Как Коко Шанел не стана кралица на Англия?

Вижте любопитни факти за великата дизайнерка
20 авг 2020 18:26, Екип на Tialoto.bg
3
Как Коко Шанел не стана кралица на Англия?

Преди ден, 19 август, Коко Шанел щеше да навърши 137 години. Но легендите за нея са живи, а животът ѝ е низ от уникални истории и успехи.

Емблематичният аромат Chanel №5, костюми от туид, малката черна рокля и изобилието от перли – са само част от нейния принос в модната индустрия.

Защо Коко и защо Шанел?

Истинското име на французойката е Габриел и тя никога не го е крила. Бъдещата модна дизайнерка получава името Коко докато работи в кабаре и изпълнява популярните песни Ko Ko Ri Ko и Qui qu'a vu Coco. Що се отнася до фамилното име, ако стриктно се следват фактите, тогава би трябвало да звучи не Шанел, а Шансел – така е записано фамилното име на новородената Габриела в книгата за регистрация.

Кариера

Шанел още от малка имала досег с модата, работила като шивачка и продавач в магазин за дрехи в родния си град Сомюр. Когато е на 12 години, Коко изживява първия си сблъсък с реалния живот – майка ѝ умира от туберкулоза, а баща ѝ скоро след това напуска дома им под предлог, че трябва да си намери по-добра работа, за да може да ги изхранва. Останали без родителска грижа, децата са пратени в приют за сираци в католически манастир. Именно в манастира Коко се научава да шие. На 18-годишна възраст Коко напуска манастира и започва самостоятелен живот и работа в местна шивашка работилница.

Всъщност Коко е искала да се реализира в развлекателната индустрия, но кариерата ѝ на певица в курорти и кабарета бързо приключва.

Докато работи в шивашката работилница, Шанел се запознава с плейбоя и милионер Етиен Балсан и скоро след това между тях започва любовна връзка, като Балсан я глези с луксозен живот – диамантени бижута, дизайнерски дрехи, приеми на елита на тогавашното френско общество. По това време тя започва да изработва и декорира шапки. През 1913 година отваря първия си магазин в Париж, в който продава палта и модерни шлифери, но заради високия наем фалира.

Шанел започна своето пътуване в света на френската haute couture с производството на шапки. Успехът на шапките на Шанел е толкова оглушителен, че скоро отваря ателие в Биариц и Довил.

Коко представя първия си костюм от туид през 1925 г. Това е един от първите примери за това как дрехите от мъжкия гардероб могат да мигрират към този на жената. По това време туидът не е новост, но се използвал изключително за костюми за джентълмени. Но както казва Шанел, всякакви забрани отварят място за експерименти.

 Вижте още за революцията в модата, която Коко Шанел прави и какви следи оставя в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради Илинденското въстание и първият полет на братя Райт
2
0
 
4
 
! Отговори
Джон преди 3 години
Ами, не стана, защото няма нищо общо с кралско семейство 😂😂😂
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ... защо не стана кралица !?Що за заглавие !?