Орторексия - модерната болест, която не подмина и звездите

Когато здравословното хранене се превърне в опасност
26 авг 2020 21:02, Екип на Tialoto.bg
11
Орторексия - модерната болест, която не подмина и звездите
БГНЕС

Желанието за водене на здравословен начин на живот се превръща в заплашително опасна болест, твърди Лукия Сюлейманова, клиничен психолог пред marieclaire.

Да си дебел е лошо, да имаш излишни килограми е срамно, да не участваш в маратони е социално престъпление, а и най-малкият намек за целулит в снимки на плажа е сигурен начин да получите много критични коментари в Instagram.
 
Днешните жени са перфекционистки - жонглират със семейството и кариерата, но как могат да водят твърде здравословен начин на живот?
 
Бруталният режим, спортуването на ръба на възможностите, постоянното наблюдение на храната на принципа „здравословна/нездравословна“ - това е добре, нали? И не забравяйте да "правите добро" на близки, тъй като те не разбират как да живеят. Е, онези, които не могат да се контролират, не заслужават нищо друго освен презрение. Това се наблюдава през последните години, медиите налагат нов лайфстайл.
 
Но тук се разкрива нещо изненадващо, оказва се, че едно отклонение винаги е отклонение, независимо дали със знак минус или със знак плюс. И желанието да бъдем здрави става нездравословно, когато има панически страх да ядеш „незаконното“, отвращение към „грешните“ продукти, спорт до степен на нараняване...
 
Орторексията е хранително разстройство, свързано с патологично желание за правилно хранене и твърде упорито следване на здравословен начин на живот. Тя си има и своите лица - Гуинет Полтроу, Катрин Зита-Джоунс, Виктория Бекъм, Анджелина Джоли и Кийра Найтли. И един от ключовите проблеми е, че е болезнено изкушаващо да бъдеш в тяхната компания.

Кога здравословното харнене се превръща в орторексия четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Не се опитвайте да си измисляте глупости.Анджелина е болна,махна си гърдите,тя е с пластика,махна си матката и яйчници.Жената се бори да е жива,след като майка й,леля й починаха от рак.Просто носи гени ,които й носят болести. Грижи се за децата си и иска спокоен живот!
8
4
 
16
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Смъртта казала на Бог - На мен най са ми забавни тия със здравословния начин на живот...
7
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не го пожелавам на никой, но като се разболее човек и иска да си върне здравето е готов на всичко и тогава вярвайте ми не правите компромис с това, което ядете, защото повечето неща в магазините са пълни ***. Аз за себе си реших да си приготвям всичко сама вкъщи. Като разберете че имате алергии и непоносимости към всичко, тогава ще Ви питам орторексия ли имате, веган ли сте или от Бяло братство. Затова не е хубаво да се присмива те на хората, които се хранят здравословно.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко тулупa не го лови това.Дигнал е 100 кила покрай евраците
5
2
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
Яж си кренвиршите, не приказвай с пълна уста
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чуя Анджелина Джоли и Виктория Бекъм и веднага се сещам за понятието "Съвременна вещица". Мерси подобни скочибри да са кумир на някого.
3
2
 
1
 
! Отговори
Коко преди 3 години
Болезнено изкушаващо е да съм в компанията на Джоли (по-скоро със същото, но от близкото минало), сега сигурно и балкански шпек не яде :( Плача!
2
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията е глупава
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България нямаме такива проблеми,нито комплекси и не сме вегани и тази статия е ***.