Гари Олдман – злодеят на съвременното кино

Наричат го Плашещия Гари, а той е чувствителен, раним...
7 май 2018 13:45, Екип на Tialoto.bg
2
Гари Олдман – злодеят на съвременното кино
Източник: Reuters

Той е злодеят на съвременното кино, наричат го Плашещия Гари. До последната церемония, на която се раздадоха Оскарите той не е получавал значими награди и талантът му е приеман някак по подразбиране.

А той е чувствителен, непредсказуем, раним като дете, което постоянно се страхува да не бъде наказано. Поне така мисли неговият близък приятел Кийт Ричардс, за когото Олдман е като шедьовъра на Бог. Почти толкова иконично мислят за него и най-известните му жени Ума Търман и Исабела Роселини, и още го обичат. „Най-мрачният час“ нямаше как да не бъде неговият пантеон. Като Уинстън Чърчил, Гари получи признанието, което от години му дължеше не само гилдията, но и публиката, дори да не бе получил „Оскар“. Тази награда едва ли значи нещо за Олдман. Лишен е от суетата. Още от дете.

Гари е любимият син на изтерзана домакиня и шлосер алкохолик. Скандалите и драмите в семейството са част от живота, разказва сп. Story. В крайна сметка баща му ги напуска, когато Олдман е на 7. Двамата с майка му се опитват да живеят в най-бедняшкия лондонски квартал така, като че ли нищо не се е случило. Но са на ръба на оцеляването. Майка му обаче е корава британка. Дори успява да събере пари, за да запише сина си на пиано. Но в един ден всичко за Гари се променя. Отива на спектакъла „Портокал с часовников механизъм“ на Кубрик.

Гръм, светкавица, инсайт...

След години Олдман казва, че е изпитал именно такова въздействие, когато е взел решението да бъде актьор. И се нарежда сред най-добрите, ненатрапчиво. Не е от онези, които ще нагаждат характера и таланта си, за да получат на всяка цена признание. И Холивуд логично го пренебрегва. Но пък на него му е все едно, дори когато го наричат фашист, след като е сред малцината, които защитават Мел Гибсън заради антисемитските му изказвания. Негов е изразът: "Политическите ми убеждения са малко по-леви от тези на Чингис Хан". Категоричен е още, че кучето му има повече достойнство, отколкото цялото семейство Кардашян. Не се свени да заяви, че в някои от филмите си е участвал просто заради пари. Като "Робокоп" например.

Ролята, която го изстрелва в голямото кино, е на британския антигерой Сид Вишъс от Sex Pistols в биографичния "Сид и Нанси". Едва ли има образ, по-противоположен на Уинстън Чърчил... Но трябва да сме благодарни на Бог, че Гари приема ролята на Сид, иначе днешния Олдман нямаше да го бъде. Когато получил предложението, бил разочарован и отказал. Смятал сценария за банален и под нивото му на актьор от шекспировия театър. Но участието му се превръща в първия голям успех.

Оливър Стоун го припознава в образа на убиеца на Кенеди. Това е първата голяма американска роля на Гари и любимият му филмов проект. По време на подготовката си британецът се среща със семейството на убиеца Осуалд. Филмът го прави познато име в САЩ и полага началото на серията на "злодейските" му роли.

Става знаменит, харесват го, жените също. По онова време вече се е развел с английската актриса Лесли Манвил. Дрогата и алкохолът запълват празнините от детството му. Не може да контролира глада си да бъде свръхчовек чрез водката и кокаина. Дори и когато среща през 1989 г. 19-годишния „ангел“ Ума Търман. Влюбват се и се женят. След две години вече са разведени. По онова време Гари е ненаситен – иска да има от всичко по много, но най-вече дрога и алкохол. 

След като го арестуват за шофиране в нетрезво състояние, Ума подава молба за развод.

Независимо колко проблеми е имал с алкохола, Гари и сега е категоричен, че не познава нито един наистина интересен човек, който да не пие. А Олдман е пиел много дори за стандартите на Холивуд. Преди години обичал да се затваря за няколко дни в луксозен хотел и да се отдава на любимите си пороци. Веднъж се настанил в "Карлайл"в Ел Ей за тридни. Когато излязъл, платил сметка от 16 000 долара. Според думите му през цялото време репетирал "Хамлет", а накрая дори си изиграл цялата пиеса сам и смята, че неговият хотелски "Хамлет" е една от най-добрите постановки на шекспировата творба, правени някога. Огромната сметка обяснява с безбожно високата цена на миниатюрните бутилчици, с които бил зареден минибарът.

Една от най-близките му приятелки – Деми Мур, е тази, която директно му заявява, че трябва да се лекува. Гари приема съвета ѝ и постъпва в рехабилитационна клиника.

Там обаче среща третата си жена – фотографката Доня Фиорентино, наркоманка и алкохоличка. Женят се след няколко месеца. Заедно са 4 години, през които се раждат двамата им синове – Гъливер и Чарли. Доня и Гари се обичат и мразят едновременно.

Неотдавна Фиорентино разказа, че по време на брака си е била жертва на физическо и психическо насилие. Тя обвини Олдман освен за тормоз, и затова, че е използвал славата и влиянието си, за да получи попечителство върху децата им.

"Той открадна децата ми и съсипа живота ми", заяви Доня и настоя Олдман да поеме отговорност за действията си, макар и винаги да е отричал всичко. Когато подава молба за развод през 2001 г., Фиорентино заявява, че мъжът ѝ е харчил хиляди за алкохол и проститутки. 

Каквато и да е истината, на 43 години Гари се оказва сам със синовете си и напълно трезвен, за да се грижи за тях.

"Това ме изпълваше с трепет и вълнение, каквито нито една роля до този момент не ми беше давала", казва той.

За негов късмет точно тогава идват предложения за серийни участия в поредиците за Батман и Хари Потър. Олдман веднага подписва договорите. Ходи на всички родителски срещи и общува с майките на най-добрите приятели на децата си, поради което и го приобщават в групата „Най-добрата майка“. И той е повече от щастлив. Тогава среща и Исабела Роселини.

"Тя е много притеснителна, свенлива и в нея няма капка претенция, изключителна рядкост в тези среди", казва той за нея, а Роселини му отвръща с думите: "Той играе мрачни типове, но е очарователен, забавен и дори смешен и... още на първата ни среща ми направи най-хубавия чай, който съм пила."

Двамата остават сгодени в продължение на 6 години, но до сватба така и не се стига. Олдман твърди, че това е най-щастливият период в живота му.

Най-продължителният брак на актьора е четвъртият – с джаз певицата Александра Идънбъро, който продължава 7 години, до началото на 2015 г.

Но Гари счита за най-голямото си постижение това, че е отгледал децата си сам, и то в Холивуд. И въпреки него.

Още новини за звезди четете на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: киноГари Олдман
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям актьор!
1
1
 
27
 
! Отговори
евалла на пичa преди 5 години
Мъж, та дрънка!Шапка му свалям!