Роналдиньо на 38: Бразилският футболен магьосник на терена

Ето какво трябва да знаем за един от най-обичаните футболисти
21 мар 2018 07:08, Красимир Ангелов
11

Снимка: Reuters

На днешния 21 март своя рожден ден празнува един от най-големите и обичани футболисти от началото на XXI век – Роналдиньо. Роналдо де Асис Морейра е роден в Порто Алегре, Бразилия, през 1980 година.

Роналдиньо започва кариерата си в родния си отбор Гремио Порто Алегре през 1997 г. В своята кариера той защитава цветовете на отбори като ПСЖ, Барселона, Милан, Фламенго, Атлетико Минейро, Куеретаро и Флуминезе.

За националния отбор на своята страна изиграва 97 мача, в които отбелязва 33 гола.

Ето интересни факти за бразилския футболен магьосник:

Израства в семейството на магазинерка, която по-късно учи за медицинска сестра и работник в корабостроителница. Бащата на бъдещата футболна звезда умира от инфаркт, когато Роналдиньо е на 8.

По-големият брат на Роналдиньо – Роберто, също става професионален футболист. По-късно той става агент на по-малкия си брат.

Името на талантливия футболист отеква в родната му Бразилия след един мач при децата до 13-годишна възраст. Тогава неговият отбор побеждава съперник с 23:0, а едно зъбатично момче вкарва всички 23 гола. Името му е Роналдо де Асис Морейра.

Избран е за футболист на годината на ФИФА през 2004 и 2005 г. През 2005 г. пък Роналдиньо става третият бразилец, който получава Златната топка.

Роналдиньо става световен шампион с националния отбор на Бразилия на световното първенство в Япония и Южна Корея през 2002 г.

Попада 3 пъти в Идеалния отбор на годината на ФИФА - 2005, 2006, 2007 година.

От януари 2007 година футболиста има испанско гражданство.

Роналдиньо заема 8 място във вечната ранглиста за голмайсторите на бразилския национален отбор със своите 33 гола. Любопитното е, че той заема осмото място и в класацията за най-много изиграни мачове за селесао със своите 97 мача.

Има син – Жоао, който е роден през февруари 2005 година.

В началото на януари тази година бразилецът официално обяви край на своята феноменална кариера. Той загатва, че след края на световното първенство в Русия вероятно ще организира голям бенефис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
1
 
! Отговори
Архимандрит Груйчо преди 6 години
Не разбирам много от футбол, така че не мога да оценя много гения на Марадона (само наглостта му :)). но от тези, които съм оценнил - има двама гении - Меси и Роналдиньо - вторият е човека, който за първи път видшх да вкарва гол, като промуши топката под стената.
10
1
 
4
 
! Отговори
Роналдиньо преди 6 години
Най-големият футболист на света за всички времена,велик артист ,художник с топка в крака,истински мотор в отбора за който играе,най-елегантен на терена,радост за окото, може би единственият диамант на световния футбол.Класация за мен :1-во място Роналдиньо,2-ро Пеле,3-то Марадона -великите трима на света за всички времена, засега....
9
2
 
8
 
! Отговори
Х преди 6 години
Велик футболист
8
2
 
0
 
! Отговори
11 преди 6 години
До х + - :Щом говориш за реклама и позициониране на Меси, значи класацията ти не струва пукната пара. Толкова си гледал...
7
3
 
2
 
! Отговори
х + - : преди 6 години
Аз пъ гледам футбол от 1974 (Не че съм разбирал много тогова) ,но досега единствено Мародона който ми по-харесва от него . Моята класация е 1 Марадона 2Роналдиньо а за 3 -МЯСТО има много добри футболисти . Меси и Роналдо ,добри,но имат и много реклама и позициониране към тях,не че не са добри ,но си задвам въпроса ,ако и преди имаше тази информация и тези реклами ,то мисля че и Меси и Роналдо ще са към 10-ка.АИ ФУТБОЛ сега се играее по-леко и меко .)
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам футбол от над 20 години и смело мога да заявя, че това е най-добрият, който съм гледал. Правеше чудеса, а финтовете му освен наслада за окото бяха и много ефективни, а не някаква показност. Магьосник! Жалко, че такъв гений не беше постоянен както Кристиано Роналдо и Меси, но пък се чувствам щастливец, че имах възможност да гледам най-добрите му години! Жив и здрав да е още дълги години!
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един най-добрите футболисти за всички времена, жалко че се контузиите му попречиха да спечели повече титли.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да е жив и здрав! Винаги много се забавлявах да го гледам как играе! Магьосник с топка!!!
3
0
 
5
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ. преди 6 години
ЕТО ТОВА Е ФУТБОЛИСТ... ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ ОЩЕ ДЪЛГИ ГОДИНИ. НЕ КАТО ЛУДОГОРСКИТЕ НАЕМИ БЕЖАНЦИ, СЛЕД ВРЕМЕ НЯМА И ДА ПОМНЯТ.
2
0
 
8
 
! Отговори
Bit преди 6 години
ЗЪБЪТ!!!! ВЕЛИКАН. ЧРД.
1
0
 
35
 
! Отговори
Честито!!! преди 6 години
Великан! И радост за окото беше! И не беше медийно преекспониран и титулован.