Звездният ни рожденик: Кралица Елизабет на 90

Ето най-важното за най-дълго управляващия монарх в Европа
21 апр 2016 07:11, Красимир Ангелов
30

Снимка: Reuters

На днешния 21 април своя 90-ти рожден ден празнува британската кралица Елизабет II. Родена през 1926 година, тя е кралица и държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 15 страни от Британската общност (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия).

Тя е глава на Британската общност, върховен управител на Църквата на Англия, главнокомандващ британските въоръжени сили и лорд на Ман. Коронацията й е на 2 юни 1953 година и в момента тя е най-дълго управлявалия монарх в Европа.

Ето най-интересното за кралица Елицабет:

Ражда се в 2.40 часа през нощта.

Тя е по-голямата от двете дъщери на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън. Баща й умира на 56-годишна възраст и Елизабет сяда на престола едва на 26 години.

Бъдещата кралица и нейната по-малка сестра – принцеса Маргарет, получават своето образование изцяло в двореца. За тях обаче се грижат най-добрите учители и гувернантки.

Всъщност, със своето раждане Елизабет е била едва трета по ред за престола. Крал по това време е бил нейния дядо Джордж V, а престолонаследник е нейният чичо Едуард. След смъртта на  Джордж V престола се наследява от чичо и Едуард VIII, който обаче управлява по-малко от година и абдикира заради жена. Понеже той все още няма деца, короната се поема от брат му Джордж VI, който е баща на Елизабет.

По време на Втората световна война надделява мнението, че престолонаследничката Елизабет и сестра й трябва да бъдат преместени в Канада, за тяхната по-голяма сигурност. Майка им Елизабет обаче е категорична: „Децата няма да отидат в друга държава без мен. А аз няма да напусна страната без Краля. А Кралят никога няма да напусне своята страна“.

Кралицата обича кучетата и конете. Не случайно язденето е едно от любимите й занимания.

През 1947 г. се жени за далечния си братовчед Филип Маунтбатън. Те имат 4 деца: Чарлз (принц на Уелс), принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард.

През 2012 година кралица Елизабет отбеляза специален юбилей – 60 години на трона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
мяу преди 8 години
дърта ***
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вампир!
15
0
 
2
 
! Отговори
Горан преди 8 години
Не само баба Бети не знае, че е звезден рожденик, ами и аз не знаех, че била звезда. Винаги съм си мислел, че е кралица на Великобритания...
14
4
 
0
 
! Отговори
Lexxy преди 8 години
Вижте кой и проготвя тортата за рождения ден - една нова британкаBon appétit !mirror.co.uk/tv/tv-news/great-british-bake-winner-nadiya-7762365
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко кръв ще се пролее днес на стоунхендж,колко човека днес ще бъдат пренесени в жертва
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дъртото влечуго ще живее още 90 години
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИсторикЧе баба Бети управлява дълго, вярно е. Ама не е най-дълго управлявалата в света. А Пиопи 2... а и май владетелят на Тайланд управлява повече от нея. Обаче за Европа май наистина държи рекорда, ако не за всички времена, то поне за няколко века.
10
3
 
3
 
! Отговори
ф преди 8 години
Според мен Ватикана трябва да стане република и да има избори за папа.Не е зле Европа да се управлява от папа избиран като президент .Това е идея на Бенедикт ,но незнам дали ще стане.Колкото до Англия,аз не харесвам тяхната династия защото тя има огромна вина за ПСВ. Ама огромна. Даже повече от руската и немската тогава . За БГ нещата са ясно ,тука все тая.Единствения почтен монарх българите го изоставят .И докарват Кобургите.
9
2
 
4
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
11 След като ги приемат хората То и религии през 21 век нима са нужни особено такива нереформирани като нашето православие и исляма . Но традициите са си традиции. Между другото най-цивилизованите страни в Европа , най-свободните , с най-висок станарт са все монархии, но по света има и монархии които са доста далеч от съвременоостта . Не може с един аршин да се мерят . Има и Републики които са по-големи диктатури от монархиите и в които властта се предава по наследство
8
3
 
4
 
! Отговори
Историк преди 8 години
Едуард III e бил на трона толкова дълго че е надживял прекия си наследник първородния си син Черния принц. Наследил го е внука му. Това дълго царуване е било една от предпоставките за войната на розите. Война между отроците на синовете му и загубата на 100 годишната война. Елизабет II e най-дълго царувалия монарх изобщо в историята на света.
7
6
 
5
 
! Отговори
Агенция Вечен покой преди 8 години
Английската земя мила прибра Камила, време е и Елизабет да гушне букет.
6
1
 
10
 
! Отговори
б преди 8 години
Да,и папата загуби християнството ,но спечели исляма . Монархии през 21 век ? Нима са нужни .
5
2
 
7
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
Елизабет загуби Империята но пък спечели Света.Сещам се за други които със зъби и нокти се стремят да възстановят тяхната Империя но губят Света
4
4
 
4
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
4 Диктатор Елизабет - смешничко и неввежо
3
4
 
5
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
Интересно защо гласувахте за Симеон II след като не подкрепяте монархията.
2
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дъртия Рептил не пукна ей нищо ще го трансферират в ново тяло
1
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На 20 април е роден Хитлер, на 21 елизабет, на 22 април-Ленин. Както виждате, алея на диктаторите. Дано да и е последният рожден ден!