Реджеп Ердоган претърпя тежък удар, очакват се промени в Турция

Турският президент поздрави новия кмет на Истанбул
24 юни 2019 07:00, Елка Василева
112
Реджеп Ердоган претърпя тежък удар, очакват се промени в Турция
Снимка: Reuters

Бяха необходими три месеца и две гласувания, но опозицията в крайна сметка убедително спечели и повторните избори за кмет на Истанбул, отбелязва ДПА.

Агенцията оценява резултатите като сериозен удар за могъщия турски президент и подчертава, че макар вчерашните избори да бяха местни, на тях се гледаше като на сериозен тест за президента Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието.

Повторното поражение за управляващите в Истанбул е изключително притеснително за президента и може да отслаби хватката му върху властта, смятана доскоро за желязна, предаде Ройтерс.

Агенцията цитира анализатори, които смятат, че загубата за управляващите може да доведе до промени в правителството и някои корекции във външната политика на Турция.

При 99,37% преброени бюлетини: Екрем Имамоглу е новият кмет на Истанбул

Изненада на вчерашните избори бе фактът, че партията на Ердоган отстъпи дори в райони, смятани за нейни бастиони, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Официалните резултати още не са обявени, но при преброени 99,37 на сто от бюлетините е ясно, че изборите за кмет на Истанбул са спечелени от кандидата на опозицията Екрем Имамоглу от Народнорепубликанската партия, за когото са гласували 54,03 на сто. Съперникът му от управляващата партия Бинали Йълдъръм получи подкрепата на 45,09 на сто от гласувалите. Той призна, че е изгубил и поздрави Имамоглу.

Кметското място на най-големия турски град вече беше спечелено от Имамоглу на 31 март, но управляващите заявиха, че е имало нарушения при гласуването, оспориха победата му и се стигна до повтаряне на изборите. Той ги спечели още по-убедително, отколкото през март, когато разликата между него и Йълдъръм беше около 14 000 гласа, а този път - 800 000 гласа.

В речта си вчера Имамоглу заяви: "Това не е победа, това е ново начало ". Ерата на поляризацията завърши, започна ерата на уважението и любовта, каза той.

Още по темата

Истанбул е водещ за турската икономика, град с доходни инфраструктурни проекти за много милиони долари, който осигурява една трета от БВП на Турция. Разходната част на бюджета му за 2019 г. е 23,9 милиарда лири (4,08 милиарда долара), отбелязва ДПА.

Имамоглу е обещал да разкрие подробности за "разхищенията" и "корупция" на градските власти при управлението на Партията на справедливостта и развитието. Тя обаче все още контролира местния парламент, освен това цялата власт е в ръцете на правителството в Анкара, което може рязко да ореже ресурсите на Истанбул.

Днес вие поправихте демокрацията, от утре започва нашата работа, заяви снощи новият кмет, обръщайки се към симпатизантите си. Той изрази надежда, че работейки в Истанбул, ще си сътрудничи с Ердоган. Бих искал да се срещна с вас и да обсъдим проблеми, които можем да решим заедно - като транспорта, кризата с бежанците, подготовката за възможни земетресения. Бихме искали да ви представим нашия план за действие, каза Имамоглу, обръщайки се към президента, съобщи ТАСС.

Междувременно президентэт Реджеп Тайип Ердоган поздрави кандидата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Екрем Имамоглу за победата му на повторните избори за кмет на Истанбул. Ердоган отправи своето поздравление не пред телевизионните камери, а чрез социалните медии.

"Според неофициалните резултати Екрем Имамоглу печели днешния вот за кмет на голямата община на Истанбул. И аз го поздравявам за тази победа," написа Ердоган на страницата си в Тwitter.

Държавният глава изрази пожелание резултатите от вота да бъдат полезни за всички.

Днес още веднъж бе потвърдена волята на народа. Ще продължим да вървим задружно и с обща воля към целите, които си поставихме за 2023 г. /има се предвид 100-годишнината от основаването на турската република - бел.кор./ и занапред, както беше досега, без да отстъпваме от демокрацията, върховенството на правото, за мира и благоденствието на нашата страна", заявява турският президент.

В същото време Ердоган, който произнасяше публична реч след всеки вот, който от 25 години насам бе спечелван все от неговата партия, този път няма да произнесе такава реч.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тя знае ли?
18
4
 
11
 
! Отговори
Боби преди 4 години
"Истанбул е водещ за турската икономика, град с доходни инфраструктурни проекти за много милиони долари, който осигурява една трета от БВП на Турция."Глупости на търкалетаГрад като София, Истанбул, Анкара, Москва, Лондон и прочие не може да съществува без държавно подпомагане. Най-голямото перо приходи към района на Стамбул е Босфора. Но това не са градски пари а държавни. Да в Стамбул има много хора които плащат местни данъци и спре ли се държавното подпомагане тези данъци ще скочат нагоре!
17
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истанбул трябва да се одцепи от Турция и да стане суверенен град-държава - така е най-справедливо. Той никога не е бил турски град, не е бил и гръцки след като е далеч от Гърция а е бил интернационален център и столица на Византийската Империя към който всеки в региона (включително и ние) са имали амбиции за контрол.
16
2
 
20
 
! Отговори
Не! преди 4 години
Браво на турците, ще сложат край на ердоганията... Браво!
15
7
 
3
 
! Отговори
Мислите на Таипчо преди 4 години
Ако тея 700 --800 хиляди ги бях изпраскал в затвора сега щях да съм победител--от утре почвам нови затвори
14
14
 
8
 
! Отговори
вгз преди 4 години
Ердоганчо нищо не е губил. Всичко това е много голяма постановка, за да изглежда, че в султанска Турция има демокрация. Има дедовия.
13
4
 
17
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Милите коментатори. Ердоган е диктатор. С Нео Османски амбиции. Държи в ръка армията, полицията и тайните служби, огромен бюрократичен апарат и огромна финансова мощ. Дали просто ще се примири този кмет да не играе по свирката му? Дали просто ще полегне да чака съкрушаваща загуба на избори? Нещо сте се объркали. Края на ерата на Ердоган не е настъпил. Мисля, че идват най тъмните и периоди. Но, нека видим. Все пак аз смятам, че този кмет ще играе в отбора на Ердоган.
12
1
 
7
 
! Отговори
Серсемли Ястреблар преди 4 години
Ястрбче, простопарченце ми се виждаш от ония-крайно фанатизираните Селяменти и келемета из урните дето пущаха за ердоаня докато си мажат с куркума ръцете и ходят с гумени тампони на краката и шалвар с мюези..Този символ дето си закачил само не разбирам що дириш в България ,а не идеш в тяхната преса да пишеш оди във възхвали за Султана.Сигурно защото не знаеш дума на турски Серсемпаша. там такива пишман националисти като теб Анадолскитегавази не ви снимат и за хора.
11
1
 
8
 
! Отговори
asdf преди 4 години
Знаеха, че ще загубят, НО за тези почти 4 месеца що далавери направиха... А този май скоро го чака ритуално самоубийство. Щом и далаверите ще им разкрива... При тоя бюджет на града...
10
2
 
15
 
! Отговори
читател преди 4 години
Турция дава добър пример на съседите си...Хората там искат промени, и го показаха убедително!
9
11
 
9
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Този кмет ще нагласи политиката си спрямо Ердоган. Ако не иска случайно да се окаже "инициатор на много опасен заговор" срещу турската демокрация! На този етап, Ердоган няма особен избор и за това, вероятно ще яхне новия кмет. Да не забравяме, че Ердоган пречупи Генералния щаб на турската армия - пазителя на идеите на Ататюрк, та дали пък ще го затрудни кмета на Истанбул? Най вероятно е да се случи симбиоза между двамата, която да крепи илюзията за демокрация.
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
12-те хиляди гласа станаха 750 хиляди. Кой каквото сам си направи, никой не може.
7
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Истанбул хората, логично, имат човешко логично мислене.На Турция проблемът й е в анадолската култура - там, по селата и по нивите, сред забулените жени и разпищовените мъже, са избирателите на султан Ердоган. А те са много.
6
5
 
3
 
! Отговори
от Анонимен 11 преди 4 години
До Анонимен 4Що ми пишеш бе, аз още не съм се появил!? :)
5
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очакват се и промени в Тиквостан! Да изметем диктатора Борисов!
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето тука е ключа от палатката. Рано е за еуфория - "Имамоглу е обещал да разкрие подробности за "разхищенията" и "корупция" на градските власти при управлението на Партията на справедливостта и развитието. Тя обаче все още контролира местния парламент, освен това цялата власт е в ръцете на правителството в Анкара, което може рязко да ореже ресурсите на Истанбул"
3
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11При положение, че няма реална алтернатива не разбирам защо да го свалям. Покажете ми сериозен политически противник и ще си помисля. БСП и патрЕотите не са такива.
2
13
 
49
 
! Отговори
гост6 преди 4 години
Тези избори показаха,че в Турция има ДЕМОКРАЦИЯ!
1
35
 
13
 
! Отговори
Да ЖИВЕЕ ЕРДОГАНЧООО преди 4 години
НИКАКВИ ПРОМЕНИ НЕ СЕ ОЧАКВАТ В ТУРЦИЯ, ТУРЦИЯ Е ПОД ВЛАСТТА НА ПРЕЗИДЕНТА ЕРДОГАНЧО , ДА ЖИВЕЕ ЕРДОГАНЧООИОИ