Е ЗАДРАСКАЛ С ГОЛЯМАТА БАДАНАРКА,А ВИЕ/ИМАМ ПРЕДВИД АВТОРИТЕ НА МАТЕРИАЛА/ ПИШЕТЕ ЗА НЕГО.ПРОСТО НЕ МЕ ИНТЕРИСУВА ТОЯ ЧОВЕК,А ТОЙ ОЧЕВИДНО Е, СЕ ИНТЕРИСУВА ОТ МАНГИЗИТЕ САМО!!!!!
83
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той толкова е и българин като не може да се ожени за българка.
82
14
 
23
 
! Отговори
цц преди 8 години
Човек е велик ако успее да направи нещо в България.
81
2
 
1
 
! Отговори
Barni преди 8 години
До до Barni от 14Оппаланкаааааа, я сега да сравним казаното в пост 14 и казаното в настоящия...Следва снизходителен смях по адрес на поредния поизхвърлил се *** с висока заплата във Великобритания ;)
80
6
 
38
 
! Отговори
до 84 преди 8 години
кристо ти го заяви в празв текст защо не идва- не сме му купували "творбите", не сме му пълнели джоба. Всичко друго е ала-бала и псевдоморал за прикритие на истинската причина.
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА КОЙ КАКВОТО МУ Е ПИСАНО...
78
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съжаление е по-лоша. Процентното малоумие е на много по-високо ниво в България отколкото на запад. Разликата се усеща още през първите няколко часа от пребиваването.
77
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако натрупам камара от 100 варела от петрол или я облека с плат ще ме провъзгласят ли за велик като този Кристо? Такъв "творец" не ни трябва. Да си показва "изкуството" на запад, където всякакви простотии минават за изкуство. Слава богу,че още не сме се побъркали като тях и имаме усет за красивото. "Изкуството" на Кристо е чист белег за умствена деградация и наличие на психиатричен проблем, а популерността му на запад свидетелство за тяхната деградация.
76
5
 
49
 
! Отговори
do 71 преди 8 години
Да допълня само: Джон Атанасов посещава България два пъти. Първия път по покана на благовест Сендов през 70те и му е връчен орден "Св Кирил и Методий". Втория път през 80те и изнася редица лекции. Никога не е казвал,че щом не ми купувате нещата няма да стъпя. Това не е творец, а търгаш. кристо точно това заявява- щом не ми купувате ***, няма да ви стъпя. Ама за да си реституира с братята имотите в габрово, не се скри.
75
2
 
5
 
! Отговори
Край преди 8 години
До спорещия с Барни. Да след като се виждаш единствено като наемен работник - направил си верния избор в Лондон заплатат ти ще е по-висока.
74
2
 
25
 
! Отговори
Край преди 8 години
Да бе в България имало чалга - то щото рапа е много високо изкуство а Ники минаж е по-добра във въртенето на *** от Малина. В България имало сива икономика а в САЩ само бела. Страната на която военния бюджет е по голям от този на всички други страни взети заедно но не е въоръжена кой знае колко повече. Това означава КРАЖБА гигантска мултимилиардна кражба и от вашите данъци като работите в САЩ. България с нищо не е по-лоша от страните които превъзнасяте.
73
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво да се връща в България? За да целува *** на Капитан Тошо както правеха останалите. А ако се върне сега какво по-различно ще види? Чалга, сива икономика, традиционни играчи на дребно, якуза-кючек авангарди и *** селяндурски роялтита.
72
2
 
6
 
! Отговори
до Barni от 14 преди 8 години
Наистина последно се обаждам, че Barni писател, Barni не читател...1. Ще си вземем къща с ипотечен кредит. Да, отговаряме на условията ще ни отпуснат кредита, а в БГ даже 5000лв за кола наизплащане неможах да получа, всички банки ми отказаха, щото ме осигуряваха на 400лв.2. Квартирата е 640Паунда/мес. шерната къща. В БГ сме живяли в общежитие като студенти, така че да живеем с други хора не е проблем. А и е по-весело. Съквартирантите също са българи, свесни хора, разбираме се много добре