Звездният ни рожденик днес: Данчо Караджов на 65

Ето най-интересното за един от големите в българския рок
20 яну 2017 07:10, Красимир Ангелов
19

На днешния 20 януари рожден ден празнува един от най-емблематичните гласове на родната рок сцена – Данчо Караджов. Роден през 1952 година в София, кариерата му започва още през 1969 година в група към към читалище "Светлина".

2 години по-късно става част от "Златни струни", а през 1978 година е част от създателите на група "Сигнал", която се превръща в емблема за българската рок музика. Заедно с групата изпълнява десетки "златни" песни, като "Може би", "Да те жадувам", "Мина и Лора", "Радио", "Сбогом", "Лодка ли е любовта" и много други.

Ето интересни факти за големия ни рок музикант:

Баща му Петър е бил боксьор, състезаващ се за Славия, но също така е пеел в хор "Кавал". Самият Данчо Караджов определя себе си като фен на Славия.

Учи в Техникум по художествени занаяти.

Първият му запис не е на рок парче, а на песента "Дилмано Дилберо" по аранжимент на Найден Андреев. Записът е направен в Радио София през 1972 г.

От над 30 години е женен за своята съпруга Марияна. Има две деца – син Даниел и дъщеря Лора. Има и внучка.

През 2008 г. се включва в благотворителната кампания на „Великолепната шесторка“ на bTV. Предаването събира пари за децата в Могилино. По-късно става и треньор в музикалното риалити „Гласът на България“.

В своята кариера досега има над 5 000 концерта, като през ноември 2014 година „Сигнал“ препълва столичната зала "Арена Армеец" за юбилеен концерт по повод 35-тата годишнина от създаването на групата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Август Вагнер преди 7 години
Данчо Мъката и неговата дъщеря Лора ...
8
1
 
2
 
! Отговори
Ms Barlow преди 7 години
Ами, истински звездният рожденик днес се казва Gary Barlow, основател на култовите Take That, автор на незабравими поп песни, талантлив продуцент и соло певец от класа! Страхотен човек. Happy 46 to sir Barlow! Удостоен през 2012 от Елизабет II със златен медал за заслуги към британската музика. #TT #Back for Good!!
7
4
 
3
 
! Отговори
The Noise преди 7 години
Данчо мъката му викат още. Страшно надут ***! Хората, които наистина са добри, както Рони Джеймс Дио, тях ги знае цял свят! Данчо се опита да стане "звезда" на гърба на Дио, но хората не са *** и се усетиха за какво става въпрос. Какъв приятел ти е бил Дио бе, Йордане? Чилик ли сте играли? "Рони Джеймс Дио, стари мой приятелю" Смях!
6
2
 
10
 
! Отговори
Фен на Сигнал преди 7 години
Данчо честит рожден ден!Жив и здрав и с пожелание за още мног концерти !
5
2
 
8
 
! Отговори
esut преди 7 години
да е жив и здрав! Велик бард!
4
2
 
11
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
Е, та хората съвършени ли сме? Всеки си е нещо. Да е жив и здрав Данчо - сигналиста!
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Данчо е име в българската естрада, ама като човек не става.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Определено група "Сигнал" е образеца на соц-саунда.Мисля, че бяха ненадминати в този тип саунд. Никой не можа да им го отнеме.Данчо с този характерен глас като от ученическа банда, която свири на доброволни начала е ненадминат.
1
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди много години Данчо беше добър музикант и певец.За ония години Сигнал бяха прогресивна рок група с уникален успех.Но каквото било било.От много време на концертите на Данчо предимно публиката пее.То и Кирчо Маричков издиша,ама ти Данчо не можеш да пееш вече.А Кирчо е много по възрастен от теб.А за щерка ти нямам думи.Гледай си старините и не се качвай на сцена.Излагаш се.