Кой написа "Вятърът на промяната" - "Скорпиънс" или ЦРУ?

“А не показва ли всичко това силата на музиката?”
25 май 2020 12:16, Елка Василева
167
Кой написа "Вятърът на промяната" - "Скорпиънс" или ЦРУ?
Снимка: архив, БГНЕС

Песента "Вятърът на промяната" на легендарната германска рокгрупа "Скорпиънс" всъщност е създадена от ЦРУ, за да събори Източния блок. Това поне твърди много популярен блог в САЩ. Дойче веле припомня фактите.

„Вятърът на промяната“ на "Скорпиънс" е написана само два месеца преди падането на Берлинската стена. Рок баладата бележи края на Желязната завеса. Тя улавя духа на времето и надеждата за промяна. Благодарение на това, че е изпълнена на английски, песента става емблематична в целия Източен блок:

"Отведи ме в магията на този миг,

в тази нощ на слава,

когато бъдните деца

се носят на промените със вятъра."

Сингълът е продаден в 14 милиона копия, попада в музикалните класации на 78 държави и десетилетия по-късно е гледан над 760 милиона пъти в YouTube.

Песента е написана от фронтмена на "Скорпиънс" Клаус Майне, който е вдъхновен от участието на бандата на легендарния Московски музикален фестивал на мира през лятото на 1989 година.

“В една от вечерите всички бяха заедно – германски, руски, американски музиканти, журналисти, дори бойци от Червената армия – в една лодка на река Москва на път към парка “Горки”. Това беше визията: целият свят в една лодка, всички говорят един език – езика на музиката”, спомня си Майне пред “Хамбургер Абендблат” за момента, въодушевил го да напише песента.

Композирана от ЦРУ?

Песента допринася за падането на Стената и разпада на Източния блок. Когато музиката има такава сила, тогава зад нея стои някоя тайна служба, смята журналистът Патрик Раден Кийф, който е създал подкаст по темата. За слуха, че песента е написана от американските тайни служби, Кийф чувал от свой познат, който съответно го е чувал от свой познат, и т.н. И тъй като никой няма да даде официално интервю по темата, той започва свое разследване.

Подкастът на Кийф е разделен на няколко части и продължава шест часа. В него авторът търси доказателства, но не открива убедителни такива. Кийф обаче запознава слушателите с културно-политическата работа на ЦРУ – например как афроамерикански музиканти, сред които Нина Симон и Луис Армстронг, са били изпращани в африкански държави с външнополитически цели, без да подозират това.

Истина или конспирация?

„Омръзнало ми е от конспиративни теории“, казва музикалният журналист Карстен Шумахер. "Човек трябва критично да се запита: в това има ли смисъл? Нямам нищо против митовете в рока, но в този слух няма никакъв смисъл“.

Шумахер открива несъответствия. Да, „Вятърът на промяната” е написана през 1989 година, но за първи път е публикувана през ноември 1990 година като част от албума “Побъркан свят”. Сингълът пък излиза едва през февруари 1991 година. “Тогава всичко вече се беше случило. Ако ЦРУ искаха да предизвикат промяна, щяха да дадат песента на групата за Московския музикален фестивал на мира през 1989 година.”

Шумахер не смята за съмнително и това, че песента е първата авторска композиция на Клаус Майне. „Московският музикален фестивал на мира трябва да е бил нещо специално за всеки, който е присъствал – особено за една германска банда. Това, че музикант е седнал и е написал песен, не намирам за никак странно, напротив: това е работата на един поп музикант!”.

Клаус Майне впоследствие написва още редица песни. Последната от тях е “Символ на надеждата” – балада, посветена на кризата с коронавируса.

Начинът, по който текстът е написан, и неговата простота са христоматиен пример за песен на „Скорпиънс“, смята Шумахер. Една бърза проверка в „Уикипедия“ показва, че “Вятърът на промяната” тогава е била преведена не само на руски, което Кийф посочва като аргумент, а и на испански, което обаче не се казва.

Силата на музиката

Патрик Раден Кийф е главният герой в своя подкаст. Той допуска слушателите близко, позволява им да вземат участие – както във въпросите и съмненията му, така и в интересните интервюта, които провежда с ключови личности от онова време, като музикалния мениджър Док Макгий.

Когато подкастът ражда твърде много предложения и въпроси, Кийф се среща с Клаус Майне. Двамата си говорят за времето тогава за създаването на “Вятърът на промяната”. Накрая журналистът конфронтира Майне с резултатите от своето проучване. Без да навлизаме в подробности, ще завършим с един цитат от Майне:

“А не показва ли всичко това силата на музиката?”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
The wall.Щази кгб от кой е писана. Мизерна статия
87
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека да направим малка извадка от някои популярни от онова време песни:1979: Village people - Go WestGo west, life is peaceful there. Go west, lots of open air.Go west to begin life new.1990: Seal - CrazyA man decides after seventy yearsThat what he goes there for, is to unlock the doorWhile those around him criticize and sleepСигурен съм, че има още много песни, вие също може да кажете някои. Напълно безсмислена статия :D
86
4
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
До Иван КозаревДа, както и предполагах... Бил си 10-годишен и си видял от цялата работа само безплатния кашкавал и мръвките. Едно лято си одил с деда си погинач, да му помагаш с офците и вече стана гледач на две стада. Сега що не си офчар, това добре се плаща? Или в града е по-убаво?
85
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая псевдо журналистка да си потърси друга работа.
84
9
 
10
 
! Отговори
през соца нямаше преди 3 години
При соца нямахме - смартфони,интернет,GPS навигация, компютърни игри , елекромобили, молове, съдомиялни машини , прахосмукачки роботи, метро, нискотарифни полети, море в Гърция и Турция , HBO и Netflix , Instagram и Facebook , Youtube и Spotify ,Booking и Airbnb, електрически скутери, LED лампи , соларни панели, не можехме да пазаруваме през Ebay и Amazon, нямаше Widnows (даже пиратски) нито Linux.Тези неща ше ми липсват за това не искам тъnият комунизъм.
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правите краставици заминаваха за Запада, кривите краставици заминаваха за Изтока. На Изток ги използваха за ядене и им беше все едно дали са прави или криви.
82
2
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
До Иван Козарев Абе, брато, ти и кози и офци си гледал, и какво и къде са пускали по магазините в София си наясно. Некъф специален факир требе да си ти... Ти ако си гледал две стада през 80-те, нямаше да знаеш въобще какво е окръжен град, нежели София, камо ли пък да имаш свободна минута за самообразование и да ми пишеш на компютър през 2020 г. Много добре знам какво е нивото на кариерен провинциален офчар. Не си интересен, седни си.
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** е пример за бг журналистката.Поклон пред ***
80
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКакви конспирациии,бе ,гледах видеа с бивши шпиони(доста са интересни историите им между другото) и те директно казаха,че може да се предава информация чрез текст - на лекция(ии),песни,призиви,вестници,книги или друг вид текст,затова е имало цял отдел в американските служби,които се занимавали само с четене на книги,с музиката е било същото,даже музиката влияе на псхиката на човека като ти го настроят на определени вълни,а обикновените хора не разбират какво инфо стои зад думите
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубавото вино се пращаше във Великобритания. Във всеки супермаркет е имало българско вино във Великобритания преди завръщането на капитализма и буржоазната контрареволюция.
78
0
 
3
 
! Отговори
да де преди 3 години
До Анонимен72Баш композитора на песните на ЦРУ др. Горбачов сега краде вино в моловете на Германия,пие и диктува мемоари!Ама лошо няма на живот го удариха чекистите к у м о н и с т и!
77
4
 
10
 
! Отговори
програмист преди 3 години
Запада бил налял милиарди, имал шпионска мрежа и не знам още какви оправданияКакто и да го гледаме излиза ,че западът тогава е бил по-жизнен от гнилия СССР-ски трупАз социализъм/комунизъм не искам - сега си живея добре.Наборите на Лили Иванова могат да си се жалват ,колкото си искат.
76
5
 
1
 
! Отговори
Ленд Лизов преди 3 години
До Анонименкиселото мляко вкисваше щото индианките по млекокомбинатите се миеха в ваните за квасене, робин. иначе натриевия бензонат си беше там и в по големи количества. не си ял лактобактерии, а ешерихия коли.
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Иван Козарев-БалканАз работих на такава бригада,за запада и Германия пращахме хубавата продукция,а за СССР по нескопосано качество,не защото продуктите не бяха качествени,но не се стараехме да отделяме определен размер и да ги подреждаме естестически,както се правеше на линията за запада и чужди държави извън соца!В друг завод пък ,който не беше за храна,а други технологии,нямаше никаква прошка към некачествената продукция,връщаше се за преработка или директно се изхвърляше,през соца прод
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЦРУ написа и песните на СДС.Ето защо скачаха на площадите - заради хибридна атака на ЦРУ с хипнотизираща музика за простите маси.Музиката и мухлясалата царевица бяха първите демократични придобивки.
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От оригиналния материал:"За слуха, че песента е написана от американските тайни служби, Кийф (автора на подкаста в който се твърди горното) е чувал от свой познат, който е чувал от свой познат и т.н. и тъй като никой няма да даде официално интервю по темата той започва свое разследване." " В него автора търси доказателства, но не открива убедителни такива".С други думи, някой е решил малко да развива пак конспирации.:)))))
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не вярвам на такива блогове в САЩ, те са финансирани от Кремъл.
71
3
 
1
 
! Отговори
Кон Спирация преди 3 години
До Анонименнай обичам като некой почне да ми говори за райски градини и зеленчуци, без да е бачкал в консервна фабрика на бригада, или да е виждал през живота си на кво мирише и какво има в един булгарплод. айде, холан.
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ми Модърн Токинг, имаха уникални песни до 1989 година и както падна берлинската стена край на музиката на Модърн Токинг! Сега още си пеят старите хитове, но нови не могат да измислят! Та и за тях съм се чудел дали не стоят ЦРУ
69
1
 
2
 
! Отговори
Ленд Лизов преди 3 години
клаус майне има днес рожден ден. и крайно левите хонорараджии от дойче веле и техните преписвачи от "независимата от позитано20" група на балгериа он еър, могат само да му носят вода бекстейдж. ако има доброто желание.