Цирк "Балкански" няма да последва съдбата на "Дьо Солей"

Акад. Александър Балкански е ипотекирал къщата си, за да спаси своята любов
1 юли 2020 10:51, Ния Христова
11

 

Емблемата на световния цирк - "Цирк дьо Солей", след 36 години бляскави представления обяви фалит. Трупата беше принудена да съкрати 3500 работни места или около 90% от служителите си заради пандемията от COVID-19. Ще оцелее ли цирковото изкуство у нас?

"Фелини казва, че цирковото изкуство е най-трудното зрелищно изкуство, но то е културата на житейския опит на нацията. Тук е разковничето - културата. Оценката на народа - на тези, които обичат това изкуство. Защо фалира "Цирк дьо Солей" не е цирк, той е циркова индустеия. Да ръководиш 15 цирка, огромна циркова академия, стационарната сграда в Лас Вегас... Това нещо се движи от 10-12 000 души. Създаде се благодарение на разпада на соц. блока. Но всичко това се прави с пари, а "Цирк дьо Солей" се издържа с парите, които идват в касата. Защо не фалира руският цирк, защо не фалира китайският цирк? Когато се прави циркова индустрия, тя трябва да бъде държавна", обясни основателят на цирк "Балкански" акад. Александър Балкански в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той сподели, че техният цирк също е бил задегнат от ударите на коронавируса и по думите му уплашените хора няма да влязат никога в цирка. Колкото е по-голям е циркът, толкова по-лесно ще фалира, смята акад. Балкански. 
 
"Обърнахме гръб на коронавируса. Започнахме много сериозни репетиции, съсредоточаваме се върху новото осветление, новите ефекти, новите костюми. Всеки е скътал някаква малка сумичка за черни дни. 2020 г. беше много важна, защото нашата фамилия навършва 200 години циркова дейност - 100 години в Русия и 100 години в България. Освен това нашият цирк става на 20 години. Моят син - Николай Балкански, навършва 50 години, от които 40 години на манежа. Толкова много юбилеи, трябваше да се представим много достойно", разказа още той.
 
Основателят на цирк "Балкански" обяви, че са решили да покажат събитието в съвсем нов вид купол. За целта са поръчали нова конструкция от Италия. Инвенстициите до момента са за 600 хил. лева, повече от половината са кредити. 
 
"Заложих моята къща, за да може да получим 250 хил. евро кредити и да платим този цирк. Имах много разговори в Министерството на културата, имаше огромно желание от страна на министър Боил Банов да помогне на всички циркове. На организираната от министерството кръгла маса обаче се озовахме само аз и моите синове. Малките циркове са в сивата икономика, не са регистрирани в Съюза на артистите в България. 8 са, има още два, но те са толкова малки. След като игнорираш най-силните атракционни номера и не можеш да ги покажеш, какъв цирк си ти", сподели акад. Балкански.
 
Той признава, че любовта към цирковото изкуство го крепи, а манежът, на който е прекарал 70 години, е неговият дом.
 
"Циркът се е родил на улицата и все някой ден ще се върне обратно на улицата. В цирковия живот най-важна е борбата. Или ще бъдем, или въобще няма да бъдем. Балкански ще бъдат такива, каквито са били", допълни основателят на цирк "Балкански".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
1
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Не може да фалира цирка "Балкански" ! Не може , защото от днес в номерата на цирка се включва и президента Радев - той щял да показва коронния си номер " коремното" . Директорът на цирка щял да му плаща "под масата" , с 9 % ДДС . Роят се клоуните в България !
8
0
 
7
 
! Отговори
Втасали са я преди 3 години
Фалирали са, но все още държавата пуска по някоя пара за животоподдържане на системата. Дано оцелеят, но надали. Сега и детските партита намаляха, та и клоуните го закъсаха съвсем.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цирк "Балкански" вече 75 години! Ще честваме юбилей в памет на основателите му като Георги Димитров ака Жоро Джибрата, Вълко Черженков ака Партийнотто Витилиго и Тодор Живков ака Фараонът Тато.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4Цирк Дьо Солей няма животни. Хайде преди да се правиш на голям природозащитник се запознай с материята.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Ами явно клиентите които целят не са балкански целяни.
4
0
 
9
 
! Отговори
българка преди 3 години
"Цирк дьо Солей" не е точно цирк, така както сме свикнали да го възприемаме. В този "цирк" всъщност е висша акробатика, изключително оригинални авторски костюми, сюжет, авторска музика, която се свири на живо. Когато идваха за първи път в България, много родители бяха довели малките си дечица без предварително да проучат за какво става дума. На децата, естествено, им стана скучно и семействата си тръгнаха след първото полувреме. Това е спектакъл за големи хора, не за деца.
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А трябва! Заедно с всички такива циркаджийници уронващи човешкото достоинство и измъчващи животни.
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не били регистрирани в съюза на артистите....Като им видях "председателя", не ми се мисли какъв е тоя съюз изобщо.Не виждам защо за да си успял цирк трябва да си регистриран там.А иначе цирк Балкански още го помня как хленчеше в шоуто на Слави - "*** моля си се, елате да ни гледате".
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шапитото на цирка да го опънат в министерски съвет с клоуна баце по-голям цирк от там нЕма.