Трудният български на Нина Добрев: К'во правиш, ма? Дреме ми!

Актрисата обяснява родния жаргон пред списание Vanity Fair
14 авг 2018 18:30,
128
Трудният български на Нина Добрев: К'во правиш, ма? Дреме ми!
Снимка: Vanity Fair

Американската актриса с български произход Нина Добрев никога не се е срамувала от родната си страна.

Екзотичните й корени са повод за много въпроси от страна на местните американски медии, а тя винаги с усмивка отговаря на тях.

Холивудската звезда за пореден път демонстрира познанията си по български език, по-специално родния жаргон, в интервю за видеорубрика в списание Vanity Fair.

На видеото се вижда как Нина Добрев чете български фрази, които могат да бъдат чути на улицата в нашето ежедневие. Освен това, актрисата се опитва да обясни какво означават, като често пъти нейното предположение (което по принцип е вярно, заради буквалния смисъл на думите) се оказва малко по-далеч от истинската им употреба.

"Кво правиш, ма?" е една от фразите, които холивудската звезда се опитва да преведе на американската аудитория, а сред останалите изрази са и "кифла", "брат", "да си във филма" и "дреме ми на шапката".

На моменти красивата българка изпитва леки затруднения с прочита на българските фрази, но това е по-скоро очарователно, отколкото дразнещо, заради заразителната усмивка и чистосърдечност на Нина Добрев.

"Едно от странните неща в България е, че кимането надолу означава "Не", а настрани - "Да", споделя холивудската актриса пред Vanity Fair.

Българската култура, обаче, е твърде необятна "дисциплина" за изучаване и често пъти чужденците изпадат в интересни ситуации при сблъсъка си с нашата родна действителност.

"Едно от нещата, които научихме днес е, че трябва да посещавам България по-често", сподели с усмивка Нина Добрев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
7
 
16
 
! Отговори
Андрей преди 5 години
Ми не става за хейт. Супер готина мацка е!Тук всяка чалгарка си изживява като суперзвезда, а Нина Добрев е истинска такава без грам чуство за величие и комплексарщина.
83
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ninaИ като написа твоята сълзлива историка, ние, българите какво трябва да направим? Можем ли да се изсополивим над нея, в знак на съпричастност?
82
6
 
23
 
! Отговори
nina преди 5 години
Вие полудяхте,хора,поспрете се малко!!Момичето е с български корени,излязла е от страната на 2! годишна възраст и се е връщала вднъж на година да види бабите и дядовците си!Хайде малко по-полека.Имам половин сестра от втория брак на баща ми,майката е гъркиня.Заминаха за Гърция,сестра ми беше на 6 месеца,когато заминаха,скоро направи 30 години.Учила е български по ваканциите при баба си.Говори с грешки,но говори български,разбира всичко и казва всичко.Но си е гъркиня. Така и Нина,евала на момичето,говори езика и се гордee с корените си.
81
21
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Нина Добрев!?Това пък какво е,мъж или жена?Може би от новите ...полове,а?
80
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това за българското кимане не е вярно :) Настрани е "не", а надолу "да". Но важното е, че момичето има желание и не се срамува от корените си
79
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен" 6 4Абе, готино е момичето. Не е пластмасова като тукашните кифли"Не всички българки, живеещи в България са празноглави силиконки и ку.р.в.и. Друг е обаче, каква ли е твоята майка, и от нея ли имаш такова извратено мнение за цял български народ и за България? Сигурно твоята майка е много сбъркана.
78
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости на търкалета. Тая трябва да е много неграмотна, некултурна и необразована за да говори по тоя начин.
77
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 71 Странно е, че влагаш прекалено много мисли и усилия в нещо толкова глупаво .."Според тебе, българският език е нещо толкова глупаво, че си "заслужава" някаква американизирана коза да си позволява да се подиграва с българската реч. Мисля, че ти грешиш. Ако трябва някой да бъде подиграван, то това е самата " актриса" и нейните *** и теб самия.
76
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТогава напускай България, продажен,злобен НЕбългарин -българомразец. И недей да плюеш против българите в България и самата България. Никой не ти е виновен, че си сбъркан.
75
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До наблюдател: В България не "климаме", а кимаме. Предполагам, че си от Нините почитатели.
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На сцената е Нина Добрев. Някой, да не си помисли, че на родилния сертификат на Стинг, всъщност пише Стинг ?
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
27 Това с гражданстовто е проблем, за хора с ниски доходи. За хора с високи доходи, се урежда доста лесно и не, не говоря за корупция.
72
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро се махам завинаги от тая с к а п а н а държава бг ... не искам и стотинка на наливам повече за тоя *** народ ... и бъдете сигурни - само ще плюя и хората , и държавата !!!
71
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тая тема став ясно, защо комедията в България е деградирала до такава степен ... Отпуснете се малко бе, бастуни с бастуните ви ...
70
4
 
19
 
! Отговори
Тъпаци преди 5 години
Copocoидните тpoлoвe даже не знаят, че Нина не е емигрирала в САЩ, емигрирали са нейните родители в Канада. Със сигурност тя щеше да стане добра актриса и ТУК в България, нивото на НАТФИЗ е добро. Но щеше да играе театър или филми пред аудитория от максимум 3 милиона човека. В САЩ има поне 250 милиона зрители, които са готови да платят пари за да гледат сериали. През 2009 Оскар спечели филма Беднякът Милионер сниман главно с деца от гетата на Бомбай. Дори една кифла като Кардашиян има аудитория.
69
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 68Странно е, че влагаш прекалено много мисли и усилия в нещо толкова глупаво ...
68
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До наблюдател 62Това е случайно клипче за "смешняк да става", а не не сериозна научна работа, с цел разясняване на чужд език. Нека да позная, НЕ СИ душата на компанията ... ако избобщо си бил в такава.
67
7
 
8
 
! Отговори
nina преди 5 години
Сладурана :))
66
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Кифла" е сексистки израз и за българска и американска публика. Много странно, че Добрев, която би трябвало да познава социалната чувстителност на американците на тема сексизъм е избрала точно него. Странно е, че и като жена актьор е избрала тая дума като символ на българския език. Ако говори за личния си фризьор е едно, да представя езика на бащите си е съвсем друго.
65
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 61Йорданка Христова ако се появи в Маями веднага ще я разпознаят кубинците живеещи там. Дори кубинците си кръщават дъщерите на нея.