Звездният ни рожденик: Нешка Робева на 71

Ето какво трябва да знаем за легендата в художествената гимнастика
26 май 2017 07:08, Красимир Ангелов
8

На 26 май своя 71-ви рожден ден празнува голямата българска гимнастичка и треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева. Родена през 1946 година в Русе, тя завършва хореографско училище, а после и ВИФ (днес НСА).

В края на 60-те и началото на 70-те години се състезава в националния отбор по художествена гимнастика със старши треньор Жулиета Шишманова. В продължение на дълги години е конкурентка на легендата Мария Гигова. Най-големите й успехи обаче идват като треньор след края на нейната кариера.

Ето най-важното за голямата ни треньорка по художествена гимнастика:

Като състезателка взима участия в 4 световни първенства - 1967, 1969, 1971, 1973 година. От тях има общо 7 медала.

Повече от 20 години - през периода (1976-1999), е старши треньор на българския национален отбор по художествена гимнастика.

За почти 25 години треньорска дейност, нейните възпитанички завоюват 294 медала, сред които 7 абсолютни световни и 10 европейски титли.

Възпитаничката на Нешка Робева Мария Петрова е неизменно първа на три поредни световни първенства - Аликанте'93, Париж'94 и Виена'95 , с което повтаря успеха на Мария Гигова.

Робева поставя няколко спектакъла, които се радват на изключителна популярност в страната и в чужбина. Най-известните са "Два свята" и "Орисия", които се играят включително зад граница.

За изключителни постижения в работата си Робева е носител на почти всички държавни отличия, както и на грамота за принос към световния женски олимпийски спорт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
6
 
! Отговори
въпрос преди 6 години
До Така еПо какво точно разбра,че "не може да се примири"?Колко пъти чу тя лично да го казва?Или е важно какво говори некадърницата Илияна Раева?Като не се примирява,защо ежедневно е в помощ на днешните треньорки?Аман от многознайковци,дето дума не написаха за изключителните й спектакли,но знаят какво мисли тя!!!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уважавах я докато не тръгна с бастуна Бареков
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2Добре е,преди да ръсиш простотии,да се поинтересуваш от източника,не от жълтата преса!Няма постижения без режим на хранене!!!Разликата е само в това,че за Робева пишете,а за днешните...Пълно мълчание.
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТака е, за съжаление.Защото ако искате мИдали, трябва да се борите с руската мафия и лобита в художествената гимнастика.Иначе - мИдали - забрави.
1
10
 
10
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Нешка найстина е изключителна и е допринесла много за България,но държанието и на последък не ми харасва. Тя не може да се примири че и след нея художествената ни гимнастика жъне страхотни успехи.Човек трябва да има мярка във всичко и да знае кога да спре.Да е жива и здрава.