Джон Наш - геният, вдъхновил киноиндустрията

По неговата история правят филма и книгата „Красив ум“
31 май 2020 23:00, Дарена Найденова
21
Джон Наш - геният, вдъхновил киноиндустрията
БГНЕС

Джон Ф. Наш-младши, математик, спечелил Нобелова награда през 1994 година за работа, която значително разширява обхвата и силата на съвременната икономическа теория и чийто живот вдъхновява филма и книгата „Красив ум“, загина в автомобилна катастрофа в Ню Джърси заедно със съпругата си. Той беше на 86 години. 

 
Д-р Наш и съпругата му, Алисия, на 82 години, са се возили в такси около 16:30, когато шофьорът губи контрол над колата, преминавайки от лявата в дясната лента, удря парапет и друга кола. След като медиците вадят двойката от колата, те няма какво да направят и просто констатират смъртта. 
 
Семейство Наш се е връщало у дома от летището след пътуване до Норвегия, където Джон и математикът Луис Ниренберг получиха награда „Абел“ от Норвежката академия на науките. Д-р Наш е считан за един от големите математици на XX век, известен с оригиналността на своето мислене и борбата си с проблеми, които малцина са се осмелявали да атакуват.
 
В писмо от негов учител в подкрепа на влизането му в докторската програма на Принстън, има само едно изречение, което гласи: „Този човек е гений“. 
 
„Забележителните постижения на Джон вдъхновиха поколения математици, икономисти и учени“, казва Кристофър Ейсгрубер – президент на университета „Принстън“. Той добавя, че историята за живота на Джон и съпругата му Алисия е трогнала милиони читатели и киномани, удивили се от смелостта им пред плашещи предизвикателства. 
 
Ръсел Кроу, който влиза в ролята на Наш в адаптацията на книгата „Красив ум“, публикува в Twitter, че е шокиран от смъртта на математика. „Невероятно партньорство. Красиви умове, красиви сърца“, написа актьорът. 
 
Теорията на д-р Наш за некооперативните игри, публикувана през 1950 година и известна като „Равновесието на Наш“, предоставя лесен, но мощен математически инструмент за анализ на широк спектър от конкретни ситуации, които се случват в кооперативните съперничества и вземането на законодателни решения. Подходът на Наш е широко разпространен в икономиката и в социалните науки като се прилага в други области, включително и еволюционната биология.
 
Харолд Кун, професор по математика в Принстън и дългогодишен приятел и колега на д-р Наш, който умира през 2014 година, казва, че теорията на математика е сред топ 10 на най-добрите идеи в икономиката. Според Роджър Майърсън, „Равновесието на Наш“ може спокойно да се сравни с откриването на двойната спирала на ДНК.
 
Д-р Наш прави принос и за чистата математика, а много математици смятат, че този му труд е много по-важен от теорията на игрите. Той успява да реши нерешим проблем в диференциалната геометрия, получен през XIX век по време на работа на друг математик – Георг Фридрих Бернхард Риман.
 
За по-широката публика д-р Наш вероятно е най-известен със своята житейска история, едно ослепително постижение, опустошителна загуба и почти чудотворно възстановяване. Историята за блестящия му възход, годините, помрачени от шизофренията, връщането му към реалността и получаването на Нобелова награда, е разказана в биографията на Силвия Насар и във филма „Красив ум“. 
 
Там Дженифър Конъли играе Алисия Наш, а лентата улавя обществото, представяйки един портрет на разрушителната сила на психичните заболявания и стигмата, която може да преследва тези, които страдат от тях.
 
Още от историята на математика Джон Наш четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКато един от "подчовеците", изразил по-долу мнение, че това не е новина, ще кажа, че уважението към гения на учения и принципите на писане на журналистическа статия са две коренно различни неща.
15
0
 
1
 
! Отговори
Цветя за Олджернън преди 3 години
Красива смърт няма, но неговата поне е била бърза и неочаквана.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 16 коментара, 13 от тях мaлoyмни, писани от пoдчовеци! Джон Наш е един от най-великите математици, учени, живели на тази земя. Вие НИКОГА няма да имате дори и 1/1000000000 част от ума му. Не било новина, старо било... Ама кой казва, че трябва да е ново? Като пишат за ВСВ и за Хитлер статии, да не би Хитлер да е yмрял снощи??? Кой ви каза, че в тия сайтове се пишат новини само? Ето, има и например супер мaлоyмни рекламни статии по поръчка от някои фирми.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако не е новина, какво е????"Статия.
12
5
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Големите уши, често са характерни за евреите. Сигурно и тоя е от тях...
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така поднесено, звучи като новина, но не е. Наш е починал преди 5 години ! Ако не е новина, какво е????
10
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Филмът беше абсурдно поизмислен.Пак за да угоди на либертарианците и червените ***.
9
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съжаляевам, но не харесвам Ръсел Кроу във филма, тоест има общо интересно в него, но Ръсел е агресивен, а и най-вече не е математик, не разбирам защо цели групи от математици в бг смятат, че именно Кроу е великият математик, той е техният идол, този тип агресивна предматематика не е наука, то е абсурдно. Ръсел Кроу е твърде силен физически за да играе математик или физик, просто такив подходи към математиката особнео при липсата вече и на другия голям физик, Хокинг, по-добре Тюринг
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стара новина от 2015 г. , представена като поредната "сензация". Жалко, че другите "сензации" са свързани с още по-стари дати. Например някаква салфетка, която съдържа имена и благосъстояния на разни субекти, копирани от книгата на Григор Лилов - "Най-богатите българи". Книгата на Григор се появи малко след 2000 г. Еднокнижници...
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 23 май 2015 година загива с жена си Алисия в автомобилна катастрофа в Ню Джърси.
6
2
 
17
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Абе вие подигравате ли се ? Този човек не е жив от пет години ! Дори няма и годишнина. Не е починал днес. Що за гавра с читателите ?
5
3
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 3Наистина, не знаех кога е починал.Дори не знаех че е починал.Гледал съм филма обаче.Няколко пъти. И Джон Наш заслужава повече внимание от Кристо Явашев, за когото също съобщиха, че е починал.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Красив ум" е велик филм, а ролята на Ръсел Кроу е изключителна. Един от любимите ми филми.
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво става, днесБГ? Днес много статии за наука и технологии. Ще си изгоните аудиторията.
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новината щеше да е актуална, ако днес беше 23 май 2015 г. ...
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сбогом мистър Наш! И хубаво пътуване!