Дейв Геън на 56: Харизмата на Depeche Mode

Eто най-любопитното за популярния британски музикант
20

Снимка: Reuters

На днешния 9 май рожден ден празнува едно от най-ярките лица на музикалната ню уейв и алтернатив сцена – Дейвид Геън. Роден през 1962 година в Епинг, Великобритания, той започва професионалната си кариера още през 1980 година.

В света на музиката той добива световна популярност като фронтмен на съществуващата от 1980 синт-поп група Depeche Mode.

Eто най-любопитното за популярния британски музикант:

Когато е на шест месеца баща му напуска дома и оставя семейството си. По-късно майка му се жени за втори път, а малкия Дейв взима фамилията на втория си баща – Геън.

Малкият Дейв има трудно детство, като само до 14 годишна възраст три пъти посещава съд за непълнолетни заради кражби и вандалски прояви.

След като завършва училище за кратко време сменя почти 20 работни места, като работи от продавач на безалкохолни напитки до строителен работник, преди да започне с музиката.

На 8 октомври 1993 г. в Ню Орлиънс, преди да излезе с групата на бис, Дейв получава сърдечен удар. Докато зад сцената парамедиците се борят за живота му, групата е принудена да излезе на бис без своя фронтмен.

На няколко пъти е на прага на смърта – след съредечен удар, злоупотреба с наркотици и опит за самоубийство. Заради фактът, че оцелява и има "няколко живота", шеговито му лепват прякора Котката.

Освен с Depeche Mode, Дейв е и успешен солов музикант, като има издадени 2 албума.

Музикантът има 3 брака зад гърба си.

Признава, че в миналото е бил пристрастен към наркотиците. Едва и не губи живота си след злоупотреба през май 1996 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
12
 
! Отговори
B. преди 5 години
Невероятен , наелектрезиращ, секси , харизматичен , талант e Дейв ! Обожавам ,, Depeche mode,, ! Последното им турне ,, Spirit ,, е повече от успешно ! Успях да се наслаждавам на 4 концерта в различни страни в Европа , юли ми предстои 5-то преживяване в Мадрид ! Емоция, еуфория ... несравними !!
18
0
 
15
 
! Отговори
Hrisidm преди 5 години
Моят любим мъж от дете! Бях само на 9, когато "Enjoy the silence" ме удари право в сърцето и спечели доживотното място за Depeche в него. Всъщност трима са за мен гениалните и ненадминати мъжки вокали: Дейв Геън, Фреди Меркюри и непрежалимият ми Крис Корнел. Пожелавам си последният от моите трима мохикани да остане жив до дълбока старост и да топли ❤️ ми години, години наред!
17
0
 
1
 
! Отговори
Хари преди 5 години
До Мушмултака, само да вметна - много си обичам и ракийката и метъла/хард рок, че даже и от класическата музика си има много добра - да това е необяснимо за тези 90% нотова няма да ми накриви шапката, за съжаление това е положението и тези коментиращи няма да се оправят :) дзън \m/
16
0
 
72
 
! Отговори
Depeche girl преди 5 години
Прекрасен, един от най-харизматичните и велики вокали в световен мащаб! Обичам го, обичам Depeche.. гениални текстове, разкошна музика.. Турнето им 2017/2018 е разбиващо.. 100% продадени билети в Европа, Северна и Южна Америка. Щурях, пях, танцувах на Global Spirit Tour 10 пъти тук Европа (за съжаление подминаха България).. предстоят ми 3 фестивала лятото с тях..щастлива съм.. Честит Рожден ден Дейв!!! Бъди здрав! Благодаря ти за отношението и просветлението.. Нека публиката да ви зарежда за дълги години... Faith and Devotion!
15
2
 
8
 
! Отговори
Мушмул преди 5 години
Все едно да кажа, че оперната музика е ***. Не ми харесва, не я слушам, но има хора я обожават. Да съгласен съм, че депеш не става за ракия и салата, т.е. онези 90% от българите: )
14
0
 
7
 
! Отговори
Everything Counts преди 5 години
ЧРД Дейв! И нека гения ти пребъде! Относно коментатора провокатор. Моля не се вързвайте на евтините му провокации!
13
0
 
11
 
! Отговори
До точката -номер 6 преди 5 години
Това, че ти знаеш 2 техни песни е друг въпрос, ограничено същественце.
12
0
 
26
 
! Отговори
Ели преди 5 години
ОБОЖАВАМ го! По харизма може да се мери само с Фреди. Невероятен изпълнител, уникален секси глас, невероятно излъчване. Била съм на концерта в София през 2006 или 2007 и никога няма да забравя какво направи с публиката. Да е жив и здрав! Освен това е пример как човек може да стигне дъното и да се изтласква, избирайки живота.
11
0
 
22
 
! Отговори
nina преди 5 години
Фенка съм на ДМ от 15 годишна,след 30 години ми се сбъдна мечтата да ги гледам на живо-жестоки бяха!Близо 3 часа нон-стоп,като на живо звучат толкова добре,колкото и в студио.Да си жив и здрав,Дейвид!! ДМ <3
10
0
 
21
 
! Отговори
eve1 преди 5 години
Не едно от най-ярките а най-яркото лице на световната музикална сцена!Да е жив и здрав и още дълги години да ни радва с Depeche Mobe и соловите си изпълнения!
9
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си жив и здрав, Дейв.А, на някои от коментарите по-долу.Добре, че световната музика не зависеше от вас.Ако оставим на българската публика, Цеца ще е световна звезда, а Кондьо ще замести Роби Уилиямс.За радост...има нации, които разбират от изкуство и музика.
8
0
 
24
 
! Отговори
llll преди 5 години
Depeche Mode били комерсиални?! Да, не са най-дълбокия ундърграунд, но чак пък комерсиални..."Let me hear you make decision without your television..."
7
0
 
20
 
! Отговори
DM преди 5 години
Колко жалко е да си ограничен и лишен от сетивност - що за глупости от разни *** емоционално негативари! Като не ви харесва - подминавайте - не е нужно да си изливате тъпотията!
6
51
 
3
 
! Отговори
. преди 5 години
Леко е прехвалена тази група. Освен, че са комерсиални, имат точно 2 песни. Иначе има много по-добри ъндърграунд групи в жанра.
5
0
 
19
 
! Отговори
Jas преди 5 години
В периода 1984-86 за мен лично Depeche M&#243;d&#283; бяха една от най- добрите и оригинални групи и ги слушах непрекъснато.
4
0
 
31
 
! Отговори
Гахан преди 5 години
Не му е името Геън. Последното им турне, което тече момента, е с над 100 концерта и втора година. Средно 2 милиона оборот на концерт. Човек трябва и малко английски да знае, за да разбере че не пеят за червено ферари и ду *** та.
3
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турнето им през 2017г. беше разпродадено, говорим за над 100 концерта на стадиони по цял свят. Има кой да ги слуша, не се притеснявайте. А текстовете са гениални, но трябва да имаш мозък и емоционална интелигентност, за да те докоснат. Не са за всеки. И така трябва да е. Честит рожден ден, Дейв!
2
76
 
7
 
! Отговори
Джо преди 5 години
Въобще не го разбирам какво му харесват на този? Някакво монотонно посредствено мучене на два три тона. Музиката им също повторение до затъпяване. Явно трябва да се напушиш за да ти действа.
1
62
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Маалко е закъснял. Но може да имат още фенове.