Кристо, който никога не се върна в България, защото…

В Харвард учат за бизнеса му наравно с този на Стив Джобс и Бил Гейтс
Обновена: 16 апр 2016 10:04 | 16 апр 2016 10:01,
146
Кристо, който никога не се върна в България, защото…
Снимка: Reuters

"Откакто съм напуснал България, не съм се връщал там. Предпочитаме страни, където се интересуват от нашето изкуство".

Това обяви световноизвестният скулптор от български произход Христо Явашев, прочул се като Кристо в интервю за "Труд".

Той и съпругата му Жан-Клод са заедно в живота и изкуството до 2009 година, когато тя почина. Въпреки че я няма, тя неизменно до него и той искрено и свободно говори в множествено число.

Преди дни в Италия бе открита изложбата "Кристо и Жан-Клод. Водни проекти". В ход е и друг голям проект на големия творец "Плаващи кейове" по италианското езеро Изео. Експозицията ще се обогати с видео за процеса на реализацията му, която предстои.

По "Плаващите кейове" всички желаещи ще могат да се разхождат, за предпочитане боси, само за 16 дни - от 18 юни до 3 юли. Техните снимки и видео ще достигнат "на живо" и до изложбата. Това преживяване ще е отворено денонощно и най-важното - безплатно, както е по традиция с всички проекти на Кристо и Жан-Клод.

Световноизвестният художник и скулптор Христо Явашев, прочул се като Кристо, напуска България през 1957 година и никога не се връща.

"Роден съм през 1935 г. в България, която по време на студената война беше просъветска страна. Учих там, за да стана артист и да правя онова, което ми харесва. Напуснах я и отидох в Прага, където живях по време на унгарските събития от 1956 г. Избягах от родината си, за да създавам само онова, което желая. Учих марксизъм, но използвам капитализма за моите проекти”, разказва пред "Труд" творецът.

Той обяснява и как успява да финансира изкуството си.

"Сътрудничим с банки на отворен кредит, които ни имат доверие. В САЩ преди 50 години създадох корпорация с моите инициали. Тя продава оригиналните проекти, грижи се за построяването им, после за печалбата от купуването им. Аз върша всичко сам, без никакъв асистент. Когато с Жан-Клод бяхме млади, правехме изложби, но никоя галерия не искаше да сключи с нас ексклузивен договор. Така че ние сме най-големите колекционери на собствените си творби. Скиците, рисунките и колажите са сами по себе си произведения на изкуството. Неслучайно с тези подготвителни работи, желани от големи колекционери по света, си финансираме част от проектите. Има, разбира се, артисти, лидери, частни музеи и институции, които ги купуват, но плащат ниско. Нашият икономически модел се изучава в Харвард бизнес скул (Harvard Business school) редом до тези на Стив Джобс и Бил Гейтс. В неговия сайт от 35 страници са цитирани и Кристо и Жан-Клод", разказва творецът.

Макар че Кристо не стъпва в България, откакто я е напуснал, кратко видео в изложбата ”Плаващи кейове” показва италиански инженери, които правят флотационни тестове миналото лято във вълните на Черно море в Созопол, за да изпробват устойчивостта на кейовете в бурни води.

На въпроса дали ще се върне в родината си, Кристо отвръща, че предпочита страните, където се интересуват от изкуството му. И се подкрепя с думи на Жан-Клод.

"Тя беше много забавна. Когато някой кажеше, че обича моите работи, тя го питаше: "Колко произведения на Кристо притежавате? Щом нямате нищо, значи не го цените." Аз не съм германец, но имам много немски колекционери, не съм японец, но имам проекти в Япония. Не поддържаме почти никакви връзки и с други държави - Китай или Латинска Америка например. Това е въпрос на вкус.".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Относно "опаковането на Райхстага", за което Германия е платила 50 милиона DM...ами това си е един етнически бизнес процъфтял след падането на Германия във ВСВ. Една малка държавица в Близкия изток представител, на която е въпросният Кристо се изхранва с този бизнес. Например Германия предостави на тази държава безплатно цели подводници, както и ежегодни репарации при положение, че въпросната държавичка не е съществувала през времето на ВСВ.
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До BarniБати и финансовия експерт си у.шанка, човека ти казва че ще събере 10% от стойността на къщата за downpayment ти цяла лекция изкара с колко се живеело в Лондон :)Може да живееш и с две и с двеста . Интересно ти дали изкарваш 500 лв месечно ?
49
3
 
18
 
! Отговори
wild horse преди 8 години
Можеш да мразиш режим,политика,реалност,но да мразиш родната си страна и хората в нея е олицетворение на нищожната ти егоистична същност. Дерзай Кристо,продължавай да опаковаш по света,ние ще минем някак си без теб....
48
1
 
3
 
! Отговори
Barni преди 8 години
До КрайПрав сте, всеки е свободен да обича или мрази! Аз просто призовавам да бъдем великодушни към един мразещ сънародник. Той, за разлика от български родолюбци като Пеевски, нищо лошо не ни е направил. Мисля, че можем да му простим емоциите, те засягат единствено него и никой друг!Хубав ден:)
47
2
 
9
 
! Отговори
началото на края преди 8 години
Дали Явашев обича България, не знам. Но явно много обича парите. Мънките, както казваме ние, английско говорещите.
46
4
 
8
 
! Отговори
Barni преди 8 години
До до Barni от 14Уважаеми свръхуспешни сънароднико, ако това, което пишете, е вярно, то разполагаемият доход на семейството Ви е от порядъка на 4 000 паунда/месечно. Няма как двама души да живеят в Лондон с по-малко от 1500 лири за наем, храна и пр. Т.е - в най-добрия случай, свивайки се на макс, можете да спестите около 2 500/мес, 30 000/год, 60 000/ 2 год. За сведение, в рамките на Лондон е практически невъзможно да се открие годна за живеене къща на цена под 350 000.Толкова по темата!
45
4
 
12
 
! Отговори
Край преди 8 години
Само идея - Кристо да се ожени за Кончита Вурст - сватбата им ще е пърформанса на века сташно изкуство и пара ще падне. Ако пък и Кончита зачене с някаква процедура - това ще е тържество на Евро -атланстическата цивилизация. Няма забрани -няма правила дерзай кристо.
44
2
 
12
 
! Отговори
прокто лог преди 8 години
Кич.
43
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Кристо, България е Светът ! Той не вини България за това, че тя е малка за осъществяване на неговите идей. От тук списващия "матял" е разбираемо защо не е необходимо да идва в България.
42
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Категорично няма да е никаква загуба за изкуството и света като цяло, ако "творбите" на Кристо не съществуваха. Но щом им е намерил цаката на западняците, нека си съществува човека и да печели. На мен ми е напълно безразличен.
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 28!Защо го наричаш шарлатанин човека бе Замундо? Волен е шарлатанин!
40
8
 
5
 
! Отговори
Росен преди 8 години
Да, повечето от коментарите ясно показват защо хората предпочитат да се измъкнат от България и никога повече да не се сещат за нея. За съжаление, всеки ден се потвърждава твърдението, че в България останаха само простаци и некадърници.
39
5
 
12
 
! Отговори
Край преди 8 години
Барни тоя както свободно е избар да мрази България така свободно и ние избираме да мразим него. Печелел бил от безсмислиците дето ги прави е колко печели бе тука Пеевски спечели хиляда пъти повече - дай сега да вземем да го канонизираме.
38
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всички велики личности са били родолюбци хора които обичат родината си а този набеден кристо защото неговото изкуство е малко спорно но както и да е всячечески се стрми да не е българин и този човек прославял НАШАТА РОДИНА ХА ,ХА ,ХА
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голям праЗ!
36
8
 
4
 
! Отговори
до Barni от 14 преди 8 години
Баце, не съм казал че съм гастербайтер :)Не всички сънародници в чужбина са строители, шофьори и чистачи/ки. Има и други професии... Имам опит в това което работя, говоря свободно англ. и заплатите ни след данъци е: моята - 2450Паунда/мес., на жена ми 1500Паунда/мес. В БГ заплатата ми бе 1200лв, а жена ми беше безработна от доста време...А ся ми кажи от общо 3950Паунда, дали немога да спестя достатъчно пари за къща в Лондон?
35
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква родина бе ***, родината е там където ти е добре.
34
6
 
16
 
! Отговори
Край преди 8 години
Българите избрали да живеят в чужбина не ги упреквам НО да не говорат против страната която ги е образовала и отгледала и която в момента храни майките и бащите им. Разбирам че им е необходимо да се самообработят че са взели вярно решение но да внимават и за добрия вкус.
33
2
 
13
 
! Отговори
Barni преди 8 години
Нека не бъдем крайни към Кристо! Всеки има правото да се самоопредели. Човекът е избрал да мрази родината си. Това е негово право, което със сигурност не му пречи да бъде световноизвестен артист, въпреки факта, че изкуството на Кристо е очевидно паразитиране върху дебилната суета на богати сноби. Трябва да има и такива хора! Желая му успех в бъдещите начинания!
32
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А тоя Кристо какво работи?