Доли Партън на 72: Легенда на кънтрито и киното

Ето какво е любопитно да знаем за популярната актриса
19 яну 2018 07:06, Красимир Ангелов
18

Снимка: Reuters

На 19 януари рожден ден празнува известната американска кънтри певица, композиторка и киноактриса Доли Партън. Родена през 1946 г. в Съвиървил, Тенеси, САЩ, тя се превръща една от големите звезди на кънтри музиката през 70-те години.

Тя има издадени близо 30 албума, като с песни като "Джошуа", "Джолийн" и "Отново си тук" тя печели огромна популярност сред почитателите на музиката, а филмът "От 9 до 5", в който участва заедно с Джейн Фонда, й носи световна известност.

През 1994 г. излиза мемоарната й книга "Доли: моят живот и други недовършени неща".

Ето интересни факти за американската актриса и кънтри звезда:

Израства в голямо семейство, като има общо 11 братя и сестри. Като деца всичките те живеят в една стая.

Има ирландско, шотландско и германско потекло.

Първите й певчески изяви са в църква, където посещава и уроци по пеене.

Дебютира на сцената на "Гранд Оул Опри" едва на 13-годишна възраст.

Участва в сериала на "Дисни" "Хана Монтана", където изгрява звездата на Майли Сайръс. Всъщност Доли е кръстница на Майли.

Има общо 26 хита, достигнали до №1 в "Billboard".

Доли Партън е композитор на песента "I Will Always Love You", която в последствие с изпълнението на Уитни Хюстън превръща в хит.

Застраховала е гърдите си за 600 000 долара.

Първата клонирана овца в света е кръстена на певицата – Доли.

През 1999 година става член на Залата на славата на кънтри музиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време имах котка, кръстена именно на Доли Партън. Мразя кънтри, но тая си е просто класика
16
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Хубавица е, но песните й са истински - смислен текст, нежен глас и няма нищо общо със съвременната простотия - например Jolene, Little sparrow, THe house of rising sun.. Чуйте, вижте текста, пък аз ще съм много щастлива, ако нашата чалга стане такава...
15
1
 
6
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Толкова разбирате от силикон! При Доли всичко е естествено...даже май ги е намалила тука преди двайсетина години. Освен това тя е музикант - ИСТИНСКИ, не е само певица, тя е може би най-добрият американски текстописец, композира песни както за себе си, така и за други изпълнители, свири на китара. А чувството ѝ за хумор е показателно само по себе си - уникална автоироноия. Много талантлив и ценен човек е Доли, но тези, които не виждат отвъд сценичното розово и перуките, знаят само да ***.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди да я сравнявате с чалга певиците - вижте семейството, пее в църква, взема уроци по пеене... Наистина в Щатите тя не е символ за стил и е силиконка, но да си автор, композитор и изпълнител на мелодични и смислени песни не е като да *** инструмента на някой дъртак или дебелак и после да си показваш дупето, показвайки среден пръст и да рецитираш фалшиво пошли текстове!
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само фактът, че е авторка и първоначална изпълнителка на "I will always love you" автоматично изключва всякакви аналогии с нашите кръчмарски чалга певачки! Единствено може би силиконът е общото в случая!
12
9
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 6 години
Абе пак си е чалга, ама дай да й се прехласваме, щото не е наша балканска, а по-така нали, американска ... пък щом е американска няма как да е лоша. Няма да е политкожректно, нали.
11
3
 
15
 
! Отговори
дидо преди 6 години
До АнонименТвоите познания за кънтрито и САЩ явно са предимно от 9GAG. Никой не слуша кънтри в АМЕРИКА? Ти не си в ред честно. Само Stagecoach фестивала събира над 75 000 души всяка година! Кънтрито е стар стил в него влизат и блуса и рок н рола, музика която до ден днешен се слуша, нелепо е да сравняваш с чалгата, образовай се!
10
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същото е, само че в Щатите нямат думата ЧАЛГА и й викат КЪНТРИ.Много малко хора там слушат въпросната музика. Предимно слабообразованите в Средния Запад и южните щати.
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е жена и певица не като нашите чалга-отпадъци!
8
3
 
19
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
Да сравняваш Доли с нашите простовати "певици" е нелепо. Прочете ли изобщо статията? Такива постижение не се постигат с пеене по кръчмите на плейбек на песни които дори не си написал. Тази жена е композитор, текстописец (изключително добра), певица, актриса, вдъхновение за милиони. И да и ние знам английски и знаем какво е redneck, многознайко.
7
3
 
22
 
! Отговори
vlady преди 6 години
За разлика от чалга певачките може да пее, свири на китара и композира.
6
5
 
6
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Искаш да кажеш селска дойна кра-ва.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само какви големи бомби имашеее!Сега не знам как е..
4
3
 
11
 
! Отговори
Нерез преди 6 години
Санде, на баба ти Доли балоните са натурални. Чист продукт на природата. Погледни и снимки от младите години - мега ц-циц и тънка талия. Мадама един път е Долито. Бих пуснал малките бели войници да се разходят върху тези възвишения ...
3
9
 
10
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
виждате кво е шоу бизнеса на снмиките - цици, устни и маникюр ... при това изкуствени. Паралелите с нашите чалга диви няма нужда да ги споменавам
2
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кънтрито е аналог на нашата чалга. Нормалните хора от северните щати винаги са се присмивали на Доли и на феновете й. Наричат ги редненкс. Който знае английски ще разбере.
1
7
 
33
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Браво! Наистина голяма.