Бошняци, торбеши... Кои славянски пламена приеха исляма?

Българските помаци също са в своеобразната класация
14 дек 2018 20:38,
48
Бошняци, торбеши... Кои славянски пламена приеха исляма?
Снимка: Reuters

България е православна и християнска държава, но не малка част от населението ни изповядва исляма. Обществото ни е толерантно към друговерците, а пример за това е столичният център, в който мирно съжителстват храмове на трите основни религии – християнство, ислям и юдаизъм.

Още по темата

Все пак знаете ли кои славянски племена са приели вярата на пророка Мохамед?

Първи и най-многобройни са Бошняците. Те са ислямизирана южнославянска общност от северозападната част на Балканския полуостров, която в Босна и Херцеговина съставлява 47% от населението според преброяването от 2000 г. Бошняците наброяват около 4 500 000 души, от които в Босна и Херцеговина 2 159 508 (2008), в Турция около 2 000 000, а в областта Санджак, известна и като Рашка (между Черна Гора и Сърбия) 245 000 души.

Втори по многобройност са Помаците, известни в България и като българи-мохамедани. Техен майчин език е българският, но религията им е ислямът. Традиционно до средата на XIX век българоговорящите мюсюлмани смятат себе си за част от ислямския миллет, а с разрастването на национализма в империята започват да се приемат за турци. На официалното преброяване на населението в България, през 2001 година, нито един гражданин досега не е определил етническата си група като "помашка". Преобладаващата част от живеещите в България българоезични мюсюлмани определят етническата си група като българска (131,531 души), а останалата част я определят като турска.

Трето място заемат Торбешите. Те са ислямизирани македонци. Торбешите не притежават осъзната етническа принадлежност. Част от тях се смятат за македонци, а друга част за албанци, които както знаем не принадлежат към славянската общност. Не малка част от Торбешите казват за себе си: "Ние сме просто мюсюлмани".

Четвърти са Гораните или горанците (друго самоназвание – нашинци или нашенци) са малка общност, живееща в планинския район Гора, по северните склонове на Шар планина, от двете страни на границата между Албания и Косово. Албанците наричат населението на Гора горан (goranë), торбеш (torbeshë) или ги характеризират като потур (poturë). През XVIII век (до началото на XIX век, включително) са ислямизирани, но са запазили своя език и обичаи. В миналото гораните са известни в различни части на Балканския полуостров като майстори-бозаджии и халваджии. Диалектът на гораните, наричан от тях нашински или горански, спада към така наречените преходни у-говори.

В Черна гора също има ислямизирани граждани. Те са познати като "потурчени" или просто мюсюлмани.

Както виждаме, не малка част от южните славяни са приели исляма. Обяснението на този феномен е съвсем простичък – земите на тази етническа група дълго време са били част от най-могъщата ислямска империя – Османската.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Драган Недраганов преди 3 години
То и в статията много неточности, ама и коментарите... Кой както му отърва и кой както му харесва
40
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бошняци, торбеши, и подобни предатели на род и кръв са проклети во веки защото са приели религията на сатаната.Ислямът промива мозъци за векове-ясно се вижда и днес.
39
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Приеха исляма и сгрешиха! Тези общоности в 19-ти и 20-ти век се оказаха най-изостаналите в културно и социално-икономическо развитие в цяла Европа"Само дето Европа се е учила на наука и култура от Ислямския свят, ама карай...Като гледам какви си ги написал, определено християнското ти фaшистко възпитание не е успяло да налее акъл в главата ти. Файда? Умът и науката и културата са те пропуснали нещо.
38
6
 
17
 
! Отговори
Бай Кольо преди 5 години
Бошняците приемат исляма не случайно. Преди това България гони насилствено богомилите и най-голяма част от тях се заселва там. Т.е. тези хора дори носят голяма част българска (даже по-скоро тракийска) кръв, отколкото "славянска". За помаците всичко сте объркали. Доказано е, че голяма част стават мюсюлмани от преди да дойдат "лошите турци".Торбешите не са точно "македонци". А македонците какви са? Не бяха ли българи?Гораните се борят за БГ паспорти и говорят български. В Черна гора пак грешка
37
3
 
13
 
! Отговори
Бай Кольо преди 5 години
По-глyпава статия отдавна не бях чел."България е православна и християнска държава"... Не! България е секуларна държава!Ислямизирани били... "славяни"... Не думаааййй!!! Тук на Балканите особено, не е ясно кой какъв е. Имало е траки, келти, българи, маджари, алани, гърци, илири, турци и естествено славяни. Но защо от всичките се избира да се каже точно "славяни", не е ясно. Отделно, че останалите факти в статията са изцяло погрешни.
36
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а защото няколко века са били клани,децата им отвличани за еничери,преследвани, убивани, измъчвани,продавани като роби от турците,.Да се чудиш как са останали живи хора, а? Това няколко века клане...
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И това е заседнало в психиката на Балканските народи,затова трудно приемат хора с ислямска религия.Макар,че в миналото България е била една от най-уважаваните държави в арабския свят.
34
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип на Балканите не харесват исляма,не заради самия ислям или заради арабите, а защото няколко века са били клани,децата им отвличани за еничери,преследвани, убивани, измъчвани,продавани като роби от турците,а който е бил християнин е трябвало да плаща повече от мохамеданите,приели са мохамедаството насилствено,за да спасят живота си или за да оцелеят,а не по желание.И това е заседнало в психиката на Балканските народи,затова трудно приемат хора с ислямска религия.макар,че в миналото Бъл
33
4
 
1
 
! Отговори
ХОХОХО до 28 преди 5 години
Да,аз съм *** - тоест несложен,а ти си вечното бг мрънкало - прочети поне 5-6 страници от З.Стоянов бе,ка/ун балкански...Може и да ти просветлей под такенцето...
32
1
 
15
 
! Отговори
Логика преди 5 години
Ако аз сложа отдясно кръста и Евангелието а отляво меча и карабината, колко мюсюлмани ще изберат лявата купчина?
31
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 5 години
До АнонименГлупак, *** в музея на Византия в Солун и виж архивни карти за навлизането на ,,славите ,, в империята. Така, че в случая СССр нищо не е измислил.
30
6
 
11
 
! Отговори
Абе, не знам.. преди 5 години
.. Ама като гледам, мюсулманите имат по 3-4-деца....а у нас, Нема внучета... А само *** под мишка с кучета!Що така, бе.. нали сме по-умни....???!!
29
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес, преди 10 часа!! говорих отново с македонец, колега, човек с бг паспорт, с роднини в Петрич. Няма такава заблудена нация... Промити мозъци, спасение няма..На чист български ми обяснява как не е българин..Всуе хиляди безценни жертви от наша страна, интелектуалци, които биха дали безценен принос в историята ни, загинали за идеята..всички българи в една държава...Тук сме останали наследници на смирените, защото непримиримите са унищожени, систематично и продължава..
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХОХОХОАма наистина си много ***! какво да се прави - простотията не ходи по гората.
27
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приеха исляма и сгрешиха! Тези общоности в 19-ти и 20-ти век се оказаха най-изостаналите в културно и социално-икономическо развитие в цяла Европа, колкото и самата османска империя по същото време. Там където високо пее ходжа и жените ходят забулени не чакайте икономически просперитет. Турция вече се пусна по тази пързалка надолу, във всеки смисъл.
26
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото са им насаждали бабите й дядовците бащите й майките това им е в главата. Никой не е всъстояние да промени мисленето на хората. За това е допринесло османското робство. Много от прадядовците и бабите ни са се самоубивали за да не им сменят вярата. Но е имало и такива които са се съгласявали едно да спасят кожата и второ децата си. Но тези деца израстват с друга религия и вяра и от там поколенията след тях приемат вярата на родителите си. И така до ден днешен.
25
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бошняци и торбеши ли? Кой не знае, че това са българи богомили, избягали от гоненията на( за съжаление) българските царе..И после приели исляма като алтернатива..Всичко случващо се от 600 години насам си е НАША грешка. Много умело използвана през вековете от всички врагове. Няма поголяма трагедия от тази на българския народ
24
8
 
6
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Всеки средно интелигентен може да намери в нета - ЗАЩО дедите ми са измислили исляма
23
18
 
2
 
! Отговори
ХОХОХО преди 5 години
Бахва у разбирачите балкански - *** на квадрат..Лаят на поразия а като мина Ботев с четата - тишина и пустотия..Мамунгерчето ви страхопъзлювско - Митьо Очите поне е мъжкар отвсякъде...Пфу на вас!..
22
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците се настаниха на Балканите и резултата е очеваден! Скопие е заринато с джамии, минаретата са видими от аутобана,църкви...няма. Македонците(сиреч българите, защото албанците там не си и помислят да се нарекат македонци)мразят всичко българско,косоварите си отделиха част от Сърбия, след 20 години ще направят същото и с 2/3 ОТ Македония..Сърбия е унизена и прецакана отвсякъде. Босненците им промиват яко мозъците, скоро ще са новите Мюсулмански братя.Българите са подложени на циг геноцид