Стоянка Мутафова на 96: Великата легенда на родния театър

Ето най-важното за голямата българска актриса
29

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

На днешния 2 февруари своя 96-ти рожден ден празнува голямата и обичана българска актриса Стоянка Мутафова. Родена през 1922 година в София, тя започва великата си кариера още през 1946 година.

До ден днешен тя играе, като е участвала в десетки театрални постановки на сцените на Народния театър, Сатиричния театър, Театър Възраждане и други. Играла е и в емблематични за киното филми като "Специалист по всичко", "Кит", "Езоп", "Топло", "Бялата стая" и други.

Да си припомним най-интересното за любимата българска актриса:

Любовта й към театъра никак не е случайна. Баща й Константин Мутафов е драматург в Народния театър "Иван Вазов".

Пълното име на голямата ни актриса всъщност е Стояна-Мария Константинова Мутафова. Говори се, че объркано име в един театрален афиш "рисува" бъдещата й самоличност и сега тя е известна на всички като Стоянка.

Бъдещата актриса завършва Първа софийска девическа гимназия, а след това и класическа филология в Софийския университет "Климент Охридски". Заедно с това тя завършва и Държавна театрална школа в София.

В началото на своята кариера тя работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър. Истинската й звезда обаче изгрява в Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов", където тя е от самото му начало.

Стоянка Мутафова има 3 брака зад гърба си и една дъщеря - Мария Грубешлиева.

През 2000 година Стоянка Мутафова е обявена за почетен гражданин на София. 2 години по-късно е обявена и за почетен гражданин на Бургас.

През 2002 година, по случай своя 80-годишен юбилей, е наградена с Орден "Стара планина".

На 94-годишна възраст през 2016 г. тя осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

Кандидат за Световен рекорд на Гинес в категорията "Най-възрастна активно играеща на сцената актриса".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
3
 
! Отговори
капс преди 6 години
Предлагам да направим рождения ден на Бойко национален празник и да го отбелязваме всяка година.Да си жив и здрав и още 150г. да ни водиш към безграничното дъно.Има има по на дълбоко.Давай Бойко продължавай да ни дереш кожите и да ни правиш все по-бедни,а ние ще продължаваме да гласуваме за теб.
20
9
 
2
 
! Отговори
Ела преди 6 години
Защо сте толкова негативни? Защо не може да едно нещо поне да се зарадвате? Стара била, комунистка била, не знам каква си била, а еднотипна каза някой пишман разбирач. Новото поколение пък, всичките ги плюете, че били некадърни, джуки имали, цици имали, а акъл и талант няма ли. Има ли едно нещо поне, което да ви хареса и да кажете добра дума за него? Жената е уникална актриса. Това, че сте гледали два - три филма, не ви дава право да оценявате е ли или не еднотипна. Простаци!
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баба Гицка,прехвалената.Дал и Бог години да е жива и здрава.
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изкуствено прехвалени останки от соца. И баба Стоянца и баба Лилийца и ред други соц изкопаеми. Айде, вече стига толкоз евтин фалш
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе вие нормални ли сте с такива коментари за човек, който нито познавате, нито нещо лошо ви е направил. Каква е тази злоба не мога по никакъв начин да си обясня.
16
4
 
11
 
! Отговори
Българин отново преди 6 години
До 12: И с какво хихикащият шут Калоянчев е бил "велик"? С това, че е бил партиен секретар и клеветящ наистина големия Парцалев?
15
1
 
5
 
! Отговори
до комуниста идиот преди 6 години
Само статистически погледни какви са коментарите за Стоянка и сам си отговори на въпроса защо си сам в положителният ти отзив. Аз се чудя обаче къде е онова "Муки" в цялата схема ? Просто всяко нещо с времето си - това е ! За мен Татяна Лолова е класи отгоре ...
14
4
 
9
 
! Отговори
Комунист-Идиот преди 6 години
До жега Тази жена радваще,твоята баба,дядо,майка и баща.Всяко появяване по "телевизора" на Стоянка беше изпълнено с невероятно присъствие и радост.Сега такива артисти няма.Имай малко уважение към тази актриса,най-малкото заради възрастта и и енергията,която притежава.
13
0
 
0
 
! Отговори
111 преди 6 години
До АнонименДУЕНДЕ!
12
14
 
11
 
! Отговори
жега преди 6 години
И тая е толкова актриса, колкото Стефан Данаилов актьор, а ББ - политик:)
11
2
 
11
 
! Отговори
? преди 6 години
С какво са и наблъскали лицето? Не прилича на себе си?
10
8
 
5
 
! Отговори
леле,мале преди 6 години
тя завършила девическа гимназия,представяте ли какъв рев се е надало,когато е трябвало момичета и момчета да учат заедно,как идва края на света,християнството загива,как може такова нещо,какъв срам,но днес ни е смешно,нали,звучи ли ви познато
9
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нейния дългогодишен партньор на сцената Георги Калоянчев беше велик, но не и тя.
8
22
 
24
 
! Отговори
!!! преди 6 години
Ми не е "велика". Прехвалена актриса. Винаги еднотипна, с роли на простакеси.
7
10
 
17
 
! Отговори
ДА ДА ДА преди 6 години
Да ни е жива и здраява и за пример! Голям човек, дай Боже всеки му нейната сила и псохика!
6
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10 -ти шегуваш ли се,бе.Същата лоена топка.Ако за времето си са били добри актриси,моля не ги пробутвайте на младото поколение,защото вече не се вписват.С други думи-всяко нещо с времето си.Света се променя,върви напред.Който иска да гледа реликви ,има си музеи.Айде стига ,че вдигнахме много прахоляк от тях.
5
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Татяна Лолова е много по-приятна и с добро узлъчване, а за нея нищо... Що така.
4
3
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
... - но тя е в добро здраве... - за разлика от Столетницата...
3
6
 
33
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Стига с това "велика"!
2
0
 
8
 
! Отговори
Страхил преди 6 години
В едно телевизионно интервю преди около 20 години тя заяви, че по време на ВСВ е била актриса в софийски театър и заради бомбардировките театъра бил евакуиран в Пловдив. При това положение дали е достоверна информацията, че е родена 1922 г и кариерата им почва през 1946 г. ? Да, това е официалната информация, но все пак има нещо съмнително.