Арестуваха хакер за атаката срещу НАП – не е руснак, женен за българка

Възможен мотив е той да е искал да покаже възможностите си
Обновена: 17 юли 2019 08:41 | 17 юли 2019 08:33,
281
Арестуваха хакер за атаката срещу НАП – не е руснак, женен за българка
Снимка: Pixabay

Има заподозрян за хакерските атаки срещу НАП и той е бил задържан вчера следобед. Това стана ясно от думите на Явор Колев, началник на отдел "Киберпрестъпност” към ГДБОП.

Арестуваният е 20-годишен, работи като служител на компания за киберсигурност в София, предаде Bulgaria ON AIR.

Започва и проверка на информационните системи на всички държавни институции, след хакерската атака срещу НАП. Проверката беше разпоредена от премиера Бойко Борисов. Анализ показа, че атаката е от чужбина, преди около 20 дни.

"Той работи като служител на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си задължения тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки ”, съобщи Колев.

Службите са иззели доказателства - лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, на които се съдържат данни, сочещи за неговата съпричастност.

Още по темата

"С голяма вероятност можем да кажем, че сме установили заподозрян, съпричастен с тази атака”, заяви Колев.

Той обясни, че се проверяват всички версии относно хакерската атака срещу НАП

Колев отрече арестуваният да е руски гражданин, женен за българка, както се твърди в писмата до медиите.

"МВР разполага с огромен ресурс, със специалист - психолози, IT-специалисти, разполагаме с опитните служители на "Киберпрестъпност”, всички възможности са мобилизирани. Разследването продължава”, заяви Колев пред "Нова тв".

Според разследващите мотивът за извършването на атаката може да е хакерът да докаже възможностите си.

Комисията за защита на личните данни започва проверка на приходната агенция, която е заплашена от глоба - до 20 млн. евро

Властта обяви, че като автори на атаката се подозират проруски хакери. Източените от НАП данни са разпределени в 57 папки. Те съдържат огромен брой имена на хора и фирми, ЕГН-та, адреси, банкови сметки и суми, отнасящи се за ДДС и други данъци, акцизи, осигуровки и глоби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не били руски хакери . най - ми било евро-джендърче
229
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Властта обяви, че като автори на атаката се подозират проруски хакери."--------------Ако не са руски, то нека поне са ПРОруски! Нека поне малко руска намеса да има, а? И ние сме важни, и нас ни атакувата, руснаци ни атакуват.... Англичанин с индииски акцента, може да е, ама поне в името да има едно "Р", та да го свържем с Русия!Нека да е така, а??? Мооля!
228
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото този е хакера толкова аз съм Еди Мърфи. Намериха си просто изкупителна жертва.
227
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не вменявайте вина на невинен и неосъден човек!Специално си е оставил следите,да го хванете ли?Оставете момчето на мира!
226
0
 
33
 
! Отговори
луд козар преди 4 години
До не мина Не искам МаСКВа. Искам СУфия и ***
225
1
 
38
 
! Отговори
Джони Инглиш преди 4 години
"Властта обяви,че руски хакери се подозират за атаката"....ех тая власт,не разбра ли,че както и да си подава задните части към изрусения президент,няма да свали цената на самолетите Ф16.
224
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да, бе да. гениялният хакер така случайно взел, че си оставил инициалите, за да бъде хванат. пълни измишльотини. Kристиян Бойков е паци!с това се цели случаят бързо да се забрави, вместо населението да си отваря очите и да дръпне изтеклата информация, когато тя бъде качена по локални торент сайтове или на пиратския залив от истинския хахер. историята реално се отулва от тези, които се притесняват oт изтеклата информация
223
0
 
32
 
! Отговори
АнтиКРИСт преди 4 години
В момента го разпитват и му казватАиде бе Кристияне кажи сега как стана ? Шо така стана ?Той ще си поиска един blunt с Pineapple HazeКогато му донесат ше им декриптира някои image файл с сетъпнати виртуалки на който само като отвориш msfconsole и се connectват шелове от различни машини един след друг и ше им обясни че тва е просто един от много други такива image-и и че тва му е докато няма кво друго да прави по сериозно... :)И ще си дръпне още веднъж преди да опитат му земат фаса.
222
2
 
32
 
! Отговори
ех времена преди 4 години
А доскоро руснаците какви хакери бяха ... После им свиха сърмите и сега Путин се разграничава кото от ядрени отпадъци.Колко комплексари са си изляли комплексите спрямо България.Явно усещат че ги превъзхождаме и затова.
221
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пловдив блесна с невероятно умните си ученици от Икономическата Гимназия .Остана сега някой да ги научи и на морал и право и ред в едно общество .Какво може и какво не може да се прави в една държава .
220
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То кво излиза сега че в иконома в Пловдив учат деца на крадци целящи да пробиватдържавни сайтове и системи с цел материална облага ,психоза и рекет .Явно там преподавателите са решили да свалят правителството с учениците си .Знаех си че е от Пловдив те тука всеки трети е хакер и му го хакат здраво .
219
5
 
34
 
! Отговори
не мина преди 4 години
Руснаците не можаха да блеснат.Ние си знаехме че е вътрешен човек с антагонистично мислене.Като мрази България, чемодан, вокзал, Масква!
218
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
244,искрен,дори всяко второ дете да има познанията за хакерство,то едва ли на такава отговорна позиция ще се сложи дете. Отделно е съвсем съмнително да бъде на позицията 20 годишен,а не човек с образование.Ама нали със самочувствието на многознайко трябва да опонираш...
217
1
 
38
 
! Отговори
Тути фрути преди 4 години
Хакнаха "Афера" от страх. Виенту от зор е разпоредил да накиснат пубер, а не мургавел или ненорманик. Горанов е подгизнал от мазен страх! ***!
216
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един се гръмна с пищов преди година. С лявата ръка си простреля дясното слепоочие. Преди някой и друг месец, дргу един се "самопростреля" с ловна пушка в гърба. Преди време един си пусна брада и мустаци и го търсиха с месеца, докато накрая го уби един друг.На тоя 20-годишен хакер, какво сте му планували? Може би ще се самоубие нагълтвайки 25 компютърни мишки или ще се самобичува до смърт със захранващият кабел на компа?Боже колко сте смешни, Боже! И не ви вярваме и то никак! Не сме *** като.
215
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е руснак!!!!!Путин е!!!!!-))))))
214
1
 
39
 
! Отговори
искрен преди 4 години
До АнонименВсяко 5то дете на 14+ със сигурност има повече познания по програмиране, компютри, интернет и киберсигурност от теб. Не е нужно да си завършил академично образование, за да си добър в тази област. ;)
213
2
 
34
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Специални поздрави за най-т_ъп__ия випуск С.М.%Г. 2018. Поздрави от Александра журналистката и Григорий Перелман приятелите на КурАнов и сина му (мат. гений).
212
2
 
60
 
! Отговори
УУУУЖАС.... преди 4 години
НЯМА ЛИ ДА АРЕСТУВАТЕ ТОЗИ КОЙТО ПУСНА ЛЪЖАТА ЧЕ Е РУСНАК И Т.Н. МАЙ КАКВОТО ЛОШО СТАНЕ ВСЕ РУСИЯ Е В ГЛАВАТА НА НЯКОЙ ХОРА
211
0
 
36
 
! Отговори
На арести сме преди 4 години
сред първите. На намиране на извършители сме сред последните.