Стоянка Мутафова на 96: Великата легенда на родния театър

Ето най-важното за голямата българска актриса
29

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

На днешния 2 февруари своя 96-ти рожден ден празнува голямата и обичана българска актриса Стоянка Мутафова. Родена през 1922 година в София, тя започва великата си кариера още през 1946 година.

До ден днешен тя играе, като е участвала в десетки театрални постановки на сцените на Народния театър, Сатиричния театър, Театър Възраждане и други. Играла е и в емблематични за киното филми като "Специалист по всичко", "Кит", "Езоп", "Топло", "Бялата стая" и други.

Да си припомним най-интересното за любимата българска актриса:

Любовта й към театъра никак не е случайна. Баща й Константин Мутафов е драматург в Народния театър "Иван Вазов".

Пълното име на голямата ни актриса всъщност е Стояна-Мария Константинова Мутафова. Говори се, че объркано име в един театрален афиш "рисува" бъдещата й самоличност и сега тя е известна на всички като Стоянка.

Бъдещата актриса завършва Първа софийска девическа гимназия, а след това и класическа филология в Софийския университет "Климент Охридски". Заедно с това тя завършва и Държавна театрална школа в София.

В началото на своята кариера тя работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър. Истинската й звезда обаче изгрява в Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов", където тя е от самото му начало.

Стоянка Мутафова има 3 брака зад гърба си и една дъщеря - Мария Грубешлиева.

През 2000 година Стоянка Мутафова е обявена за почетен гражданин на София. 2 години по-късно е обявена и за почетен гражданин на Бургас.

През 2002 година, по случай своя 80-годишен юбилей, е наградена с Орден "Стара планина".

На 94-годишна възраст през 2016 г. тя осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

Кандидат за Световен рекорд на Гинес в категорията "Най-възрастна активно играеща на сцената актриса".


29
Още от
Напиши коментар Коментари
21
2
 
3
 
! Отговори
капс преди 6 месеца
Предлагам да направим рождения ден на Бойко национален празник и да го отбелязваме всяка година.Да си жив и здрав и още 150г. да ни водиш към безграничното дъно.Има има по на дълбоко.Давай Бойко продължавай да ни дереш кожите и да ни правиш все по-бедни,а ние ще продължаваме да гласуваме за теб.
20
6
 
2
 
! Отговори
Ела преди 6 месеца
Защо сте толкова негативни? Защо не може да едно нещо поне да се зарадвате? Стара била, комунистка била, не знам каква си била, а еднотипна каза някой пишман разбирач. Новото поколение пък, всичките ги плюете, че били некадърни, джуки имали, цици имали, а акъл и талант няма ли. Има ли едно нещо поне, което да ви хареса и да кажете добра дума за него? Жената е уникална актриса. Това, че сте гледали два - три филма, не ви дава право да оценявате е ли или не еднотипна. Простаци!
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Баба Гицка,прехвалената.Дал и Бог години да е жива и здрава.
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Изкуствено прехвалени останки от соца. И баба Стоянца и баба Лилийца и ред други соц изкопаеми. Айде, вече стига толкоз евтин фалш
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе вие нормални ли сте с такива коментари за човек, който нито познавате, нито нещо лошо ви е направил. Каква е тази злоба не мога по никакъв начин да си обясня.
16
4
 
11
 
! Отговори
Българин отново преди 6 месеца
До 12: И с какво хихикащият шут Калоянчев е бил "велик"? С това, че е бил партиен секретар и клеветящ наистина големия Парцалев?
15
1
 
5
 
! Отговори
до комуниста идиот преди 6 месеца
Само статистически погледни какви са коментарите за Стоянка и сам си отговори на въпроса защо си сам в положителният ти отзив. Аз се чудя обаче къде е онова "Муки" в цялата схема ? Просто всяко нещо с времето си - това е ! За мен Татяна Лолова е класи отгоре ...
14
4
 
9
 
! Отговори
Комунист-Идиот преди 6 месеца
До жега Тази жена радваще,твоята баба,дядо,майка и баща.Всяко появяване по "телевизора" на Стоянка беше изпълнено с невероятно присъствие и радост.Сега такива артисти няма.Имай малко уважение към тази актриса,най-малкото заради възрастта и и енергията,която притежава.
13
0
 
0
 
! Отговори
111 преди 6 месеца
До Анонимен

ДУЕНДЕ!
12
14
 
11
 
! Отговори
жега преди 6 месеца
И тая е толкова актриса, колкото Стефан Данаилов актьор, а ББ - политик:)
11
2
 
11
 
! Отговори
? преди 6 месеца
С какво са и наблъскали лицето? Не прилича на себе си?
10
8
 
5
 
! Отговори
леле,мале преди 6 месеца
тя завършила девическа гимназия,представяте ли какъв рев се е надало,когато е трябвало момичета и момчета да учат заедно,как идва края на света,християнството загива,как може такова нещо,какъв срам,но днес ни е смешно,нали,звучи ли ви познато
9
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нейния дългогодишен партньор на сцената Георги Калоянчев беше велик, но не и тя.
8
22
 
22
 
! Отговори
!!! преди 6 месеца
Ми не е "велика". Прехвалена актриса. Винаги еднотипна, с роли на простакеси.
7
9
 
17
 
! Отговори
ДА ДА ДА преди 6 месеца
Да ни е жива и здраява и за пример! Голям човек, дай Боже всеки му нейната сила и псохика!
6
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 10 -ти шегуваш ли се,бе.Същата лоена топка.Ако за времето си са били добри актриси,моля не ги пробутвайте на младото поколение,защото вече не се вписват.С други думи-всяко нещо с времето си.Света се променя,върви напред.Който иска да гледа реликви ,има си музеи.Айде стига ,че вдигнахме много прахоляк от тях.
5
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Татяна Лолова е много по-приятна и с добро узлъчване, а за нея нищо... Що така.
4
3
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 месеца
... - но тя е в добро здраве... - за разлика от Столетницата...
3
6
 
32
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Стига с това "велика"!
2
0
 
8
 
! Отговори
Страхил преди 6 месеца
В едно телевизионно интервю преди около 20 години тя заяви, че по време на ВСВ е била актриса в софийски театър и заради бомбардировките театъра бил евакуиран в Пловдив. При това положение дали е достоверна информацията, че е родена 1922 г и кариерата им почва през 1946 г. ? Да, това е официалната информация, но все пак има нещо съмнително.

Прически за всеки ден, които да опитате (галерия)
Прически за всеки ден, които да опитате (галерия)

Прически за всеки ден, които да опитате (галерия)

Тайните за красота на Дженифър Лопес
Тайните за красота на Дженифър Лопес

Тайните за красота на Дженифър Лопес