Убиецът на Джон Ленън: Вече знам какво е срам!

Марк Чапман признава, че е водил вътрешна война със себе си
16 ное 2018 21:12, Нели Христова
17
Убиецът на Джон Ленън: Вече знам какво е срам!
Снимки: Reuters

На 8 декември 1980 година Марк Дейвид Чапман застрелва Джон Ленън само час, след като е взел автографа му. И се превръща в един от най-мразените хора на Земята.

Близо 38 години след най-черният ден в историята на музиката, Чапман за пореден път иска да бъде освободен от затвора. И за пореден път му отказват. В защита обаче той прави шокиращо признание: "Вече знам какво е срам!"

На десетият си опит да прекрати излежаването на доживотната си присъда, убиецът най-накрая изрази минимално съжаление от това, което е сторил. Ако излезе от затвора сега, той би живял като цар. Макар и зад решетките, Чапман е натрупал солидно богатство от даването на интервюта и писането на книги.

"Преди 30 години не чувствах срам, но сега знам какво е. Това е моментът, в който покриваш лицето си и, знаете, не можеш да помолиш за нищо", допълва той, макар да е абсолютно ясно, че желанието му е да излезе от затвора.

Чапман разкри още, че е водил вътрешна война. В началото на деня той все още е смятал Ленън за велик и не бил сигурен дали трябва да продължи с плана си.

"Ала вече бях стигнал прекалено далеч. По едно време си казах: "Хей, човече, вече имаш албума. Прибирай се", но нямаше никакъв шанс да си отида вкъщи", разказва Чапман за онзи черен осми декември.

След всяко изслушване на убиеца, нови и нови детайли около това, какво си е мислел преди и след като е застрелял Ленън, биват разкрити. Той не отрича, че деянието му е било "безсмислено" и "болката, която е причинил, ще съществува, дори и след като умре", ала макар че не изпитвал абсолютно никаква враждебност и омраза към Бийтъла, напълнил пистолета си с подсилени куршуми: "Исках да съм сигурен, че ще умре веднага. Точно след изстрела се притесних, че той въобще не е страдал".

Днес Чапман се е отдал на чистене, рисуване, и махане на восък от пода на затворническата църква. Споделя, че е оставил жаждата си за известност в миналото и се е отдал напълно на Исус. Обещава, че през 2020 г. ще се пробва да излезе от затвора отново, но едва ли ще бъде пуснат на свобода. Не само защото разкаянието, което изпитва, съмнява съдиите, но и факта, че разгневената тълпа фенове на Биийтълс ще намерят начин да го накарат да си плати за злодеянието... със собствения си живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да му предявят колективен съдебен иск от фенове на Битълс, за нанесени нематериални щети и пропуснати ползи, та да му вземат паричките, дето е спестил!
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
KOI E TOA DGIN LINAN,NE GO POZNAVAM,A PITAM SAMO ZA EDIN PRIATEL.DA NE E FNUK NA SLAVI UCINDOLSKIAT MORUK.
14
0
 
16
 
! Отговори
срам и болка преди 5 години
Да го преместят в български затвор да разбере какво е СРАМ .
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ни думай! Трябваха му почти толкова години колкото живя Джон Ленън за да разбере що е то срам! Тоя наистина никога не трябва да излиза от затвора! 38 години за да се разкая... впечатляващо!
12
3
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Филмът с Мел Гибсън и Джулия Робъртс - "Теория на конспирацията" повдигна малко завесата за зомбирането от страна на ЦРУ на хора за извършването на специални поръчки - досущ като случая с Марк Чапман. Църквите също са тръбели и плюели, че Джон Ленин е комунист и човек на дявола. Като добавите и малко LCD - картината става пълна, покрай действията на тоя шемет...
11
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам какви са му подбудите - негови или внушени, но лиши света от много музика, която Джон щеше да създаде. И все пак , тоя нещо крие защо го е извършил. Предполагам, че тоя *** не е могъл да понесе, че може да има толкова независима личност като Джон. За мене Джон си остава човекът с абсолютно вродено чувство за свобода.
10
1
 
24
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
Точ ако го пуснат ще изчезне безследно за минути.Даже и тялото му няма да намерят.
9
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз така не разбрах защо го е убил. Няма мотив, който да ме убеди Той е убиецът несъмнено, но кой ли е поръчителят?? Иначе жалко за Джон Ленън, хубаво пееше.
8
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох, ако Джон Ленън беше доживял днешното време, сам щеше да се гръмне....Какво си е представял, какво излезе! Imagine.Иначе Чапмън е чудовище!
7
3
 
24
 
! Отговори
John преди 5 години
този не трябва да излиза!!!
6
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И се превръща в един от най-мразените хора на Земята."Посмали малко, представителю на малцинствата.
5
6
 
22
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
срам за ЦРУ и Джими Хендрикс го убиха също!
4
7
 
10
 
! Отговори
Уф преди 5 години
Честито, че сте убедени, че е той..Почти като за Дж.Кенеди???
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко песни щеше да напише Джон Ленон.
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя що не се гръмне? Мисля, че е продукт на системата, в която е живял.
1
6
 
32
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
"водил вътрешна война със себе си"Глупости!Изпълнявал е поръчка на ЦРУ!