Калоян Махлянов на 35: Българският символ в Япония

Вижте най-важното за легендарния роден сумист
19 фев 2018 07:30, Красимир Ангелов
13

Снимка: Булфото

На днешния 19 февруари рожден ден празнува най-популярния български сумист – Калоян Махлянов – Котоошу. Роден през 1983 година във великотърновското село Джулюница, добива световна популярност през 2003 година, когато започва да се състезава в Япония.

Калоян става едва 16-ия чужденец и първия представител на България, който се състезава в най-силната категория в сумото. Състезава се в Япония от Януари 2003 г. до Март 2014 г., когато обявява прекратяването на своята кариера.

Ето интересни факти за най-популярния български сумист:

Всъщност, бъдещият сумист е започнал своята кариера като борец в класическия стил. Той дори има успехи в Европейското първенство за деца до 14 години.

През 2000 г. 17-годишният българин е определен за най-добрия в Европа за възрастта си в категория до 100 кг. Само 2 години по-късно той се състезава в открития шампионат по сумо в Германия и е представен пред йокозуна Котодзакура – по онова време ръководител на известна школа.

Българинът записва 68 участия в официални турнири, в които има 537 победи от 864 схватки.

Калоян Махлянов става първия европеец и едва 5-ия чужденец в историята на професионалното сумо, достигнал престижния ранг „озеки“.

На 24 май 2008 година Котоошу влиза в историята на сумото, като става първия европеец, спечелил Купата на Императора.

През 2005 година е обявен за спортист номер 1 на Велико Търново.

През 2006 година е удостоен със званието "Почетен гражданин на Лясковец".

На 28 юли 2009 година е награден от президента на България Георги Първанов с най-високото държавно отличие – Орден "Стара планина".

Женен е за японка Асато и днес живее в страната на изгряващото слънце. Двамата имат син - Кирил, роден през 2011 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
11
 
! Отговори
Сумо преди 6 години
Калоян Махлянов проправи пътя на българите в сумото. След него се появи Даниел Иванов - Аоияма, а сега в школата на Калоян Махлянов - Наруто (Naruto), има и още един българин - Венцислав Николов Кацаров - Торакио (Torakio), роден на 15.12.1996, на 21 години, висок е 191 см и тежи 125 килограма. Засега е в четвърта дивизия и е с ранг Sandanme 83
12
1
 
12
 
! Отговори
Сумо преди 6 години
Страхотен спорт е сумото. Жалко, че е добре развит само в Япония и ако на един човек животът му е свързан със сумото, няма друг избор освен да живее и работи в Япония, както направи и Калоян Махлянов. Жалко и че Калоян имаше постоянен здравословен проблем, който по попречи да стане йокозуна и стана причина Калоян доста рано да спре да се състезава. Нищо не пишат за школата му, в в нея има сега един българин и двама японци.
11
35
 
5
 
! Отговори
Кмета на Джюлюница преди 6 години
Да се откажеш от гражданството си с едничката цел да станеш треньор по сумо - БЕЗЦЕННО!Ботев, Левски... как не са се сетили за това? Че и Бенковски и той... коскоджамите ми масон и илюминат... и да не се сети да се пише италианец или французин да речем...
10
2
 
21
 
! Отговори
Малко факти преди 6 години
Освен, че не знаят как стоят нещата при Котоошу, хейтърите не знаят и как стоят нещата и при Гришо -единственият ни известен спортист сега. Кой е в Монте Карло (Монако) освен Гришо? Така набързо проверих, че там са и Джокович, Вавринка, Раонич, Чилич, братята Звереви, Гофен, Бердих. Щом са там, значи има защо, но хейтърите плюят. Голямо незнание е и за тези 500 хиляди лева ЗА Гришо, а не НА Гришо. Разликата е огромна дали е ЗА или НА. В случая е ЗА и спортния министър ги харчи по свое усмотрение
9
0
 
25
 
! Отговори
Стефанов преди 6 години
Да е жив и здрав! И да не забравя България!
8
2
 
24
 
! Отговори
Малко факти преди 6 години
Сумото е многоо интересен спорт, но ако човек не е гледал сумо, рядко схваща какво става и сумото не му е онтересно. При това сумото, като японски спорт, има определени правила, които също са неясни за почти всички хора по света. Едно от тези правила е, че който има школа, трябва да е гражданин на Япония, а Япония не допуска двойно гражданство. Калоян до последно си остана български гражданин,но за да има своя школа, трябваше да спази правилата.
7
1
 
8
 
! Отговори
саки преди 6 години
На новите снимки е отслабнал 40 кг. и изглежда ,като друг човек. Навреме е помислил за здравето си .
6
26
 
5
 
! Отговори
Само факти преди 6 години
Калоян се е отказал от българското си гражданство, за да приеме японско такова. И това едва ли не се опитаха да ни го представят като "геройство". Другият "единствен известен българин", ***, пък си купил апартамент в Монако и е "гражданин" и си плаща данъците там, при все, че в България данъчната тежест не е по-висока от там! При все, че българското правителство е наляло повече от 500 хиляди лева в него, а той не изигра нито един мач за България и националния и отбор по тенис!
5
3
 
25
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Докато Калоян Махлянов се състезаваше, той беше единственият известен български спортист по света. Сега това е Гришо. Някои се прехласват по разни футболисти или боксьори, но те са далеч от известността на Котоошу, а сега и на Гришо.
4
0
 
25
 
! Отговори
hmn преди 6 години
Не знам сумото що за спорт е, но Котоошу е сложил България на картата на света за много, много японци. Няма по-добра реклама от това. Единствените други, постигнали нещо подобно са Мейджи с тяхното кисело мляко. Всички японци асоциират България с тея две неща.
3
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Котоошу не е българин.Той се отказа от българското си гражданство,за да вземе японско.
2
1
 
18
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Сумото е изключително интересен спорт, но на невежите изглежда скучен, а за някои и противен, което разбира се няма нищо общо с истината. Започнах да гледам редовно сумо точно заради Калоян Махлянов и чак тогава разбрах колко много съм бъркал за сумото. На хора, които не гледат редовно сумо, колкото и да им наливаш акъл в главата, никога няма да го схванат - те отказват да разберат, а това е чест срещано по най-различни поводи.
1
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли по-противен спорт от този!Даже не ноже и спорт ,да се нарече!