Нощ на театрите – 150 събития в 16 града с 1300 артисти

Проявата ще се състои едновременно в 11 европейски държави
17 ное 2018 09:32, Елка Василева
2
Нощ на театрите – 150 събития в 16 града с 1300 артисти
Снимка: архив, Булфото

Пътешествия зад кулисите, пърформанси, изложби, спектакли на стандартни и нестандартни места, от обичайни и необичайни часове очакват посетителите в Нощта на театрите днес. Сред "примамките" за почитателите на Мелпомена са също флашмобове, импро театър, театър на бар стола, богата детска програма.

Шестата Нощ на театрите в България включва 150 събития с над 1300 артисти от различни театрални стилове, на повече от 90 места в 16 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Габрово, Симитли, Добрич, Плевен, Кърджали и Шумен.

Нощта на театрите ще се състои едновременно в 11 европейски държави. Зад идеята стои Елеонора Роси от Франция. В България събитието е в Културния календар на Столичната община и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и Съюза на артистите. Международен партньор е асоциацията "Европейска нощ на театъра".

Нощта на театрите превзема и дигиталното пространство

Популярните актьори - посланици на Нощта на театрите, се изправят "очи в очи" със себе си и с театъра в проекта "Нощни персонажи". Владо Пенев, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Иван Бърнев, Дарин Ангелов, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Силвия Петкова, Весела Бабинова, Койна Русева, Христо Мутафчиев, Ованес Торосян, Деян Ангелов и Рая Пеева, диригентът Максим Ешкенази, примабалерината Марта Петкова и премиерсолистът Никола Хаджитанев тази година за първи път ще бъдат представени с илюстрациите на Теодор Лозанов и с фотографиите на Диляна Флорентин. Снимките ще бъдат изложени в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" , а илюстрациите - в Народния театър "Иван Вазов" и бар "Петък".

Тази година Нощта на театрите ще превземе и дигиталното пространство. В 6-часовото онлайн студио "очи в очи" със своите почитатели ще застанат всички посланици на инициативата. В специалния Live Cam темата ще е "Театър, опера, балет - във и отвъд сценичното говорене и усещане за изкуството". Зрителите ще имат възможност предварително (във Facebook) или по време на живото излъчване от 11.00 ч. до 17.00 ч. да задават въпроси на своите любими творци. Максим Ешкенази ще има интересно включване от Лос Анжелис, а "Три огнени ноти" - Яна, Нона и Ангелина, от Националното музикално училище "Любомир Пипков" ще допълнят празника с изпълнения на арфа, цигулка, пиано и тромпет.

Световноизвестният тенор Калуди Калудов ще разкаже как се прави опера под купола на цирк "Балкански", как се грижи за гласа си и какво е щастието.

Няма да липсват и театрални предизвикателства към гостите, които ще трябва "да изиграят" случайно изтеглени от тях думи. Първото по рода си live театрално студио ще е в ЧитАлнЯта. Съдържанието ще е достъпно за гледане в България и цял свят. Проектът се реализира с подкрепата на Streamer.

Звездите водят зрителите зад кулисите в театъра, операта и цирка

Почитателите на театралното изкуство ще имат възможност да надникнат зад кулисите на най-големия театър в България. Вълнуващата разходка в Народния театър (с предварително записване) ще ги отведе в недостъпни иначе места, където се ражда магията, наречена Театър. По традиция гидове ще бъдат любими актьори, които ще разкажат на гостите и свои съкровени преживявания, свързани с Народния театър.

Празникът в Софийската опера и балет ще започне от сутринта. Няколко тура "Операта отблизо" ще разкрият пред зрителите тънкостите в сценографията, сценичния грим и "тайните" около най-новата премиера - операта "Симон Боканегра" от Верди. Специално ателие ще покаже и магични моменти от балетното изкуство през погледа на посланиците на Нощта на театъра Марта Петкова и Никола Хаджитанев.

Друг посланик на инициативата - Ованес Торосян, ще играе за първи път на столична сцена авторския си моноспектакъл "Малкият Пучи" - от 17.30 ч. в клуб "Карусел". Малкият човек, който не може да намери себе си, отхвърлен, сочен с пръст и нежелан, е герой на представлението. Проектът се осъществява с подкрепата на Театър "Реплика" и други партньори.

Броени часове преди софийската премиера на операта "Палячи" от Леонкавало творческият екип на проекта и световноизвестният тенор Калуди Калудов ще предложат на публиката любопитна среща между оперното и цирковото изкуство - под купола на цирк "Балкански" от 14.00 ч., с безплатен вход.

Гостуват спектакли от Германия, Израел и Черна гора, Националният театър в Лондон се включва с прожекция на "Макбет"

Спектакли от Германия, Израел и Черна гора гостуват в Нощта на театрите. "Опиянение и гняв. Изследване върху авторитарния характер" (в Театър "Азарян"), "Гравитас" (в ДНК) и "Капиталът" (във Варненския театър) са чуждестранните заглавия в програмата на шестото издание на инициативата.

Националният театър в Лондон ще покаже по програмата си NТ Live трагедията на Уилям Шекспир "Макбет". Точно в 19.00 ч. прожекцията ще започне едновременно в шест киносалона на "Синема сити" в София, Пловдив, Русе, Стара Загора и Бургас. Британските актьори Рори Киниър и Ан-Мари Дъф са в ролите на Макбет и Лейди Макбет, а режисьор е Руфъс Норис. NT Live се осъществява у нас с подкрепата на Британския съвет.

Преди Нощта на театрите 1000 деца ще гледат безплатно куклен театър. Акцията е част от социалната кампания на dm Bulgaria "Веселите зъбки" и за първа година е в партньорство с европейската инициатива. Малките зрители са от детски градини в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Кърджали и с. Първомай (област Петрич).

Програмата на Нощта на театрите е в официалния сайт на инициативата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Нощ на театрите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Калкулаторке, какво е "пърформанс"?