Любов, раздели, деца... Шведското кралско семейство

Не само Великобритания е с известна фамилия, живееща в дворец
18 авг 2020 19:06, Дарена Найденова
8
Любов, раздели, деца... Шведското кралско семейство
Снимка: БГНЕС

Кралското семейство на Обединеното кралство изглежда приковава погледите с интриги и скандали, но техните съседи на североизток също не са за изпускане.

Растящата шведска монархия всъщност върви ръка за ръка с британците от векове и макар в днешно време всяко действие от Бъкингамския дворец да се превръща в новина, шведите също добре знаят как да създадат гръмко заглавие. Водено от крал Карл Густаф в продължение на почти 47 години, кралското семейство на Швеция е обгърнато от свои собствени драми, повечето от които са служили за забавление на обществото.

Членовете на шведската кралска фамилия живеят малко по-незабележимо в сравнение с британската, но романтиката и сватбите, както и всички внуци, които тичат около двореца, със сигурност са помогнали на семейството да попадне в медиите доста често. Шведите също имат прогресивна жилка, която доведе до модернизирането на монархията – нещо, към което се стреми и Бъкингамският дворец.

Както наследниците на кралица Елизабет II, така и тези на крал Густаф разбират много добре, че трябва бързо да се адаптират към променящия се свят, който хем не иска монархии, хем иска да следи всяка стъпка на кралското семейство. Продължаващата модернизация беше затвърдена и с действието на шведския крал, който иззе кралските титли на петима от внуците си, изключвайки ги и от надпреварата за трона.

Въпреки че официалната причина за решението беше намаляване на публичните средства за финансиране на кралската фамилия, принцеса Маделин посочи, че по този начин децата ѝ ще имат собствен живот и възможността да правят избори без да се притесняват от общественото мнение. Този ход ще бъде разбран най-добре от принцеса Ан – дъщерята на кралица Елизабет, която не искаше децата ѝ да получат кралски звания, за да изживеят детството си свободно.

Крал Карл Густаф има четри по-големи сестри, никоя от която не е имала шанс за короната, когато са се родили. Това е така, защото кралският протокол не позволява на момичета да застанат по-напред от братята си в битката за престола. Едва през 2011 година Обединеното кралство променя закона, така че принцеса Шарлот се нарежда пред принц Луи за трона.

Шведите обаче изпреварват своите съседи и променят закона още през 1980 година, превръщайки най-голямата дъщеря на крал Густаф – принцеса Виктория, престолонаследница и на 3 години тя се превръща в първа претендентка за трона пред две години по-малкия си брат принц Карл Филип.

През 1973 година обаче всичко си е вървяло постарому и така Карл наследява короната от дядо си Густаф Адолф. Бащата на Карл – принц Густаф Адолф, загива при самолетна катастрофа в Дания през 1947 година, когато синът му е на 9 месеца. Крал Густаф винаги е казвал, че не е чувствал любовта на народа, когато е бил малък.

През 80-те години той предизвиква гняв в страната и сред съседите, когато публично критикува норвежкия премиер заради жестоката му практика да ловува тюлени. Все пак, недоволството на множество международни организации доведе до въвеждането на забрана за убийството на тюлени на цялата територия на Норвегия.

Освен това, Карл е имал и множество приятелки, харесвал е спортните коли и винаги се е държал като син на богата фамилия. Бори се с дислексията в училище, но изучава финанси и икономика, развивайки и интерес към проблемите на околната среда. По време на Летните олимпийски игри в Мюнхен той се среща с бъдещата си съпруга Силвия Сомерлат, която е бивша стюардеса. По-късно кралят ще признае, че двамата веднага си пасват.

Шведската група ABBA изпълнява някои от големите си хитове по време на галавечер в чест на новата кралска двойка. На 19 юни 1976 година Карл и Силвия се женят. Сомерлат е първата кралица на Швеция, която е имала професионална кариера преди да получи короната си. Но дори бракът не успя да привлече хората на страната на монархията.

През декември 2004 година цунами удря бреговете на Тайланд, а сред загиналите са и доста шведи. Именно тогава кралят се утвърждава като обединител на нацията, говорейки открито за смъртта на собствения си баща. Народът приема добре тази откровеност и за първи път приема кралското семейство като обикновени хора.

„Иска ми се да имам правилен отговор. Ако бях крал като в приказките, бих могъл да оправя всичко това и да направя така, че всеки да живее щастливо. Но аз съм точно като вас – просто скърбящо човешко същество“, казва тогава кралят.

Все пак критиците не изчезват за една нощ. Журналистът Томас Шьоберг пише биографията „Нежеланият монарх“. В нея той споменава, че Карл Густаф си пада по нелепо скъпите партита и общуването с много жени, когато съпругата му не е наблизо. Междувременно три от по-големите сестри на краля – принцеса Маргарет, принцеса Дезире и принцеса Кристин – губят своите титли, тъй като се омъжват за обикновени мъже.

Единствено принцеса Бригита остава „Нейно Височество“, тъй като се омъжва за принц Йохан Георг от Германия. Кралската сватба се състои през 1961 година.

Крал Карл си поставя за цел да промени вековната система. Какво създава той, вижте още детайли за шведското кралско семейство в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
3
 
! Отговори
Комунист преди 3 години
С м ъ р т за всички крале
2
8
 
2
 
! Отговори
Супер китаец преди 3 години
Шведите да се преименуват на Китайска Народна Шведска република васал на Китай.Ние сме 1.5 млрд и нямаме жени а те са 8 млн само жени и хомо ще ги облечем в кимона и ще им се изреждаме.Бъдещите шведчета ще са дръпнати.
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ни занимавате с глупости бе.