Гренландия: Светват всички червени лампи за глобалното затопляне

Рекордни температури, преждевременно топене на ледовете
19 юни 2019 23:00, Елка Василева
72
Гренландия: Светват всички червени лампи за глобалното затопляне
Снимка: Steffen Olsen / Twitter

Рекордни температури, преждевременно топене на ледовете - още преди настъпването на лятото всички сигнални лампи за затоплянето на климата в Гренландия (огромен леден къс, който заплашва да остави под вода всички крайбрежни райони на планетата) светят в червено.

Учените не изключват възможността 2019 г. да е поредна "ужасна година" за белия континент, пише Франс прес.

"Възможно е рекордите от 2012 г. да бъдат надминати, както за най-малка площ на морските ледове в Арктика, така и за най-бързо топене на полярната шапка в Гренландия", предупреждава Рут Мотрам, климатолог от Датския метеорологичен институт (ДМИ). Тя допълва, че "това до голяма степен ще зависи от метеорологичните условия".

Впечатляваща снимка на преждевременното топене на ледовете, направена миналата седмица в северозападната територия от учен от ДМИ, обиколи света.

Докато търсел океанографските плаващи буйове и метеорологична станция, Стефен Улсен регистрирал на лентата как кучешкият му впряг напредва мъчително по леда в един фиорд, пет-шест сантиметра от който е разтопен. Под отчайващо синьо небе, на фона на планините, останали без сняг, впрягът сякаш се движи по водата.

"Картината е поразителна, тъй като показва как Арктика наистина се променя", казва Рут Мотрам.

"На местата, през които преминава експедицията, не се предполага морският лед да започне да се топи толкова рано. Те обикновено минават по този път, тъй като ледът е много дебел. Сега обаче са били принудени да се върнат, понеже водата ставала все по-дълбока и вече не можели да продължат", обясни тя.

Ден по-рано, на 12 юни, най-близката метеорологична станция, в Каанаак, регистрирала температура от 17,3 градуса - с 0,3 процентни пункта под абсолютния рекорд от 30 юни 2012 г.

"Зимата беше суха, а наскоро имаше топли въздушни течения, безоблачно небе и слънце - всички предпоставки за преждевременно топене" отбелязва Мотрам.
Тъй като атмосферата се затопля, може да се очаква, че явлението ще се задълбочава и ще доведе до промени и в начина на живот на местното население, скъсявайки ловния сезон и причинявайки сътресения в екосистемата.

Според Американския геофизичен институт през последните 10 години броят на полярните мечки в цяла Арктика е намалял с около 40 процента, а нарвалите (наричани също "морски еднорози") са все по-лишени от морските ледове - за тях естествената защита от косатките, един страховит хищник.

Преждевременно топене

Освен морските ледове още по-пряко върху повишаване на морското равнище влияе топенето на континенталната полярна шапка и ледниците.

Според датския метеорологичен институт станция "Съмит стейшън", която се намира на полярната шапка, на 3000 м надморска височина, е измерила на 30 април най-високата температура в историята си - минус 1,2 градуса.

По данни на ДМИ на 17 юни, в един-единствен ден, Гренландия е изгубила 3,7 милиарда тона от ледовете си. От началото на юни загубите достигат 37 млрд. тона, посочва в акаунта си в Тwitter Ксавие Фетвейс, климатолог в университета в Лиеж.

"Има все по-голяма вероятност през 2019 г. да бъде счупен рекордът по загуба на маса за месец юни", прогнозира той.

Тази година датските метеоролози обявиха началото на периода на топене в началото на май - с почти един месец предсрочно. По-ранно топене от това е имало само веднъж, откакто през 1980 г. започнаха да се публикуват тези данни - през 2016 г.

"Началото на сезона на топенето настъпва в първия от три последователни дни, през които се топи над 5 процента от повърхността на леда", обяснява изследователят Петер Ланген на сайта polarportal.dk.

Гренландия допринася за повишаване на морското равнище с около 0,7 милиметра годишно - число, което може да се увеличи, ако сегашният темп се запази.

Изследвано, публикувано през април в Бюлетина на Американската академия на науките, показва, че изчезването на ледовете в Гренландия, регистрирано от 80-те години на миналия век, се е ускорило значително през първите десет години на новото хилядолетие и особено след 2010 г.

Днес ледовете там се топят шест пъти по-бързо, отколкото през 80-те години.

При това прогнозите са доста тревожни. Най-лошият сценарий в последната базисна оценка на Междуправителствената експертна група по измененията в климата, от 2014 г., е за повишаване на световния океан с малко под един метър в края на 21-и век спрямо периода 1986-2005 г.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
3
 
! Отговори
Ескимос преди 4 години
Помня 2012-та пак разказвахте такива измишльотини. Тогава беше по-топло и по-мокро и от сега. Преди това също се е случвало. Не е чак толкова рядко явление.А и тази точно година ледът в Гренландия е доста повече в сравнение с миналата. Малко топене няма да го върне в нормата дори.
58
1
 
1
 
! Отговори
Do 56 преди 4 години
До До 56Абре 56! Ти си ептен неук момче! И остави това има много неуку не знаещи и не можещи! *** за да ти го докажа! Що осъдиха WV фирмата бре! Зарад кво знаеш ли!? Същност ко питам то е ясно, че не знаеш! Еми "брато" оссъдиха е именно зарад стандарта за въглеродни емислии от двигателите на WV! *** то стандарт нямало!? Баце мноо си зле! Има стандарт! И да ти кажа ако ти дишаш въздух с 5% концентрация на СО2, мога да ти кажа, че няма да е за повече от 2-10мин. според човека! Ама ....
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съществува друг, реален проблем, създаден от неразумното консуматорско общество, за който никой не говори. В световния океан са се формирали пластмасови острови с големината на средна по територия европейска страна. Тези "острови" от космоса се наблюдават като огромни лещи.
56
2
 
5
 
! Отговори
До 57 преди 4 години
И до какви катаклизми ще доведе затоплянето на океаните и как точно ще ги затоплиш, г-н зелен папагал? Повтаряте само заучени фрази, нямаш никаква предства за какво пишеш, но понеже някой си го бил казал, значи е точно така.
55
1
 
6
 
! Отговори
гг преди 4 години
Ако обърнем внимание на името на Гренландия, ще видим, че то означава зелена земя. Така че може би в крайна сметка нещата си идват на мястото :)
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Хайде преди да говорите глупости се запознайте как работи климата на собствената си планета."То понеже изобщо някой жив е наясно, нали. Всичко са ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ и МОДЕЛИ. СО2 е храна за растенията. Повишаването му означава по-ускорен растеж. По- високи селскостопански добиви. Което значи повече усвояване на газа от атмосферата - сиреч регулиращ, защитен механизъм.Но неудобните факти тихомълком се пропускат от еко-талибаните.
53
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 55Пълни глупости. Това да не ти е оранжерия? Затоплянето на океаните може да довете до такива катаклизми, че в някой региони може и живот да не остане. Хайде преди да говорите глупости се запознайте как работи климата на собствената си планета.
52
1
 
9
 
! Отговори
До 56 преди 4 години
Първо подобен стандарт не съществува - това пак са зелени манипулации! Второ от ауспуха излиза един много по-токсичен газ наречен въглероден окис, който със сигурност ще те задуши при определени концентрации много по-бързо от СО2. Въздуха който ти издишаш зелен талибане е с концентрация от 4-5% СО2, тоест според теб ти си практически мъртъв! СО2 опасен за човека когато се нагнетява в затворени пространства в един момент просто ще изпазнеш в безсъзнание.
51
2
 
1
 
! Отговори
До 50 преди 4 години
До До 49Значи аз съм съгласен с тебе! И сега ще ти обясня защо! Но сикам да ми обещаеш, че след това ти ще направиш нещо за мене! Та в момента по стандарт концентрацията на СО2 която излиза от ауспуха на твоята кола е по-малко от 2.7 до 1.4% според зависи! Останалото по стандарт са водни пари 'сажди' и под 0.1% други газове! Та щом си мислиш, че такава концентрация на СО2 в ауспуха е толкова безвреда, то защо не вкараш един маркуч в ауспуха на колата си и не дишаш от там! Само това ми кажи?
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Земята се затопли, то тя ще стане по влажна и живота би следвало да избуй, но незнайно на каква база зелените сектански НПО-та, чертаят глобален апокалпсис.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой е виновен за края последния ледников период преди 10-15 хил. години, искам да попитам червените талибани? Глобалното затопляне е един много голям бизнес, едни хора печелят милиарда от тази глупост която няма нищо общо с науката. Промени в климата е имало винаги, имало е периоди на захлаждане, Земята е била ледената топка милиони години, имало е и периоди и на затопляне, но живота е оцелял, защото той е много жилал и адаптивен, защото благодарение на еволюцията ни има и нас.
48
1
 
5
 
! Отговори
До 49 преди 4 години
Пишеш абсолютни простотии - СО2 е токсичен когато продължително време дишаш въздух с негова концентрация от около 4% и няма да се задушиш, а ще изпаднеш в кома, но това е възможно само теоритично, например ако изригнат няколко супервулкана.
47
2
 
2
 
! Отговори
До 50 преди 4 години
До АнонименИнтересно за грамотността се хвана, но нищо друго от написаното не разбра! Та май наистина е вярно това дето го казват за съвременните БГ ученици четът и не разбират това дето са прочели! Еми неграмотност, там хем е по-лошо и от глобалното затопляне, хем не знам какво може да се направи!
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Готино, ще ходим в Гренландия на плаж под палмите.
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 49Ще умрЪт от неграмотност...
44
6
 
3
 
! Отговори
До 39 преди 4 години
Човече внимавай какво точно си пожелаваш! Знаеш ли че сега СО2 е само 0.039% ако се увеличи 2.5 пъти то ще умрът много хора! От задушаване да го наречем! А ако стане около 0.1% то ще умрът милиарди! А ако стане 1% ми трябва да знаеш, че тогава ще ти е по-лесно да дишаш газа дето излиза от ауспуха на колата ти! Така, че внимавай какво си пожелаваш! Щото планетата земя може и да оцелее, но за човечеството се съмнявам, че ще успее!
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното всяване на страх за много пари
42
0
 
4
 
! Отговори
... преди 4 години
Бре исками се само да мога да гледам коленето дето ще настъпи с тия климатични промени! Но само да гледам а *** ми да е на сушина! Инак френската революция е почнала именно поради едно леко глобално понижение на температурите! Довело да лоша реколта само 3-4 поредни години! *** тогава населението на земята било пот 500млн жители! А сега ще сме аколо 10млрд. Та нека "шоуто" да започне!
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕскимосОбичайно пролетно явление. Така е от милиарди години.Земята е жива и диша. Ледникови периоди сменят затопляния и обратното.Какво по-естествено?Птиците летят ли на юг?Животните мигрират ли?Кухият реднек убил ***, заграбил земята му, построил небостъргач на 3 м. над морското равнище и ни убеждава, че всички ние сега трябва да му берем грижата.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5-6 века ледници стигат, ще се върне отново Зеления остров