Алкохол, наркотици... легендите, останали завинаги на 27

"Клуб 27" "възкръсва" с култовите си парчета в Кьолн
7 авг 2018 20:30,
28
Алкохол, наркотици... легендите, останали завинаги на 27
Снимка: Архив, Reuters

Те са изключително талантливи музиканти, записали завинаги имената си в музикалната история. Свързва ги още едно обстоятелство - всички загиват при трагични обстоятелства на 27-годишна възраст. "Дойче веле" припомня легендите от злочестия "Клуб 27".

Русият ангел от Стоунс

Той е намерен безжизнен на 3 юли 1969 г. в басейна на своето имение в Хартфилд, Съсекс. Тогава Брайън Джоунс, един от основателите на бандата “Ролинг Стоунс”, е само на 27 години. Открит е да лежи неподвижно на дъното на басейна си, а официалната причина за смъртта е "удавяне под влияние на алкохол и наркотици". Въпреки това слуховете, че музикантът е бил убит, продължават и до днес.

Магическата китара

Джими Хендрикс се пренася в небесните селения на 18 септември 1970 - също на 27 години. Според доклада от аутопсията, причина за смъртта е “вдишване на повръщано под влиянието на алкохол или упойващи вещества."

"Бялата негърка" и апокалиптикът от "Доорс"

Няколко седмици по-късно, на 4 октомври 1970 г., Джанис Джоплин също се присъединява към трагичния списък. Тя умира на 27 години от свръхдоза хероин. След 9 месеца, на 3 юли 1971, на онзи свят се пренася и 27-годишният Джим Морисън. Намерен е мъртъв в Парижкия си апартамент и тъй като разследващите не откриват следи от насилие, се предполага, че смъртта му е настъпила вследствие на сърдечен удар, неофициалната версия е употреба на наркотици.

Фронтменът на "Нирвана" и Ейми Уайнхаус

На 5 април 1994 г. фронтменът на "Нирвана" Кърт Кобейн сам слага край на живота си с един куршум в главата. И той е на 27 години, също както неповторимата Ейми Уайнхаус, открита бездиханна на 23 юли 2011 г. в Лондон. В тялото ѝ са констатирани 4,16 промила алкохол и наркотици.

Загадка няма - просто са злоупотребявали

Дотук списъкът с имена на известни поп и рок-музиканти, напуснали земния си път на крехката възраст от 27 години, наброява общо 45 души. Само няколко от тях са намерили смъртта си вследствие на заболяване, а причините за кончината на останалите варират от самоубийство до най-разнообразни инциденти. Днес всички те са членове на прочутия и мистериозен "Клуб 27". Съществуват многобройни теории и конспирации защо именно на тази възраст умират редица известни личности. Засега най-логичното и разумно обяснение остава твърдението, че 27 е пределната възраст, до която организмът може да издържи, ако е подложен на систематично прекаляване с алкохол и наркотици.

"Легендите никога не умират"

Тази година сред акцентите в програмата на музикалните фестивали в Германия е именно спектакълът "Легендите никога не умират", който след Цюрих и други европейски градове, ще бъде представен и в Кьолн. Режисьорът Тоби Гуу е автор на концепцията, в която 13 музиканти влизат в образите на Джими Хендрикс, Кърт Кобейн, Джанис Джоплин, Брайън Джонсън, Джим Морисън и Ейми Уайнхаус.

С това грандиозно шоу авторите се стремят да припомнят на публиката не с тъга, а с радост и съпричастие музиката на незабравимите личности от "Клуб 27". Феновете ще могат да чуят любимите си парчета, сред които "Paint it black" (Роулинг стоунс), "Voodoo Child" (Хендрикс), "Piece of my Heart" (Джоплин), "Smells Like Teen Spirit" (Нирвана) и "Back to Black "(Уайнхаус).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
До Ррр преди 5 години
Как да се преименува нашмъркан 27 като такава дума не съществува в българския език?!
23
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има термин естетизация на грозното. Много голяма част от изкуствата в т. нар. развити общества са преситени, та чак повръщат. А ние, публиката, трябва да аплодираме поврътнята. В нашата страна, барабар Петко с мъжете, вървим с тях, сакън, да не ни мислят за изостанали. Не е само рокът. И балетът, и операта са с голяма доза извратенящина. Могат да се видят и голи оперни певци и певици. И Пендачанска вкл. (така ли се казваше?)
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Запали 10 джамии спаси 1 000 000 човека.
21
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гнусна гледка. Представители на напредъка.
20
7
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Този списък е със заглавие "От кого трябва да се дистанцираме!"
19
30
 
0
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Запали църква ,изпречи си пържола!
18
15
 
0
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Възможно е ... тия са ми безсмислени и без това...важното е ,че Варг е жив...хахаха...
17
0
 
24
 
! Отговори
1948 преди 5 години
Такива като ШМАТКА И BURZUM май повечко се интересуват от футбол и поп фолк ,ама се ,,изказват".Живота не е започнал преди 10 години деца.След години ще се смеете на себе си.Както е казал мъдреца /кой?/,,Всяко поколение смята себе си за по-умно от предишното и за по мъдро от следващото" А за Rock N roll а възраст няма!!!
16
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За такива никои не жали нито се сеща. Може да са били някога добри музиканти под въздеиствиято на дрогата. Но добър музикант е този които без дрога може да твори да е известен и да го оби4ат милиони. И наи важното но не на последно място. Да доживее до дълбоки старини поне до 80 г/ и вси4ки шапка да му свалят за това което е оставил като музика.
15
30
 
13
 
! Отговори
ШМАТКА преди 5 години
Що на занимавате с разни шмърканяци и сбърканяци дето вече никой не помни?
14
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големи музиканти са,имаха душа не е само наркотиците
13
4
 
6
 
! Отговори
Баси Тегавия преди 5 години
До do 1А може би, душата на Кърт Кобейн е била наказана, да заживее в тялото на Джъстин Бийбър .... Да-да-дууууум .... Съспенс да има ....
12
12
 
11
 
! Отговори
Ррр преди 5 години
А не е ли по добре клубът да се преименува на Шмъркан 27
11
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как музикант да не взима наркотици. От там идва вдъхновението и способността да се изявяваш на сцена. Към музикантите не причислявам нашите фолк кифли.
10
9
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Банално, и кощунствено. Джим Морисън не е нито легенда, нито част от мистериозен, легендарен клуб. Той е бог.
9
1
 
0
 
! Отговори
cky2kbg преди 5 години
До cky2kbgТи си готов църкви да гориш пък тока ...
8
0
 
0
 
! Отговори
cky2kbg преди 5 години
До Burzum
7
0
 
12
 
! Отговори
DW auf Deutsch преди 5 години
Да уточним: В текста на "Дойче веле" никъде не пише музикант(и). В началото пише "рокзвезди". В немския език се прави разлика между Musikant, който е лаик, без системно образование, например едновремешните улични музиканти и Musiker, човек със системно музикално образование. Никое от посочените лица не са определени нито като Musiker, нито като Musikant.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Засега най-логичното и разумно обяснение остава твърдението, че 27 е пределната възраст, до която организмът може да издържи, ако е подложен на систематично прекаляване с алкохол и наркотици."Ъъъъ .... Мозъкобол ....То могъщата теория ...
5
0
 
6
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
До BurzumБрайън Джонсън е този, който си мислиш.