Турски лекари спасиха крака на Кристин, тя: Вярата ми се върна!

Моделът ще продължи битката след катастрофата още 2 години
17 май 2018 20:15,
73
Турски лекари спасиха крака на Кристин, тя: Вярата ми се върна!
Снимка: Facebook

Моделът Кристин Илиева, която пострада през месец март в тежка катастрофа, като спътница на Дивна, за първи път разказва за своята битка за живот. Но не желае да намесва името на шофиралата автомобила млада певица.

Интервюто на Кристин, дадено пред "168 часа", е при завръщането й от Истанбул у нас. В турската болница "Йедитепе" 20-годишното момиче се лекува в продължение на 33 дни и на 13 май каца в София, където я посреща семейството й.

Кристин минава през истински кошмар. Въпреки своята крехка физика и силна емоционалност тя се държи като истински боец в тежкия процес по възстановяването си, като всеки ден изживява отново и отново ужаса от сблъсъка.

Над нея през цялото време бдят родителите й Цветозар Илиев, Валерия Колчева и втората й майка Стефания Илиева. Бащата на Кристин пояснява през какво се е наложило да мине дъщеря му.

Още по темата

Приемат я по спешност в болницата в Истанбул след двудневни консултации

Стефания говори с професор Угур Анил Бингол, доц. д-р Турхан Озлер и професор Фаик Алтънташ, по чието настояване момичето незабавно е транспортирано в "Йедитепе" със същите травми от 12 март.

Преди това моделът е подложен на 7-часова животоспасяваща операция, с която доц. Свилен Тодоров от болницата в Плевен, спасява от ампутация единия й крайник.

"У нас поради бездействие или липса на ресурси не бяха извършени никакви интервенции, които да доведат до възстановяването на Криси - разяснява нейният родител. - Травмите, с които бе приета от турските експерти, бяха: тежка инфекция на костите, натрошена бедрена кост, раздробено коляно, неправилно зараснала тазобедрена кост, големи открити рани, липсващи меки тъкани и на двата крака и декубитална рана на петата."

В истанбулската болница Илиева претърпява няколко операции, а последната - на коляното, е извършена от професорите Турхан Озлер, Фаик Алтънташ и техният екип. Цели десет часа те се борят да възстановят 5-сантиметровото скъсяване на крака на Кристин.

Оттук нататък на хубавицата й предстоят тежки физиотерапии и пластични интервенции, които ще бъдат извършвани отново в Турция при специалистите, вдигнали я на крака. Илиева тепърва трябва да даде всичко от себе си, за да се възстанови напълно.

Битката й ще продължи поне 2 години

"Вече разполагам с едно спокойствие - казва Кристин пред изданието. - Вярата ми се върна, защото имаше много моменти, в които я губех. Дните ми след инцидента бяха сиви и мрачни. Често се депресирах и си казвах: "Няма да се оправя." Сега, когато съм си вкъщи при семейството и приятелите ми идват да ме виждат, съм много по-щастлива. В момента имам частична парализа на крака. Занапред всичко зависи от мен, защото коляното ми е наредено перфектно, само му трябва месец да зарасне."

Най-лоши и болезнени за младото момиче са първите два дни след всяка операция

"Всъщност още не мога да преценя дали това време бе най-кошмарно, или спомените ми от самата катастрофа. И до ден днешен изживявам самия удар в себе си отново и отново" - разказва тя и не крие, че помни всичко от инцидента. Не трябва обаче да изпада в детайли, тъй като тече разследване и не е свършило досъдебното производство. А още не е разпитвана за случилото се.

"Беше истински ад, докато стигна до болницата в Плевен - признава Кристин. - Там помня само, че имаше много лекари и всички бяха вперили поглед в мен. Помня как ми срязаха анцуга и ми свалиха обувките. Дотам."

При операцията в плевенската болница и и след това Криси е на много силни опиати, но не е била в медикаментозна кома, както се пишеше, категорична е майка й.

На другия ден Кристин е преместена в София, като първите десет дни е настанена в реанимация. Спомените й са, че било ужасно - рентгенови снимки, изследвания, вакове (процедура, при която травмите се вакуумират със специална гъба - бел.ред.), и четири пъти я слагат в барокамера, в която стои по един час. Процедурата е комбинирана с операции за почистване от некротична тъкан.

Мъчителното състояние на момичето в реанимация е придружено с още ужасни моменти. Криси не може да заспи от всичко, което вижда и чува около себе си, не само от собствените си страдания.

"Молех да ми дадат нещо за спане и против болката, но все ми казваха: "Не може." Костваше ми страхотни усилия дори да се въртя наляво и надясно. Имах вакове и фиксатор на краката" - казва тя.

Баща й допълва, че фиксатора е поставен в Плевен и трябвало в рамките на дни да се махне, но стоял доста повече време.

"Един вак трябва да седи три дни. Гъбата може да е сребърна, аз бях с такава, за да издържа повече и да няма срастване, но при мен стоеше до 7 дни. Което води до срастване.

Десният ми крак имаше гной и стана зелен

Не смеех да погледна под одеялото. Имаше проблеми с машината, която пищеше и даваше сигнал, че не смуче добре или не е добре поставена, но в един момент просто някой натискаше едно копче и тя спираше. Дори самата аз започнах да спирам пищенето.

Единственото, което ме държеше тогава, бе, че след като излязох от реанимация, можеха да идват да ме виждат роднините и приятелите ми. Когато вече ме качиха в отделението по травматология, една санитарка ми размести крака. После два дни не смеех въобще да го мръдна" - връща се към ада моделът.

Стефания допълва, че друга санитарка, при молбата на Криси да я почисти добре, й каза: "Ти не можеш ли сама? Като гледам, на ръцете ти нищо им няма."

Бащата на пострадалата разказва, че последната ревизия на раната, която се състояла при смяна на вак, била преди великденските празници, а за тях всички излезли в отпуск. "В същото време Криси беше с нечовешки болки - казва Цветозар. - Тогава задвижихме нещата, за да заминем за Истанбул по спешност. Свързахме се с посредник, а чрез него и с турските лекари."

"Получих съобщение от професор Угур Бей в 2 часа през нощта. За тях няма нощ и ден, винаги се отзовават - казва Стефания. - Обясниха ми какво ще се случи, ако отидем, и какво - ако не отидем. Гарантираха ми, че за една седмица тя ще се изправи. Ние обяснихме, че не можем да тръгнем веднага, защото са празници и няма как да подготвим документите й от болницата. Те ни попитаха:

Какво значи, че са празници, когато става въпрос за спешен случай?

Там още на първата седмица искаха да работят по коляното й, но не знаеха колко е влошено състоянието й и най-вече бактериалната инфекция."

"Ако не бях заминала, нямаше да проходя" - признава Кристин, а Цветозар допълва: "Ако не бяхме взели мерки, щеше да се стигне не само до ампутиране на крака, но и до по-лошо."

Тя си спомня, че още щом я видяли в турското здравно заведение, започнали много мило да й говорят всички: "Спокойно, мила, ние ще се погрижим за теб." Целували й ръцете, челото. На следващия ден след пристигането започнали операциите. "За дни тези хора ме изправиха на крака, за което съм им безкрайно благодарна" - казва Кристин.

Стефания казва, че веднага й махнали вак машината, костта й била оголена и се наложило да я покриват с кожа, взета от външната страна на бедрото на левия крак.

Само белезите по тялото й ще зарастват година заради взимането на мека тъкан. Следват операции на коляното, на таза и на бедрото. Тъй като имаше скъсяване с 5 сантиметра на единия крак, че бедрената кост и коляното се разминавали анатомично, за да ги наместят при операцията, лекарите са разтягали мускули със специални фиксатори.

Това се наложило, за да не режат мускулни влакна, с което възстановяването да се увеличи с още една година. Затова и след операцията Криси е три дни с анестезия (епидурална упойка) и изобщо не усещала крака си, но въпреки всичко искала обезболяващи, към които била привикнала.

"Страх ме е и от най-малката болка вече - признава Кристин, чиято нервна система е разбита от преживяното. - Имам предписани обезболяващи, но са сведени до минимум. Сама успявам да се ограничавам и ги взимам само при нужда. Не искам да привиквам, защото наистина бях. Беше ад. Всеки ден точно в 20 часа винаги ме заболяваше жестоко и молех баща ми да ми дадат болкоуспокояващи медикаменти."

Той си спомня, че детето му започвало да плаче и да вика, а в същото време била с анестезия на десния крак и било невъзможно да чувства каквото и да било.

Според Стефания старите болки при Криси се връщали като кошмар, дори след като се подобрило състоянието й... Получавала пристъпи, защото мозъкът й подавал сигнали за стари болки.

"В момента обаче силата ми толкова се е изчерпала, че се питам откъде да я взема - откровена е Кристин. - Аз съм много чувствителна и преживявам всичко много навътре. Постоянно имам кошмари, паникатаки. Мисля, спомням си, съжалявам... Истината е, че съм рухнала и понякога се чудя как продължавам да се държа.

Гледам се в огледалото и не мога да си позная лицето, толкова е измъчено, а аз не съм такава. Благодарна съм, че все пак не бе по-тежко, защото можеше да съм с два счупени крака и нямаше да го преживея.

Определено животът ми се промени тотално. Оцених много хора и неща. Поставих си нови цели. Няма го този човек, който бе преди в мен - в добрия смисъл. Много си обичам работата и ми липсва.

Когато си погледна краката, ми е много тежко

За в бъдеще съм решила категорично да се занимавам и с благотворителност. Кампанията, която се направи за мен с даряването на кръв, много ме разчувства. Толкова много добри хора откликнаха. Дори непознати. Не съм очаквала. Вече знам какво е да си в позицията на нуждаещ се, затова искам на свой ред да помагам на другите.

Аз ще се оправя, ще докажа, че мога и че има втори шанс, че човек не трябва да се отказва и предава никога. Още не знам какви каузи ще предприема, но знам, че със сигурност и аз ще дам от кръвта си за други хора.

Искам да благодаря на семейството ми, на приятелите ми и на всички хора с големи сърца, които ми помогнаха. Надявам се, че ще мога да върна доброто в този живот.

Нямам търпение да седна и да си вържа обувките и да си взема душ права. Да бъда с приятели и да се разхождам по малките улички на София в топла лятна вечер.

Искам да изразя безкрайната си благодарност на всички доктори в Турция, които направиха чудеса и невъзможното се случи! Те не загубиха вяра и надежда за това аз да бъда отново на крака! Това са професорите Угур Бингол, Турхан Озлер, Фаик Алтънташ, д-р Исмаил Йозден, д-р Есра и много други.

Борбата на Илиева продължава, а лечението й изисква много средства. Всеки, който желае, може да я подкрепи чрез дарителската сметка, открита от нейното семейство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тия турци- то не бе реклама не бе чудо- ясно е, че купиха Токуда и вече половината здравна каса е за тях, ама вече искат и директно да прибират платежоспособните пациенти... Имаме топ лекари и тук, но сега с това наше неуважително говорене... После - едно е да ти спасяват живота и крака- друго е да ти го правят манекенски красив.
50
2
 
2
 
! Отговори
Сега проверих преди 5 години
Дарява се единствено кръв!
49
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено че ще прибягват до дарения. Това са скъпо струващи операции. При това не една. А психиката на пострадалото момиче?! Дано се изправи на крака възможно най-скоро!
48
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито я знам едната, нито другата, нито ми дреме! Ако само тая кифла е с проблеми, паметник да и направим, аме не е само тя. Не ме занимавайте с глупости!
47
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз едно не можах да разбера...Не ме разбирайте грешно , съчувствам на потърпевшата , дано се възстанови скоро, но...НооооЗащо събира пари?Нали майка и има модна агенция?Нали тя е богата манекенка ходила навън?Нари Дивна е виновна?Не ги ли е срам да събират пари????Има толкова бедни хора продават си къщите да се спасят остават на улицата и не чуваме за тях ?Тея защо не си платят какво искат на готово ли ?Плюс това гаранция има застраховка живот където и дават солидна сума
46
0
 
29
 
! Отговори
препатил преди 5 години
Влизал съм в турска болница като придружител . На светлинни години сме от тях. Отношение , стерилност ,персонал и специалисти. Много от лекарите им преподават и оперират в Щатите и Европа .Много богати хора , но със отношение към пациента . Въобще Турция е 100 г пред България . Направи ми впечатление че към нас българите се отнасят със голяма симпатия и уважение !!!
45
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво и благодарности на къмшиите !
44
3
 
31
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
".....тежка инфекция на костите, натрошена бедрена кост, раздробено коляно, неправилно зараснала тазобедрена кост, големи открити рани, липсващи меки тъкани и на двата крака и декубитална рана на петата." Браво! Изключителен професиона-лизъм на нашите лекари! Претенции за европейско заплащане, а срещу какво..???? Явно можещите не са в България...!! Така е като приемат вече и с тройки! Само в Долно *** не се учи медицина..!
43
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКак? Това няма да го забравя. Нахълтва сутринта сестрата, вдига ми завивката и пита има ли напикани! Личната ми карта още два дни седи в болницата, след като съм я напуснал с бонус-заразен с грип. Нито ял, нито вода пил. Но си платих. Плюйте още и го съдете за изказванията за шведите бившия здравен министър. Това в здравеопазването си върви от осемдесете години на миналия век. Не ви е виновна псевдодемокрацията.
42
0
 
27
 
! Отговори
3322 преди 5 години
Хората с пари не си и помислят дя се лекуват в България. И от правителството да сте чули някой със здравословен проблем да се лукува тук? Защото хняма лекари. Всички са некадърни и нищо не знаят. Кухи титли-доценти, професори - гола вода. Тук се "лекуват" бедните, безпаричните, то и толкова ги лекуват
41
5
 
1
 
! Отговори
BayTiGanyu преди 5 години
ima edna tanka cherta, do tezi doktori; mnogo po dobre se razvili (izuchili)!!!! shte mojesh li da se lekuvash kato obiknoven grajdanin??.. ako nqmash vrazka s partiqta, ili ne gi zahranish s nqkakvo prase/agne?
40
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туркофобът пак позеленя от яд.Хахаха.
39
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тази болница йедитепе да не е някоя затворническа болница? Нали Ердоган е вкарал всички лекари в затвора?
38
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя си спомня, че още щом я видяли в турското здравно заведение, започнали много мило да й говорят всички: "Спокойно, мила, ние ще се погрижим за теб." Целували й ръцете, челото.....Представяте ли си такова отношение към пациентите в българските болници?
37
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам да изразя безкрайната си благодарност на всички доктори в Турция, които направиха чудеса и невъзможното се случи! Те не загубиха вяра и надежда за това аз да бъда отново на крака! Това са професорите Угур Бингол, Турхан Озлер, Фаик Алтънташ, д-р Исмаил Йозден, д-р Есра и много други....Абе как "диктаторът" Ердоан не ги е вкарал още в затвора тези лекари?
36
8
 
12
 
! Отговори
AMUCA преди 5 години
vie kvo iskate lekuvane bez pari li .......he he he bulgarska rabota
35
35
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
слабо ме вълнува турското здравеопазване
34
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турското здравеопазване беше подобно на нашето преди Ердоган. Опозиционния лидер Кемал Кълъчдароглу беше шеф на здравната каса и касата фалира. Ердоган построи много болници, университети и затова днес е "диктатор".--- tiya lekari sa ucili v svetskite tr ucilista koito erdogan gi zakriva i otvarya imam hatipi ( religiozni ucilista) tr nikoga nyama da bide islyamistka dirjava ( myusyulmanska dirjava ste e ) nie ne sme arabi i nikoga nyama da bidem kato arabite no nyama da bidem i kato evropey
33
3
 
26
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Да попитам все пак ако може-къде е сега виновникът причинил мъките на това момиче. Защо не плаща тя за това. Защо още няма солидно наказание за нея. Ако съм на мястото на родителите ще я съдя до дупка. Дали си представя въобще какво е причинила тази тъпанарка а...
32
41
 
15
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 5 години
Хаха добра пропаганда. Ако беше немска клиниката щяхте да напишете "Спасиха я в чужбина". Но сега пишете изрично "турски лекари я спасиха". Е ок, какво да направим? Може и в Сомалия да я спасят? Е и? Зависи при какви лекари е попаднала. Нашите са 5 класи над турските. Има пияници и некадърници, има и истински лекари. Както в България, така и ДОРИ в турция. Нарочно насаждате етническо напрежение, после като скочим срещу турция(нарочно я пиша с малка буква щото са много по-малки от нас) - проблем?