Говори Али Хамиди – Царят на шараните

В свободното си време той дере гърло за Ливърпул
9

Снимка: Viasat Explore

Али Хамиди е иранец с английски паспорт, който започва да се занимава с риболов, когато е на 10 години. Ранните му спомени, са свързани с ловене на змийорки в поток, след което хвърля въдица за червеноперки в местните водоеми извън сезона. До 11-годишна възраст, обаче, вече напълно е овладял риболова на големи риби и след като хваща първия си шаран, останалото, както се казва, е история.

Той е звездата на поредицата за пътувания в четири части "Чудовищни шарани", която върви по Viasat Explore. Али Хамиди не просто ни води за риба, а ще ни потопи в атмосферата и културата на страните, които другарите - маниаци на шарани ще посетят. Ето какво сподели риболовецът в интервю за Dnes.bg, осъществено с подкрепата на Viasat Explore.

Как бихте описали страстта си към риболова?

Занимавам се с риболов от 11-12 годишен, в училищните ми години не можех да мисля за нищо друго. За щастие, имах добри родители, които се погрижиха за доброто ми образование. И така професионално започнах да се занимавам с телевизия и маркетинг. Кариерата ми тръгна в посоката на спортната журналистика. По-късно успях да съчетая това с любовта и стратта си към риболова, започнах да се занимавам с риболовни предавания за един производител на риболовни такъми. Наистина е хубаво да можеш да работиш нещо, което обичаш. Риболовът беше всичко, за което можех да мисля. Когато си учених, всичко, което те вълнува, е да дойде уикенда, за да можеш да отидеш за риба на някое от близките езера. Ако ми бяха казали тогава, че ще обикалям света, за да ловя риба и да правя телевизионно предаване за това, щях да кажа, че е е лудост. Това си е голяма любов, може би не толкова голяма, колкото тогава, просто е различна сега

А защо точно шарани, какво е особеното точно при тези риби? Какво харесвате точно в тях?

Харесва ми да ловя всякакви видове, но когато започваш да се занимаваш с риболов, особено в Европа, в началото хващаш по-малки риби. Често може да се закачи шаран, който да скъса кордата и да избяга. И това някак си ти пленява ума и си казваш: "О, искам да уловя такава риба!". И именно с това са известни шараните – това е може би най-силната риба. Те могат да стигнат доста внушителни размери, а хората харесват големите и силните, не е ли така? Освен това, изглеждат добре, не са от най-лигавите риби. Шаранът е пропит с история, става на много години, доста са мистични, направо митологизирани на някои места, имат характер. Преди няколко години в Англия имаше един шаран, който беше рекордьор на Британия, и когато умря, просто от старост, нали разбирате, те му направиха погребение и даже го излъчиха по националната телевизия. Откачено, нали?

Тогава, ако трябва да опишеш един шаран като човешко същество, кои характеристики би изтъкнал?
 
Може би трябва да се каже, че когато са сами, те са доста лукави и избирателни, разбирате ли, но когато са в група, са доста пъргави и лакоми.

А в кои държави си ловил шарани досега и какво те кара да продължаваш да завладяваш водната шир, така да се каже?

Вие сега гледате сезон 1 на "Чудовищни шарани" (тръгна от 5 юни по Viasat Explore), но всъщност ние тъкмо свършихме снимките на сезон 2, през юни ще започнем да снимаме и третия. Досега бяхме в Унгария, после в Австрия, Италия и Япония. В сезон 2 сме в Мароко, Хърватия, САЩ и Южна Африка. Значи до момента стават 8 държави. А третия сезон ще отидем до Тайланд за един по-различен вид шарани - Сиамски шаран. Те стават много масивни, огромни направо. После ще отидем във Франция, Сърбия и след това в Испания.

По принцип, когато пътуваме, искаме да сме сигурни, че ще видим нещата, които правят това предаване популярно. То не е само за риболов - може би около 30% всъщност е за другите ни преживявания и неща, които правим в съответната страна, така че това е и пътешествие, и приключение. Важното е да ходим в страни, където можем да снимаме и други неща, трудностите при пътуванията, а също и културата. Като тръгнем винаги се питам: "Какво още има там?". Например, когато бяхме в Япония, ходихме при един дзен будист и медитирахме. В Щатите пък направихме едно NASCAR състезание, стреляхме, ловихме костур, правихме неща, различни от лова на шарани.

В България "шаран" също значи някой, който е наивен, който лесно може да се излъже и хване. Толкова лесно ли се закачат шараните на куката?

Зависи дали е сам или в група. Когато са четири-пет шарана, които се хранят заедно, наистина се хващат много лесно, защото се бият за една и съща храна и не внимават много. Ако е само една риба в района и има същото количество храна, може да стане много избирателна, може да яде съвсем мъничко, да отплува надалече, да се върне, пак да хапне. Понеже се движи бавно, ако нещо не й хареса, може да го изплюе, а изплютото може да се окаже твоята кукичка.

Значи, можеш да наречеш някого "шаран"?

Да, определено можеш да наречеш някого "шаран", ако лесно се хваща. Но все пак зависи от ситуацията, защото и обратното е валидно.

Какво правиш извън риболова, семейството ти оплаквали се от хобито ти?

За щастие - никога. винаги съм бил толкова натоварен с работа на пълен работен ден. Ръководя маркетинга за Европа на Quarter – те стоят зад тази поредица за риболов. Та е малко странно, защото едновременно си лицето на тази марка, но същевременно си и стратегът й. Това, в интерес на истината, се случи малко случайно. Но работя с пълна пара.

Като хоби, през уикенда, не се занимавам с риболов, занимавам се с обичайните обикновени неща - спортувам, ходя на мач, любимият ми отбор е Ливърпул. Прекарвам време с жена си, излизаме на вечеря, виждаме се с роднините, обикновените неща. В последните години, колкото повече проекти имаме, толкова по-малко ми се ходи за риба в свободното ми време. Няма как две седмици да си бил на снимки и като се прибереш пак да хукнеш с въдицата – не е нормално.

Ловил си риба цял живот. Кой е най-добрият ти улов, най-специалният и защо е такъв?

Разбира се, че съм хващал готина риба от различни видове по целия свят. Най-големият ми шаран е от едно езеро, наречено Гигантика във Франция, където пак ще снимаме в сезон 3 всъщност. И тогава хванах шаран 32-33 кила. Та това си беше наистина голяма риба! Това беше за едно DVD издание през 2010-а. Беше доста яко. А миналата година, когато снимахме в Амазония за "Риболовна надпревара", една вечер излязох сам и хванах една голяма риба от вида на сомовете - нарича се "пирайбай" или сом "лау-лау".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Градския преди 6 години
А сега ги покажете на рибар Бойко , за да види колко му са дребни шаранчетата с които се снимаше и се фукаше!
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както казваше един герой на Любо Нейков - "Мноо си Tъп, Caше!" ЗмиЙорки ли, ва??????? Вий утдека сти, ва????
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има толкова много предавания по научно популярните канали с интересни водещи и участници но има публикация само за този. Какво искат да ни убедят, че тези които в момента идват на талази в Европа могат да станат успешни хора като Али Хамиди. Все едно да пишат за Джак Изкормвача с подтекст - виждате ли какви са англичаните
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦАРЯТ НА ШАРАНИТЕ НЕ НАРИЧА БУДА!!!
3
1
 
2
 
! Отговори
змий преди 6 години
До ЪУТтова са змии от Ню Йорк
2
1
 
3
 
! Отговори
ЪУТ преди 6 години
змийорки ?! ИЛИ ЗМИОРКИ ?
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доказателството, че риболовът облагородява хората и ги прави по-миролюбиви.