От бедняк, през наркобос, до най-охранявания затворник: Падението на Ел Чапо

В сряда вероятно американският съд ще го осъди на доживотен затвор
Обновена: 16 юли 2019 21:09 | 16 юли 2019 21:09,
47
От бедняк, през наркобос, до най-охранявания затворник: Падението на Ел Чапо
Снимка: архив, Reuters

Като дете, живеещо в мизерия и бедност в Мексико, той е продавал плодове на улицата просто, за да яде. Един човешки живот по-късно той е най-търсеният нарколорд, чийто наркокартел е толкова обширен, че той командва флота от подводници, с която пренася стоката си.

Американската съдебна система сложи край на този етап от живота на Хоакин "Ел Чапо" Гусман. Той е обвинен в трафик на кокаин, марихуана, хероин и метамфетамини за американския пазар в продължение на 25 г., пише AFP.

В сряда се очаква Ел Чапо да бъде осъден. Прокурорите са поискали доживотен затвор, плюс допълнителна 30-годишна присъда, заради използването на огнестрелни оръжия.

Още по темата

Ел Чапо прекара последните 3 г. и половина в затвора и 62-годишният наркобос е загубил част от аурата си на най-страшния и едновременно с това най-обичания мафиот в Мексико.

Той е загубил част от теглото си и твърди, че има здравословни проблеми. Главата му е обръсната и той е в скромните сини затворнически дрехи. В затвора си е отишъл дори и мустака му, който му е като запазена марка.

През май месец неговите адвокати се оплакаха, че задържането му в пълна изолация, в строго охраняван затвор в Манхатън, нарушава конституционната забрана за "жестоко и необичайно наказание".

"Г-н Гузман е прекарал вече 2 г. без достъп до свеж въздух или естествена слънчева светлина", настояха адвокатите му. Те дори описват как Ел Чапо си правел тапи за уши от тоалетна хартия.

Доста позорно падение за човек, живял в охолство

Ел Чапо, или "Дребосъка", висок 1,57 см, някога се е извисявал над останалите наркобосове. Неговата сянка пада надалеч в подземния свят на мексиканския ъндърграунд.

По негово време влиянието на картела Синалоа се разпростира по цял свят, от америките, до Европа и Азия.

След два успешни опита за бягство Чапман най-накрая беше заловен от мексиканските пехотинци през януари 2016 г. и екстрадиран в САЩ година по-късно. Това сложи край на десетилетията игра на котка и мишка с властите.

Макар и картелът му да е синоним на насилие и пристрастяване към наркотици, Гусман става герой в подземния свят на Мексико. Музиканти са писали песни в негова чест - така наречените "наркоридос".

Той успява да надхитри властите благодарение на инженерните успехи на картела си. Цели тунели са били построени, през които да бъдат пренасяни наркотици под американско-мексиканската граница.

Той става толкова богат, че дори списание Форбс го включва в списъка си на милионери. Той изпада от списъка през 2013 г., защото е похарчил доста голяма част от състоянието си за защита.

Беднякът

"Аз доставям повече хероин, метамфетамини, кокаин и марихуана, от който и да е било друг по света. Имам флота от подводници, самолети, камиони и лодки", хвали се Гусман в откровено интервю пред актьора Шон Пен, публикувано в списание Ролинг Стоунс през 2016 г.

В отделно видео съобщение до Пен, Ел Чапо казва, че семейството му някога е било "много скромно, много бедно", и майка му е месела хляб в родното му село Ла Туна.

"Продавах портокали, продавах безалкохолни напитки, продавах бонбони", обяснява той и казва, че влязъл в наркобизнеса на 15 г., защото "нямало възможности за работа".

Единственият начин да се снабди човек с храна, да оцелее, е да отглежда мак и марихуана. Тийнейджърът Ел Чапо започнал да прави точно това. Не след дълго попаднал в полезрението на Мигел Ангел Феликс Гаярдо, "Кръстникът" на модерните наркокартели на Мексико.

Истинският възход на Гусман започнал след ареста на Феликс Гаярдо през 1989 г.

Той обаче имал врагове. Престрелка през май 1993 г. отнема живота на архиепископа на града, кардинал Хуан Хесус Посадас Окампо. И до ден днешен се смята, че той е убит, защото са го объркали за Гусман.

Самият Ел Чапо е арестуван в Гватемала през юни 1993 г. 8 години по-късно пък успява да реализира едно от най-зрелищните бягства, измъквайки се в количка за пране през 2001 г.

Любовчията Ел Чапо

На властите им отнема 13 г. да го арестуват отново, през февруари 2014 г., в курорт Масатлан с жена си Ема Коронел и двете им дъщери близначки. 17 месеца по-късно обаче успява да избяга - пълно унижение за администрацията на мексиканския президент Енрике Пена Нието. Този път той бяга през тунел, дълъг 1,5 км, който тръгвал от затворническата баня.

До следващото му залавяне обаче има само 6 месеца, в Лос Мочис, крайбрежен град. Според властите именно слабостта му към мексикано-американската актриса Кейт дел Кастийо е причината за падението му. Властите прихванали пиперливи съобщения между Ел Чапо и актрисата, която уредила интервюто му с Шон Пен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До asdfИ кой е? Според тебе...Неговото холограмно изображение?
30
4
 
3
 
! Отговори
asdf преди 4 години
А дали този ввзатвора е Ел Чапо. Само това се питам.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото търсил - точно това намерил.Сега ще ми командва дедовия.
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СКОРО И МЕДИЙНИЯ ЕЛ ЧАПО ЩЕ ОТИДЕ В ЗАТВОРА.
27
1
 
8
 
! Отговори
Сп???нс преди 4 години
Причината за залавянето му се крие в едно от заглавията на статии по темата "САЩ издирва 12 млрд. долара..."
26
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Звучи ми като извадка от Съветските хроники,каквото и да ви кажат медиите, просто нямате избор, това е....
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той става толкова богат, че дори списание Форбс го включва в списъка си на ***милионери""""кой ли ги пише тези статии ??
24
6
 
17
 
! Отговори
Бай Димитър преди 4 години
Моля ви да коригирате височината на бандита. По-нисък от 2 сантиметра не може да бъде! Мизерно същество, което е получило заслуженото! В зандада до края на мизерния си живот!
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно така.Българите сме пиячи, не пияници. Не ходим в Швеция да подкарваме таксиметрови автомобили без книжка.
22
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алкохолът и цигарите са единствените легализирани стоки, въздействащи на нервната система. А и не можеш да сравняваш наркотици с напитки, с които човечеството е "отраснало". Който не може да пие, да не пие!
21
6
 
31
 
! Отговори
??? преди 4 години
По долу в коментарите чета как обвиняват Чапо за това че е тровил хората с наркотици... Ами тези които произвеждат и продават алкохол и цигари не тровят ли хората? Тях защо не ги съдят, те неса ли убийци? Никой на сила дрога не дава, хората сами си търсят и сами си дават парите! Най доброто решение е, наркотиците дрябва да се легализират със закон, точно като алкохола и цигарите! Хем държавата ще печели от данъци, хем няма да има картели и гангстери които да всяват страх в населението!
20
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"НАПРОТИВ ЗА ВСЯКО ОТДЕЛНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ТРЯБВА ( както в САЩ )ДА ИМА ОТДЕЛНА ПРИСЪДА"А как точно ще излежи няколко доживотни присъди? Реално ще излежи една доживотна присъда за дадено престъпление, а за останалите за които е получил доживотни присъди няма да изтърпи наказание.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Щото ако му падне доживотната или го оневинят по нея го пускат."Доживотната без право на замяна е измислена за тази цел, за да не даваш по 5-6 доживотни присъди, което е физически абсурдно наказание.
18
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 22Щото ако му падне доживотната или го оневинят по нея го пускат.А ако има да кажем 5 доживотни му остават още 4 доживотни или 400 години затвор.Тва не е като в Бг за 5-6 трупа да му дадат 7год от които да излежи 2 и да го пуснат да си лекува късогледството на лявото ухо.
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да добавяш допълнително наказание към вече съществуваща доживотна присъда е като да се опитваш да изтезаваш труп.
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Прокурорите са поискали доживотен затвор, плюс допълнителна 30-годишна присъда, заради използването на огнестрелни оръжия."Това никога не съм го разбирал- осъждаш някого на доживотен затвор, дотук добре. Какъв е смисълът от допълнителни години или още доживотни присъди? Реално го осъждаш на допълнително наказание, което е невъзможно да понесе.
15
2
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
не се сещам за някой навлязъл в този тип бизнес от охолство и скуканедоимъка и липсата на алтернативи принуждава мечтатели за бързи пари да рискуват но този се е поувлякъл с много неща
14
10
 
5
 
! Отговори
за 1 преди 4 години
До ХахЕЛ ЧАПО Е СОЦИАЛИСТИЧЕСКА КРЕАТУРА СПЕЦИАЛНО ОТГЛЕДАН ЗА ДА ТРОВИ АМЕРИКА НО ВЛАСТА СЕ СМЕНИ И ГО СПИПАХА ВЕДНАГА. СКОРО И МЕДИЙНИЯ ЧАПО ЩЕ НАВИРИ КРАКАТА
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДЕМОКРАТИТЕ ПАДНАХА И КРАЙ
12
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да му дават всеки ден микс от неговите шитни, докато превърти напълно.Това ще е едно добро решение за всеки, който съсипва живота на стотици и хиляди.