Горчива, но романтика! Баби, вдъхновила "Манхатън" на Уди Алън

Режисьорът и моделката имали връзка цели осем години
19 дек 2018 21:30, Нели Христова
30
Горчива, но романтика! Баби, вдъхновила "Манхатън" на Уди Алън
Снимка: Daily Mail

Често филмите на Уди Алън са проекция на собствения му, личен живот. Често, в тях присъства мотивът за възрастен мъж, който се влюбва в доста по-млада жена. А предвид скандалите около режисьора и възрастта на сегашната му съпруга – второто твърдение не изглежда толкова необичайно.

През последните дни още една Лолитка от миналото на Алън изплува и разказа за своята афера с него. Връзка, която не продължава дни или месеци, а цели осем години и вдъхновява един от шедьоврите на американеца - "Манхатън".

Още с излизането на лентата никой не може да каже, че е романтична. В нея има нещо горчиво, но именно това печели симпатиите на публиката към режисьора. Филмът разказва за 42-годишен писател, който се влюбва в 17-годишна ученичка.

Оказва се, че три години преди това, 41-годишният Уди Алън влиза в ресторант в Ню Йорк и там среща Баби Кристина Енгълхарт, 16-годишен модел. Тя е руса, с красиви зелени очи и веднага завърта главата на режисьора.  Първата крачка прави тя – оставя му бележка с номера си, на която пише: "Дал си достатъчно автографи, ето го моя!"

Почти веднага, холивудската звезда позвънява и двамата започват връзка, която продължава 8 години, на четвъртата от които момичето, което вече е на 20, дори се запознава с тогавашната съпруга на Алън – Миа Фароу.

Пред Hollywood Reporter, Баби Енгълхарт разказва, как Алън привличал други "млади и красиви момичета", всички се дрогирали и участвали в тройки. Моделката решила, че това е перфектният начин да експериментира с бисексуалността си, а изживяванията си с Уди Алън определя като "интересен момент" от живота си.

Но когато режисьорът й предложил да участва в тройка с Миа Фароу, красавицата осъзнала, че нещо не е наред. Тя се почувствала наранена, искала да го напусне. Завист и ревност я изпълнили, когато Алън представял Фароу, като своето ново гадже, защото Баби живеела в реалност, в която тя била неговото истинско, категорично гадже, а не любовница.

Въпреки това останала с Алън и дори се сприятелила с другата жена в живота му. Двете пушили марихуана заедно и си говорили за животни. Но после връзката им отново се пропукала, особено когато Алън бил обвинен в малтретиране на непълнолетна.

"Имаше времена, в които тримата седяхме заедно и ни беше изключително приятно. -  разказва Баби. - Тя беше красива и забавна. Той бе чаровен. Аз бях секси и ставах все по-опитна в тази игра".

Чак когато двамата се разделят, Енгълхарт осъзнава колко откачено е било всичко това и у нея се пораждат съмнения, че Фароу е участвала в игричките им само защото Алън е настоявал.

"Всичко беше игра, която се управляваше главно от Уди. Имаше времена, в които дори не знаехме къде точно се намираме в нея", обяснява Баби.

Нито режисьорът, нито бившата му съпруга коментират изказването на моделката. Тя твърди, че с думите си не се опитва да навреди на Алън, но предвид всички обвинения към него, връзката му с 16-годишна никак не хвърля положителна светлина върху персоната му.

Баби не съжалява. Според нея, тя е това, което е, благодарение на връзката си с режисьора.

"Бях достатъчно красива. Достатъчно умна. Не съдех никого. Бях дискретна и нищо не ме шокираше", обяснява вече 59-годишната моделка. Но когато гледала "Манхатън", малко се изненадала. Момичето на екрана, Трейси, се държало досущ като нея, а необичайната двойка ходела в същия ресторант, в който тя се запознала с Уди. Срещат се всяка вечер, а след това главният герой Айзък Дейвис я карал да се прибира у дома.

"По същия начин се държеше и с мен. Но караше шофьора си да ме закара до вкъщи с белия му ролс-ройс", разказва Енгълхарт.

Обаче имало една голяма разлика – Айзък показвал Трейси на всичките си приятели, докато Уди държал връзката си с Баби в пълна тайна. Тя спазвала стриктни правила – срещали се винаги в мезонета му на Пето авеню. Никога не говорили за работата му.  След като изгледала филма, Енгълхарт отишла при Алън и му заявила, че е усетила приликите между нея и Трейси.

"Знаех си, че ще го забележиш", казал Уди. Ала не това разстроило девойката толкова много. Лентата всъщност разкривала и друго – истинските чувства на режисьора към момичето. Прототипът Айзък вижда връзката си с Трейси просто като флирт, а когато му става скучно, я зарязва, въпреки тъгата, която тя изпитва. Точно по този начин се чувства и Уди към Баби.

"Плаках през почти целия филм, докато осъзнавах, че най-големият ми страх е истина", спомня си красавицата.

Като всяко едно 16-годишно момиче, тя си мислела, че е специална, но се оказало тъкмо обратното.

Последно двамата си разменят писма през 2001 г., когато Енгълхарт му праща копие от документалния филм, който е направила за Фредерико Фелини. Алън й отговаря: "Надявам се, че си добре. Спомням си времето, прекарано с теб с нежност. Ако идваш отново към Ню Йорк, ела да се запознаеш със съпругата ми. Тя ще те хареса".

Баби веднага подозира, че тази среща няма да е платонична. По това време тя вече има деца, а приоритетите й са съвсем други. Така и не се среща с Уди повече, а предвид обвиненията към него – едва ли има и желание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Франкофил преди 5 години
Най-добрия филм на Уди Алън е Midnight in Paris за най-красивия и величествен град. Останалите му филми са по-скоро скучни и странни.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
16 годишна с амбиция за първа цигулка, но с интерес към наркооргии, сексуални експерименти и проявена грижовност към персоната си. Вярно ли някоя по-долу се разлюти, че не била зачетена за светица? Може би за да е оргия или да не е светица, жената трябва да обслужва едновременно не по-малко от 30 мъже?
24
0
 
1
 
! Отговори
Бай Ибан преди 5 години
*** смешника...
23
2
 
10
 
! Отговори
т преди 5 години
арасвам някои филми на Уди Алън, но са еднотипни и омръзват. А не мога да разбера какво привлича хубави, млади и симпатични жени към него - май само харизма с пари и връзки с някоъ с пари и власт. Иначе той е толкоз смотан, нищо че свирел на саксофон. аз понеже не си падам по колите освен като превозно средствп нямаше да ми пука бял ли бил или ролс/
22
4
 
10
 
! Отговори
nina преди 5 години
Съжалявам,но и аз не виждам какво толкова го хвалят Уди Алън.Прилича ми на плъх,не си спомням дали 1 или 2 негови филма се опитах да гледам-на мен лично са ми скучни и той не ми харесва като актьор.Обичам киното и на актьори като Д.Хофман,Р де Ниро,Ал Пачино,Кл Истууд и тнт Удито може само да им носи кафе..
21
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледал съм не повече 3-4 филма на Уди Алън от различни периоди в кариерата му и нямам представа защо толкова го хвалят. Сценарият е винаги хаотичен, непоследователен, актьорската игра е слаба, а историята куца отвсякъде. След последния филм просто се отказах и го зачеркнах. Вярно е, че положението с холивудските бози в последните години е отчайващо, но не съм чак толкова отчаян, че да опра до продукции на Алън.
20
3
 
3
 
! Отговори
До жена преди 5 години
Бе знам дали забелязваш, но коментарите ми са срещу феминистките, не срещу жените. Феминистките не са жени. Ти реагира, значи си феминистка. Защо претендираш да си жена? Между другото, трябва закон срещу феминизма в болниците, държавните институции, полиция, армия, образование. И лустрация. Трябва много сериозен закон за това.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съгласен съм, истинските жени са светици. За съжаление, феминистките не са истински жени. Нищо, характерно за феминизма не е свястно или свято. Феминистките са социопатки, които трябва да си получат заслуженото. И това трябва да стане закон. Държавен закон срещу социопатията.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умна била. Понеже докато някой и гледал децата учела за доктор. И имала по - високи оценки от мъжете. Айде у лево. Ако искаш и у десно. Не ми пука. Ако ми навредиш като лекар ще си получиш заслуженото с лихвите. Капиш?
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лекарка била, имала високи оценки. Аз учих 4 години в университета редовно работейки в семейния бизнес 12 часови нощни смени. Без почивка или отпуска. 7 от 7, 365 от 365. 4 годни спях по 3 - 4 часа на ден и си почивах когато нямах лекции. На края групоата беше останала само 11 човека. Направих изчислениянат на 8 от 11 дипломни работи. Една нощна смяна седнах и направих черновите на всички, които поискаха. АЗ СЪМ МЪЖ. И никой не ми е давал смените. А на теб са ти гледали децата. Айде у ЛЕВООООО
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма Българска конституция, в която правата да са дискриминирани заради пол. Примерно правото на глас се е давало при навършена възраст, а не ако си мъж. В България жените НИКОГА не са били дискриминирани и винаги са били част от управлението. Но съвременните феминистки предизвикват да се държиш с тях без да ги дискриминираш - като с някой, който иска да те убие. Аз съм съгласен. Ще се държа с тях така.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доколкото ми е известно, в България още от преди 1000 години жената никога не е била собственост на мъжа. Била е негов партньор. Някой, на който той е разчитал и в радост и в мъка. И в труд и в празник. Причината за това са византийското и турското робство. Нито един от предците ми не е бил жена си, а някои май са го заслужавали... В интерес на истината, не познавам мъж, който да се е отнасял зле с жена си. А за обратното знам доста случки.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствения хирург - жена, който ме е докосвал ми заши лицето. Страхотен шев. Равен, красив и вече почти не се вижда. Но все пак само шеф на кожата. Не е като да режеш кости в свръхограниченото пространство на главата. Така че, ако си феминистка, не у лево, където искаш отивай! Ако щеш в на м**ка си ***** отивай! За мен феминистка лекар няма. Лекарите не са убийци. Според теб защо съм толкова зле настроен към феминистките лекарки? Аз съм Българин - ние уважаваме жените по подразбиране.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може и да си добра лекарка, но можеш да ходиш и у лево и у десно ако ме дискриминираш защото съм мъж. Нормалното разпределение на интъелигентноста поставя жените в средата, а мъжете в начяалото и в края. Нормално е да има мъже, по - глупави от теб. Но всички, които са по - умни от теб също са мъже. И точно те правят откритията в медицината. Вероятно и оценките имат значение. И невролога, и онколога и хирурзите ми са мъже. Всичките имат научни разработки в обалстта си.
12
2
 
2
 
! Отговори
Продължение преди 5 години
Първият път, когато лекар феминистка ми отказа помощ - след операция на костен тумор в главата трябваше да се уча да ходя отново. Лекарката отказа да се занимава с мен. Мъжете лекари бяха потресени. Научих се САМ. Коства ми много болка и време. Втори случай: трябва ми изследване. Състоянието ми шемобраин тежка форма. Трябва да мина изследване, типично за жени над 50 - те. И понеже съм мъж пускаха жени докато не припаднах и накрая лекарката ми каза, че няма да ме пусне на апарата, понеже съм мъж.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, знае се, че медицината е предимно женска професия. И съм съгласен, има много кадърни лекари жени. Дори последното ми впечатление за жена лекар е убийствено добро - напрактика ми спаси живота. Откривайки няколко неизвестни за мен здравни проблеми. Искрах късмет с отпуската на лиучния ми лекар - мъж - заместнияката му беше жена. НО... В живота ми 2 пъти ми е отказвана лекарска помощ и двата пътри от жени - лекарки - феминистки. СЛЕДВА
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори и в хардлайнерската Католичесла църква светците и светиците са горе-долу 50/50. Нещо теорията за прокълнатия женски пол издиша, май:).
9
4
 
10
 
! Отговори
Жена преди 5 години
Когато завърших медицина с успех около 5.30, вече имах двама сина - на 4 и 0 годинки. Не бях прекъсвала заради бременност и раждане и нямах нито една тройка. Висока съм 1,58. Имах поне 3-4 колеги отслужили мъже по метър и осемдесет, пълни тройкаджии и прекъсвали по няколко пъти. Айде тоя с кофти коментрите за женския пол - у л.е.в.о.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светът е на грубата физическ сила. Светът е на мъжете. Жените само оцеляват. Момичето е било модел и си е събирало пари за старини. Ако няма търсене, няма да има и предлагане. Жената векове наред е била буквално собственост на мъжа. От стотина години има опити от мъжка страна за малко морал и справедливост. Анонимния, не ни връщай в средните векове, когато и кралиците е трябвало да се омъжат. Добре, че е била вироглавата Елизабет!
7
0
 
4
 
! Отговори
До от.ка.че.няка по- преди 5 години
долу:От сто километра се вижда, че нормална жена в живота ти не е имало. Сигурно спиш само с про.фесиона.листки, а и нещи с *** сигурно не е наред. Будиш от.вра.щение и леко съ.жа .ление. Съветвам те да се срещнеш с психиатър или поне психолог. Или си са.до-***.зо, или си на другия бряг. Може и двете. И е много вероятно да имаш вземане-даване с правосъдието в скоро време.Истинските жени са светици, каквито едва ли биха ти се навили. А бесът има едно име - тестостерон.