Мануела Малеева на 51: Българката с титла от Големия шлем

Ето най-важното за легендата на родния тенис
14 фев 2018 07:10, Красимир Ангелов
27

Снимка: Reuters

На днешния 14 февруари рожден ден празнува легендата на български женски тенис Мануела Малеева. Най-голямата от сестрите Малееви е родена през 1967 година в София и започва своята професионална кариера през 1981 година.

Мануела Малеева е най-високо класиралата се българска тенисистка в световната ранглиста – 3 място. През своята кариера има успехи над имена в световния тенис като Мартина Навратилова, Крис Евърт, Габриела Сабатини, Мери Джо Фернандес, Аранча Санчес-Викарио, Яна Новотна, Зина Гарисън, Дженифър Каприати и др.

Ето най-интересното за легендарната българска тенисистка:

Бъдещата тенис звезда израства в спортно семейство. Майка й Юлия Берберян е 9-кратна държавна шампионка на България, а баща й Георги е баскетболист. Сестрите на Мануела – Катерина и Магдалена, също стават известни тенисистки.

През 1980 г, когато е едва на 13 години, Мануела става най-младата шампионка на България за жени. Държи рекорда 8 години, преди през 1988 г. най-малката й сестра – Магдалена, да счупи рекорда й с 4 месеца.

Тя е единствената българска тенисистка, печелила турнир от Големия шлем. Това става на US Open през 1984 година, където триумфира на смесени двойки с Том Гъликсън.

В турнирите от Големия шлем тя два пъти е полуфиналистка на US open – 1992 и 93 година, още 12 пъти играе четвъртфинали - 3 на Australian open, 4 на „Ролан Гарос“, 1 път на Уилбълдън и 4 пъти на US open.

През своята кариера тя е спечелила 19 титли на единично от WTA, както и 4 титли на двойки.

Има бронзов медал от Олимпийските игри в Сеул през 1988 година.

През 1993 г. е обявена за спортист №1 на Швейцария.

Има 3 деца от брака си с швейцареца Франсоа Франие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мИНАЛО ЗАБРАВИМО !
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С мой колега състудент в Свищов на времето бяхме луди по успехите на Мануела. Четяхме всичко за нея. Дори колегата наредил се на репчето за вестници разбира случайно , че в литературен вестник има страници за Мануела. И тъй като пред него вестникът свършва , а вижда и проследява жената , която го е закупила я моли да му продаде само страничките за Мануела. Тя се съгласява и можахме да прочетем. Четехме всичко за нея, макар че колегата бе спортист лекоатлет. Всеки има право за кого да се състеза
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Натрапват ни се отново -всички са ми антипатични, независимоот това, че уважавам всеки успех.Не харесвам мрънканиците на майката, която разказва 30 години една и съща история, а не е чиста паница, сякаш валяк е минал през нея при социализма!Просто трябва да ни бъде внушено как са те, а не Григор Димитров.В Григор има достойнство.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мануела донесе много спортна слава на България.Очевидец съм на това.Беше синоним на България по света.Всички дето я плюят да вземат да скрият.Честит Рожден ден Мануела,да си жива и здрава!Имахме велик спорт-четвърти в света след САЩ,СССР и двете Германии.Тези спортисти ни правеха горди че сме Българи.
19
10
 
4
 
! Отговори
Мунчо Кондуктора преди 6 години
От мен да мине.........тази да е жива и здрава. Но Мртина Навратилова Обича Повече Бългаия отколкото рожденицата. По CNN отразиха лечението и от Рак и Тя - Мартина каза толкова хубави думи за България, които рожденицата не може да генерира на Ум, камо ли в ефир. Ужас.........П.С Не е Християнско да имаш идоли. 2-ра божия заповед. Смърт на руският окупатор.
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Автора да беше написал майка й по какво е 9 пъти държавен шампион,по кърлинг ли?Млад съм не знам,а и не съм длъжен.Като ще е информация да е надеждна
17
13
 
13
 
! Отговори
noFreeman преди 6 години
Спортист на Швейцария... тая никога не е представлявала България, даже и по Татово време - това е една продажна фамилия, която в момента плюе България. Какво сте ми я слогнали за новина...
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е като смятат и смесените двойки за особено постижение, да си спомним, че и Гришо е бил шампион на Уимбълдън, само че при младежите.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навремето тя и сестра и бяха мног натокани мадами.
14
2
 
19
 
! Отговори
Пийт Сампрас преди 6 години
:) ... Изключителен спортист и професионалист ! ... Да е жива и здрава ! :) ... И дано някоя от сегашните ни момичета в тениса да успеят да постигнат поне 50 процента , от направеното от Мануела и двете й сестри ! ... Единственото , което НЕ ми харесва при тях е ... МАЙКА ИМ ! ... Много нагла , безочлива и безпардонна жена ! ... Иначе "човека" на Жоро Стоименов и Берберян - Григорката Димитров върви точно по пътя на Мануела ... Няма да се учудя , скоро да стане 'СПОРТИСТ НОМЕР 1" на ... МОНАКО !
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13Добре отвори темата за олимпийците та се сетих за оня с шейничката как се търкалешепо улея шкембе-г*ъз, шкембе-*** и накрая пристигна на финала с шейната ВЪРХУ него.Няма такъв РЕЗИЛ!!!А в Бг "медиите" .............ТИШИНАааааа.
12
7
 
5
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
До Анонимен 15: Как кой,бе !!! Активист на най-справедливата партия в света,бе шебек градски? Айде у лево !
11
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Активист на БКП 10Могла-Отишла!!!Ти кой си за да я съдиш бе ШЕБЕК селски??!!
10
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TAA PA NI A ZNAM NI A POZNAVAM,NE SAM YA VIGDAL NA POLETO DA BERE TUTUNO.
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 6 Да вярно е толерирани са на държавно ниво!Те и всички българи отличаващи се с качества ,бяха толерирани и всячески подпомагани!Не е като сега,държавата да налива пари в безхаберници ,като нашите олимпийци в Корея!
8
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изглежда доста зле за годините си.А иначе Аскьой да буха с гегата още 100 години няма да я стигне в тениса.
7
6
 
10
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
До ДраганНие у Шопско му викаме политическа г-ю-в-е-н-д-и-я...
6
4
 
20
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Само да припомня,че в най-мрачните години на комунизма ,Юлия Берберян свободно си отиде в Канада ...
5
3
 
22
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Интересно защо думата с-о-р-о-с-о-и-д е автоматично цензурирана. Може би трябваше да напиша - човек, който изхранва прехраната си от анти-българските НПО-та на Джордж Сорос - Америка за България и фондация Отворено Общество....
4
4
 
26
 
! Отговори
Иван преди 6 години
За съжаление в момента е по-известна с анти-българската политика, която води, отколкото със спортните си постижения. Един от най-отявлените *** и лидер на антибългарската "Протестна мрежа". За далаверите и заменките на семейство Малееви-Берберян знаят всички. Галениците по време на комунистическия режим днес са яростни "антикомунисти"...