Кристо, който никога не се върна в България, защото…

В Харвард учат за бизнеса му наравно с този на Стив Джобс и Бил Гейтс
Обновена: 16 апр 2016 10:04 | 16 апр 2016 10:01,
146
Кристо, който никога не се върна в България, защото…
Снимка: Reuters

"Откакто съм напуснал България, не съм се връщал там. Предпочитаме страни, където се интересуват от нашето изкуство".

Това обяви световноизвестният скулптор от български произход Христо Явашев, прочул се като Кристо в интервю за "Труд".

Той и съпругата му Жан-Клод са заедно в живота и изкуството до 2009 година, когато тя почина. Въпреки че я няма, тя неизменно до него и той искрено и свободно говори в множествено число.

Преди дни в Италия бе открита изложбата "Кристо и Жан-Клод. Водни проекти". В ход е и друг голям проект на големия творец "Плаващи кейове" по италианското езеро Изео. Експозицията ще се обогати с видео за процеса на реализацията му, която предстои.

По "Плаващите кейове" всички желаещи ще могат да се разхождат, за предпочитане боси, само за 16 дни - от 18 юни до 3 юли. Техните снимки и видео ще достигнат "на живо" и до изложбата. Това преживяване ще е отворено денонощно и най-важното - безплатно, както е по традиция с всички проекти на Кристо и Жан-Клод.

Световноизвестният художник и скулптор Христо Явашев, прочул се като Кристо, напуска България през 1957 година и никога не се връща.

"Роден съм през 1935 г. в България, която по време на студената война беше просъветска страна. Учих там, за да стана артист и да правя онова, което ми харесва. Напуснах я и отидох в Прага, където живях по време на унгарските събития от 1956 г. Избягах от родината си, за да създавам само онова, което желая. Учих марксизъм, но използвам капитализма за моите проекти”, разказва пред "Труд" творецът.

Той обяснява и как успява да финансира изкуството си.

"Сътрудничим с банки на отворен кредит, които ни имат доверие. В САЩ преди 50 години създадох корпорация с моите инициали. Тя продава оригиналните проекти, грижи се за построяването им, после за печалбата от купуването им. Аз върша всичко сам, без никакъв асистент. Когато с Жан-Клод бяхме млади, правехме изложби, но никоя галерия не искаше да сключи с нас ексклузивен договор. Така че ние сме най-големите колекционери на собствените си творби. Скиците, рисунките и колажите са сами по себе си произведения на изкуството. Неслучайно с тези подготвителни работи, желани от големи колекционери по света, си финансираме част от проектите. Има, разбира се, артисти, лидери, частни музеи и институции, които ги купуват, но плащат ниско. Нашият икономически модел се изучава в Харвард бизнес скул (Harvard Business school) редом до тези на Стив Джобс и Бил Гейтс. В неговия сайт от 35 страници са цитирани и Кристо и Жан-Клод", разказва творецът.

Макар че Кристо не стъпва в България, откакто я е напуснал, кратко видео в изложбата ”Плаващи кейове” показва италиански инженери, които правят флотационни тестове миналото лято във вълните на Черно море в Созопол, за да изпробват устойчивостта на кейовете в бурни води.

На въпроса дали ще се върне в родината си, Кристо отвръща, че предпочита страните, където се интересуват от изкуството му. И се подкрепя с думи на Жан-Клод.

"Тя беше много забавна. Когато някой кажеше, че обича моите работи, тя го питаше: "Колко произведения на Кристо притежавате? Щом нямате нищо, значи не го цените." Аз не съм германец, но имам много немски колекционери, не съм японец, но имам проекти в Япония. Не поддържаме почти никакви връзки и с други държави - Китай или Латинска Америка например. Това е въпрос на вкус.".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
17
 
! Отговори
Barni преди 8 години
До Анонимен 14------------------------------Скъпи сънароднико, пишете така, сякаш сме 1989-а. А сме 2016. Доста българи живеят и пътуват по света. В т.ч. - и във Великобритания. Поради което отлично знаят, че един гастарбайтер там / независимо от каква националност е и при нормално заплащане!/ няма как за две години да събере сума, достатъчна за покупка на средностатистическа къща. В най-добрия случай може да се спестят онези заветни десетина %, нужни за да бъде отпуснат банков кредит!
30
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коментарите на по-долните рапони показват защо човек не трябва да се връща в БГ...
29
8
 
4
 
! Отговори
до 28 преди 8 години
До :)прав си,на българия й трябват РАБОТЛИВИ хора,не като 7-те млн.търтея дето я населяват и си тръгнал да даваш оценки на някой,който поне ще остави нещо след себе си,а вие произвеждате само тор,търтеи као вас няма никъде по света,вижте се в огледалото първо преди да давате оценки
28
3
 
15
 
! Отговори
Край преди 8 години
Българите да си включат инстиктите за самосъхранение -край на самобичуването и самоунижаването. Българите може да сме всякакви но не сме хвърляли атомни бомби върху жени и деца, не сме правили газови камери не сме правили *** от хора, не сме правили играчки-бомби, не сме избивали цели народи. Добри -лоши бедни -богати такива сме и такива трябва да си се харесваме и уважаваме.
27
6
 
24
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Надменен, арогантен, а за "изкуството" му да не говорим. Видях покрития ( опакован) Райхстаг в Берлин през 90-те години, нямаше нищо общо с истинско изкуство, само дето Германия плати 50 милиона ДМ тогава. За това, че вкусовете са относителни, не може един човек да отхвърли Родината. Аз си идвам всяка година по 3-4 пъти с радост.
26
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 24: Ако Кристо и Стоичков бяха руснаци Путин със сигурност щеше да си пави селфи с тях, а цялата путинофилия щеше да ги нарича велики, но тук плюват по тях защото са успяли българи !
25
13
 
5
 
! Отговори
до 26 преди 8 години
До да като те е яд,че не си могъл да напуснеш *** си грухти в нея и не се обаждай
24
7
 
4
 
! Отговори
Todorov преди 8 години
Bravo Kristo ne se i pribirai tuk samo kato gledam taq zloba deto se izliva tova bg sa mn zavislivi kompleksirani i marzelivi hora i az ako cql jivot jiveeh tam sig shtqh da sam takav za shtastie rano se mahnah i jivota naistina e prekrasen .Zlobeite si vzemaute si 400 leva na mesec i jiveite v hola na maika si dolni strahluvci deto osven zloba i zavist dr ne znaete
23
3
 
12
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Като хапнат чужда манджа,и забравят за попарата която са яли в България
22
5
 
21
 
! Отговори
:) преди 8 години
Този е един обикновен търтей. Такива могат да се развиват само в по-богати държави, където има хора с много пари (наследствени) без мозък. Да е жив и здрав, но по-добре да си стои там където е. На България и трябват умни и работливи хора, не шарлатани.
21
6
 
17
 
! Отговори
Край преди 8 години
Държа българския президент да издаде указ с който да забрани на този плазмодии да стъпва на българска земя. Като помисля че 90те години седесарите го изидигаха в култ- дисидент бил. Дрън дрън - шмекер безроден. И въобще Агенцията за българите в чужбина освен да се грижи за съхраняване на вързките с тях да почне да следи и кой какви ги плещи публично - оплювателите на Родината трябва да се лишават от всякакви права в България.
20
2
 
10
 
! Отговори
да преди 8 години
в това, че много хора се напуснали България има и лоша и хубава страна - лошата е, че сме загубили много талантливи хора, хубавата, че от 100 %излезли 30 %са талантливи другите 70 % са ***, от който България няма нужда и се е отървалапишещите поми яри от чужбина тук са точно доказателство за това
19
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кристо, стой си там и ние не те искаме, пък ако можеш да вземеш и Криско и той е същият голям "творец", много добре ще бъде. Нямаме нужда от Кристовци, Крисковци и тем подобни.
18
1
 
24
 
! Отговори
1 преди 8 години
От цялото му изкуство не разбрах коя фирма му плаща за рекламата на ПОЛИЕТИЛЕНИ И НАЙЛОНИ.......Хич да не се връща....Между другото и една хубава дума не съм чул и от брат му Янани за него. Може би греша.....Но така или иначе е прав . Българите от найлони не се интерисуват...Да си стои при тези , които му се радват на найлоните..... Пази боже, сляпо да прогледа....Иван Вазов....
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За такива духовни ***,които ги интересуват само парите от изкупувзне на "изкуството" им,великият Алеко Константинов го е казал много точно: "Пази боже,сляпо да прогледа".
16
8
 
4
 
! Отговори
от 14 до Смях преди 8 години
Да, за 2 год.ще съм събрал необходимите 10% от стойността на имота, за да ми отпуснат заем от банката. Като си кадърен и можещ смеха остава само за такива льолювци като тебе - "Смях". И аз се смях в БГ, особенно като работих по 12ч. от понеделник до събота, смях се и като ми позволяваха да ползвам платен отпуск само по 1седмица, а най-много се смях на заплатата в края на месецаСега вече не се смея. Сега вече се радвам - радвам се че постигам това което искамА, и лихвите са далеч по-ниски от БГ
15
2
 
32
 
! Отговори
Миро преди 8 години
В България също те ценим, "К"ристо. Бихме те взели да опаковаш подаръци в някой МОЛ, Ще ти викаме "Ицо опаковчика" Това твоето е толкова изкуство, колкото и ти си българин.
14
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днешна България има двама световно извесни личности с които трябва да се гордее и това са Стоичков и Кристо. Светът ги е признал, а за българските нихилисти остава да им търсят кусурите !
13
3
 
27
 
! Отговори
смях преди 8 години
в англия да купиш къща с една заплата за 2 години .......... нещо има сбъркано...
12
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-обикновен цървyл.