Годишнина по кралски: Елизабет II и принц Филип – 70 години брак!

91-годишната кралица и 96-годишният херцог ще отбележат годишнината с парти в Уиндзор
20 ное 2017 19:36, Петя Славова
15

Снимка: Reuters

Британската кралица Елизабет Втора днес прибавя още едно знаково постижение към рекордното си властване - 70-годишнината от сватбата си с принц Филип, предаде Ройтерс. Официално това е най-дългият брак на кралска двойка в британската история.

Бъдещите съпрузи се срещат за първи път на сватбата на братовчедката на Филип, принцеса Марина Гръцка, и чичото на Елизабет, херцога на Кент, през 1934 г. Представителният младеж отново привлича вниманието на 13-годишната тогава принцеса, когато тя посещава заедно с родителите си Кралския военноморски колеж в Дартмут, където той е кадет, пише БТА.

На 20 ноември 1947 г. - само две години след края на Втората световна война и четири месеца след оповестяването на годежа им, Елизабет, тогава все още принцеса, се омъжва за елегантния морски офицер лейтенант Филип Маунтбатън в Уестминстърското абатство в Лондон. На бляскавата церемония присъстват държавници и кралски особи от цял свят.

Седемдесет години по-късно 91-годишната кралица и 96-годишният херцог на Единбург ще отбележат платинената годишнина от сватбата си с парти в тесен семеен кръг в замъка Уиндзор. От Бъкингамския дворец по-рано съобщиха, че събитието няма да бъде чествано публично.

Това контрастира с пищното отбелязване на сребърната, златната и диамантената годишнина от сватбата им.
Уестминстърското абатство, където Елизабет Втора е коронясана за кралица и където минава под венчило, отбелязва платиненената годишнина от сватбата й с над тричасов камбанен звън.

Британската премиерка Тереза Мей поздрави в Туитър за годишнината им Нейно Величество и херцогът на Единбург, отдали живота си в служба на Великобритания и Общността на нациите (Британската общност).

Преди 70 години сватбата на принцеса Елизабет повдига националния дух. Във време, в което Великобритания все още се възстановява от войната, сватбената церемония е рядка проява на блясък и пищност на фона на недоимъка и порционите. "Милиони ще приветстват това радостно събитие като разноцветен блясък по трудния път, по който ни предстои да вървим", казва тогавашният министър председател Уинстън Чърчил.

Пет години по-късно, след смъртта на баща си крал Джордж Пети, Елизабет се възкачва на престола, за да се превърне впоследствие в най-дълго управлявалия монарх в британската история.

През всичките тези години до нея е съпругът й принц Филип. "Подкрепата, която той дава на баба ми, е феноменална. Независимо дали дядо ми върши някакви свои неща, подобно на риба в река, носеща се по течението, е факт, че той винаги е до нея. Лично аз не мисля, че тя можеше да се справи без него", сподели внукът им принц Хари в документален филм по случай 60-годишнината от възкачването на Нейно Величество на трона.

"Тайната на този много, много дълъг брак е, че Филип винаги е считал за свой основен дълг да подкрепя кралицата и да й помага по всевъзможни начини", казва кралският историк Хюго Викърс.

През 1997 г., когато кралица Елизабет и принц Филип честват златната годишнина от сватбата си, Нейно Величество отдаде почит към съпруга си, наричайки го своя "сила и опора през всичките тези години".

"Те не губят времето си да умуват дали ги харесваме или не, и просто си вършат работата. В моментите, когато съм имал късмета да ги виждам заедно, те винаги са изглеждали невероятно комфортно в компанията един на друг", допълва Викърс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Принц-консортът Филип си смени вярата, за да стане такъв! Не хубаво това! Бил православен, станал англиканец! А Елизабет действително ли участва в офшоки, или само злите езици говорят това?
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както се казва: Дай Боже, всеки му.
12
6
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
РЕПТИЛИ!
11
1
 
7
 
! Отговори
ДО 10 преди 6 години
Ти па си много убав .
10
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А , стига с тез мухъли, бе! Дърта кукумявка дето може да откара и до 150г ,щото ни е орала ,ни е копала!
9
8
 
14
 
! Отговори
Бай Рептил преди 6 години
Дъртите рептили са масони-сатанисти.
8
8
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Голям избор е направила дъртата, няма що. Щом Филип е споделил, че като пукне, искал да се прероди в микроб, който да убие всички хора на Земята. Ама не мре мръъсника!
7
1
 
11
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Има и други, но са голяма рядкост.
6
6
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 6 години
През 1934 г. са се видели за пръв път на роднинска сватба.А през 1939 г. се срещат за втори път, когато тя посещава заедно с родителите си военноморския колеж, където учи той.Но тук не са споменали нещо много интересно. Тогава, при втората им среща,13-годишната Лилибет (така са я наричали нагалено) решава, че ще се омъжи за него и за никой друг! По-късно, когато вече е мома, родителите й считат, че това не е възможно най-удачният избор, но тя е непреклонна.Ето това е характер! Това е любов!
5
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някой ми каже че това не са Рептили значи не разбира от такива дзверове! Я се сетете за някои обикновени хора които да са преживяли заедно до 90 години? Аз се мъчих рових в нета да намеря такива но ударих на големо паве. Абсалютно не съществува такъв род екземпляри.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 1934 год. прицеса Елизабет не може да е 13-годишна, защото е родена на 21 април 1926 година.
3
2
 
18
 
! Отговори
лицемери преди 6 години
"отдали живота си в служба на Великобритания и Общността на нациите (Британската общност)"Баба Бети е изпукала повече парици за песовете си от породата Корги, отколкото едино четиричленно семейство в БГ може да си позволи за 2 живота.
2
2
 
7
 
! Отговори
Todor R преди 6 години
История като за кино! Късметлии!
1
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубави снимки за некролог.