Андрей: С Македония пътят ни е един към друг, преди политиците

Белият човек е егоист и не прави деца, смята продуцентът
18
Андрей: С Македония пътят ни е един към друг, преди политиците
Снимка: Междинна станция

След успешния тур през 2017 година, родни и македонски звезди отново се събират под знамената на музиката и любовта. Тази година One Love Tour прераства във фестивал, който ще бъде безплатен. 12-часова богата програма, включваща различни стилове музика, фолклор, детски театър и вокални групи, популярни изпълнители от двете държави, stand up комици и кулинарни презентации ще бъдат акцентите на феста.

Очаква се една от най-големите атракции да бъде възможността, на хора извън телевизионния формат "Фермата", да видят арената на игрите. Ще се изгради истинска арена и не само ще я видят, но и ще могат да премерят сили с част от участниците от Фермата, с публични личности, с телевизионни водещи и помежду си. 

Фестивалът One Love Tour стартира на 16 юни в Скопие, на 30 юни е в София, след което ще акостира на 21 юли в Банско, на 28 юли във Варна, на 11 август в Струмица, на 7 септември в Кавадарци, на 8 септември в Русе и завършва на 5 октомври за празника на града в Стара Загора. За всеки град програмата ще е различна. В различните градове ще участват Оратница, Павел и Венци Венц, Криско, Тита, Ъпсурт, Влатко Стефановски, Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени", Графа, Деси Добрева, Слаткаристика, ансамбъл "Българе" и други. 

Срещаме се с един от организаторите на турнето Андрей Арнаудов, който освен с ролите на продуцент и председател на ДНК, вече трябва да се справя и с още една - тази на баща. 

Защо решихте One Love tour да прерасне във фестивал? 

Причините са няколко. Първо, One Love tour е мисия. И ние не смятаме, че трябва да насочим тази мисия само към една възрастова група. Възрастовата група от 15 до 30 години, към която бяхме насочени миналата година, малко по-трудно разбира посланията на One Love tour.

Още по темата

Темата България и Македония, общият ни корен, идеята за обединението, вече не политическо, а културно, музикално и като шоубизнес, е малко далеч от тийнейджърите, да си го кажем направо. Вярваме, че чрез младите може да стане много по-хубаво, и много по-лесно да се зададе новият тон на приятелството, но при всички положения е много по-добре да се отвори ветрилото, и това е първата причина One Love tour да бъде фестивал и хора от всички възрасти да се забавляват на него. Представяме си да бъде семеен и много по-отворен. Втората причина да станем фестивал, е, че благодарение на това, че много хора повярваха в нас и нашата идея, и привлякохме спонсори, можем да се позволим да не продаваме билети.

Ние не искаме да ставаме ивент компания и нашата цел не е да се развиваме в този бизнес, за да се превърнем в огромни организатори на музикални събития. Ние правим One Love tour заради моята, бих казал необяснимо емоционална и мисловна привързаност към каузата Македония. Със сигурност целта ни не е да развиваме българския RnB. 

Концертът в Скопие ще бъде част от европредседателството ни, ще присъства македонският премиер и нашият външен министър. Не навлиза ли твърде много политиката в едно музикално събитие?

Те просто ще бъдат наши гости. Не очаквайте да дръпнат едни речи и приветствени слова. Когато става дума за България и Македония, става въпрос за политика. Македонците са най-близките ни хора на Балканите, с които сме изкуствено разделяни в продължение на 100 години. След толкова много наслагвани предразсъдъци един спрямо друг, не можем да се лишим изцяло от политическия елемент. Всичко в живота ни е политика…

Реално погледнато ние започнахме да правим One Love tour през 2017–та, преди договора за добросъседство. Няма да крия, по всякакъв начин държавата и общините в двете страни, са част от проекта ни, те ни помагат. Турнето е много скъпо събитие и ние сме инвестирали много време и лични средства във фестивала. И ако Министерство на външните работи и Министерството на културата на Македония застават зад нас, това е прекрасно. Още повече, за нас присъствието на външния ни министър и премиера на Македония, носи тежест на всичко онова, което правим. Този факт може само да ни радва. Не се притесняваме от коментари. Това, което правим, е категорично добро. И независимо кой би бил на власт в двете държави, ако е нормален, би го подкрепил. 

България и Македония подписаха споразумение за добросъседски отношения през 2017 г., които с "Мюзик Айдъл 3" изградихте още през 2009-та. Поне музикално. Защо обаче минаха цели 8 години преди появата на One Love tour? Още повече, че темата "Македония" е по-специална за вас... 

Поради различни причини. След "Мюзик Айдъл" напуснахме bTV, а това логично прекъсна сезоните на формата. Второ, македонската телевизия А1, която ни беше партньор в Македония, фалира. С Иван минахме през един труден в житейски и професионалан план период. Сега вече сме достатъчно пораснали и фирмата ни работи достатъчно добре, за да си позволим да отделяме внимание на други неща, без да страда основната ни работа. Саня Николич, ко водеща на Мюзик Айдъл 3, която е наш партньор от македонска страна, също порасна, и сега има голяма маркетингова агенция. Много неща трябваше да се случат. Сега сме в една възраст, която предполага през следващите 15 години да бъдем в разцвета на силите си. Смятам, че най-добрите проекти в живота си човек реализира от 40 до 55 години. 

Как трябва да изглеждат добросъседските отношения с Македония според вас?  

Честно казано, смятам, че ние трябва да минем преди политиците. По-лесен ще е пътят ни отново един към друг през музиката, сериалите, телевизията, защото е лишен от толкова много политика, история и идеологоия. По отношение на историята, аз се отнасям с огромна толерантност към съвременните македонци, които по една или друга причина имат абсолютно отделно самосъзнание – или поне 80 процента от тях.

Има доста, които притежават ясно съзнание за връзката си с България. Но, извън тази толерантност, съм длъжен да кажа - историческата истина е на страната на България. В голяма степен историята, които ние сме учили, макар и субективно погледната от собствения ни интерес, фактологически се крепи на истината. Мога да твърдя това на основата на огромния си интерес по темата. Чел съм не българска, не македонска, а английска, френска литература, а французите и англичаните нямат никакъв повод да ни харесват в първата половина на 20 век. По онова време ние сме противници на Франция и Англия в Първата и Втората световна война. Можем да приемем, че ако те казват историческата истина, както ние я знаем, а са ни били военен враг, значи това е истината.

Въпросът е много сложен, за да зараснат раните, истината трябва да се открива малко по-малко. Иначе ще подейства като шамар. Не мисля, че съвременните македонци ще загубят своята идентичност, ако са наясно с общото ни минало. Те пак ще бъдат онова, което са. Вървяли са един дълъг път 100 години, в който са се развивали отделно. 

Не можем да изтрием тези 100 години и македонците да дойдат и да ни кажат: "Извинявайте, супер сте, ние сме едно". Само си спомнете, някои български певици, които се връщаха в България, след 4-5 години работа в чужбина, говориха български език с акцент. А ние се сърдим на едни хора, които живеят 100 години така, както живеят, и се чувстват така, както се чувстват. Македонците няма да загубят от историческата истина, но ние не можем да я натрапваме и да очакваме, че ще я приемат утре.  

Създадохте неправителствената организация ДНК, която се бори срещу демографския срив. Но пък, за да има успех са необходими политически промени. Смятате ли да прескочите бариерата и да влезете в политиката? И мислите ли, че различните кампании са достатъчни, за да се постави този въпрос на дневен ред?  

ДНК няма нужда от политическа подкрепа, за разлика от One Love tour, който има нужда. Но, каузата на ДНК, за да се случи, има нужда от политическа воля. Ние можем само да си говорим разни неща, да правим предложения, да казваме какво мислят хората, които са станали част от нашите кампании, но без институциите трудно може да има реална промяна. ДНК прави темата популярна, смятам, че се справяме. Не е толкова лесно, колкото изглежда, защото за никого демографията в България не е приоритет.

А иначе нашето ново предложение и проект е Bulgaria Wants You - мултимедйна платформа, която има три съставни части в себе си. Обърната е към българите от новата емиграция и към традиционната диаспора от Украйна, Молдова, Сърбия, Македония. Съдържа една иформационна част, която да представя България като едно, както и аз смятам, все по-добро място за живеене. Въпреки, че тук се насажда шаблон как не става по-добре. Второ, предлага най-добре в партньорство със съществуваща трудова борса възможности за намиране на работа. И трето, и най-важно, предлага лично асистенство на всички желаещи да се върнат в родината по отношение на документация, търсене на имот и всички други формалности по прибирането у дома.  

Всъщност, кои според вас са основните стъпки, които трябва да се приемат, за да не изчезнем като нация? 

Белият човек навсякъде по света не прави деца, защото е егоист. Ето, пред теб стои човек, на който, 20 дни преди да навърши 39 години му се роди син. Причините за демографския срив не са само икономически, това е мит. И богатите западноевропейски страни го доказват, те също имат подобен проблем. Драмата е, че ние сме малка нация и за последните 30 години страшно много хора напуснаха.  

Вие сте продуцент, председател на ДНК, предстоят няколко месеца турне. Отскоро влязохте и в най-важната роля - на баща. Стига ли ви времето, успявате ли да помагата в грижите за Васил? Какво промени у вас появата на сина ви? 

Първото и най-важно нещо, което научих, е че човекът, който съм избрал, е правилният човек, и това е много важно за един мъж. Второто е, че аз бих се справил, ако хипотетично съм сам и Еми я няма, защото съм дисциплиниран и достатъчно оправен. Но, да, това категорично е работа за жени. Помагам, гушкам сина си, но преди всичко се радвам. Като асистент съм. Всичко зависи от майката и тя взима всички решения. Слава Богу, че е така, светът неслучайно го е измислил. Някои неща са такива, каквито са, защото така трябва. Ако сме живи и здрави, няма да останем с едно дете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този пък *** къде е тръгнал?
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом хляба стане лесен,това е началото на края!
5
0
 
3
 
! Отговори
bai_jordan преди 5 години
Като това са само оцелелите деца! Имало е и няколко починали...
4
2
 
3
 
! Отговори
bai_jordan преди 5 години
Значи ако разбирам правилно, прадядовците и прабабите ми по бащина и маичина линия са били черни хора и някак си децата им са избелели със времето(прадядо ми Дяко 12 деца, прадядо ми Никола 10 деца)
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ни занимавате с това Арнаудов? Той пък какъв е , че му давате глас? продуцент на тъ.пи и посредствени предавания.
2
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белият човек не е поставен в естествената си среда модерният живот е скъп и стресиращ жените станаха скъпоплатени метреси и златотъсачки,а не жени. Казват му капитализъм май вТурция или Русия няма демографски проблемр но за ЕС не е много сигурнол ЕС е една комфортна илюзия да му мислят тия след нас.
1
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що ни занимавате с този , бре? Вие съвсем изтрещяхте.