Ленън можеше да е на 80: "Част от мен мисли, че съм глупак..."

Музикантът, чийто отпечатък върху света не може да бъде изтрит
Обновена: 16 окт 2020 13:38 | 10 окт 2020 21:05, Дарена Найденова
16
Ленън можеше да е на 80: "Част от мен мисли, че съм глупак..."
Снимка: БГНЕС

Той имаше момчешка усмивка, непокорна прическа и ливърпулски акцент. Неговият гений се простира отвъд музиката, а отпечатъкът му върху света ще остане видим завинаги. Докато вълнуваше и вдъхновяваше тийнейджърите, той плашеше родители и пастори и беше мишена на ФБР от ерата на Никсън. 

Кой е бил този британски феномен? Е, това е бил неподражаемият Джон Ленън, който днес щеше да навърши 80 години.

Преди Бийтълс

С бомби, падащи около болницата, Джон Ленън е роден на 9 октомври 1940 година в разгара на Втората световна война. Майка му Джулия му дава бащиното име Уинстън в чест на британския лидер по това време. Баща му – Алфред, е бил търговски моряк и е отсъствал при раждането на Джон, както и през по-голямата част от детството му. 

Липсата на бащина фигура е изключително натоварващо бреме както за Ленън, така и за майка му. Когато навършва 4 години той вече не живее с Джулия, а се мести при бездетните си чичо и леля – Джордж и Мими. Двамата оказват строго, но любящо влияние върху Ленън през цялото му детство, въпреки че Мими е правила всичко възможно, за да откаже момчето от музиката. 

Тя е била от онези хора, които са му казвали: „Китарата е хубаво нещо, Джон, но никога няма да се изхранваш от нея“. Колко много е грешала. Майката на Ленън е подкрепяла повече музикалния му интерес. Всъщност Джулия е тази, която му купува първата китара. 

Въпреки че Ленън не живее заедно с майка си, двамата остават доста близки, като момчето редовно посещава къщата ѝ. Там те слушат записи на Елвис Пресли, свирят на банджо, укулеле и китара. Джулия пък е била чест посетител на сестра си, където е прекарвала сутрините в пиене на чай с Мими и разговаряйки със сина си. 

След едно от тези спокойни посещения се случва огромна трагедия. Докато Джулия един ден пресича улицата, за да се прибере вкъщи, тя е ударена и убита от преминаваща кола. Джон е бил на 16 години, когато майка му почива и носи тази тежест в себе си до края на живота.

По времето, когато Джулия умира, Ленън вече има проблеми в училище. Той е бил умен, но остроумието и отношението са му създавали проблеми с учителите. Джон е създавал комикси за случващото се в училището, носещи името „Ежедневният вой“. Списъците с наказания от гимназията показват, че Ленън е получил три забележки за един ден, както и наказания заради бой в клас, саботиране на часовете и липса на всякакъв интерес към урока.

Вижте още любопитни неща от живота на Джон Ленън в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Щерюпростотията,която си надраскал е толкова чутовна,че не си струва дори и да се коментира,но все пак:-Защо не попита некой,който е живял по онова време за това,как стоят нещата?..Понеже явно си доморасло ,младо и напушено същество няма как да знаеш,че Битлягите бяха посрещани ПО ЦЕЛИЯ свят от стотици хиляди екзалтирани млади хора!!Мадамите просто припадаха само като започнеха ония да пеят..НИКАКВИ "финансови инжекции" никой не им е правил!..И нямаше нужда!..Хората се избиваха да
14
0
 
3
 
! Отговори
Милко преди 3 години
А у нас Слави Трифонов от много години е разработка на ДС службите. Тайно от Москва му финансираха концертите и турнетата по страната. Всичко е със замисъл; всичко е политика. Големите пари са, ако си достатъчно продажен на управляващите.
13
0
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
За да няма социални бунтове правителството на Великобритания през 60-те години финансово толелираше поп/рок бандите - та на концерти да се излива народната енергия и негативизъм с/у властта. Бийтълс и мн. други уж "бунтари с/у статуквото" се облажиха с много пари от тая държавна политика. И накрая куршумът бе не за управляващите, както трябваше да е, а подведеното стадо уби Джон Ленън (Иван Ленин), който открито прокламираше леви идеи и стана неудобен...
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джон Ленън:Като бях малък, ме попитаха -Какъв искаш да станеш, като пораснеш? Отговорих им: Щастлив. Те ми казаха: Ти не разбра въпроса..Аз отговорих: А ВИЕ НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ ЖИВОТА!***Поклон Джон!
11
13
 
6
 
! Отговори
Неутрален преди 3 години
Вероятно един от най надценените певци в историята на музиката. Абсолютно същото се отнася и за Бийтълс.
10
7
 
10
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Изключително талантлив певец и композитор. Да се говори против него и Бийтълс е пълно неразбиране на музиката. Естествено е, че ще е богат, когато създава такава музика. Проблемът е друг. В "Демократичния" Запад все ще се намери някой "луд", който да "пречука" влиятелните борци за Мир и Социална Справедливост - каква случайност?.........
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че девойката, дето е превеждала, преписвала и писала-брисала, не може да осъзнае колко неграмотна е. Иначе щеше да си накъса дипломата.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майко мила, кой ви ги превежда тия статии...
7
14
 
14
 
! Отговори
Хм преди 3 години
John Lennon и марката Бийтълс - типичен продукт на капитализма. Комерсиална музика за пъпчиви тинейджъри. Има толкова много по-добри музиканти и групи, които не получават такава известност. Ленън пее за равенство и братсво в Imagine, като в същото това време купува имения, и се вози на Ролс Ройс . В деня на смъртта му, богатсвото му е оценено на около 800 млн. $.
6
6
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Истинска историяа ЧУТОВНАТАТИПРОСТОТИЯ веднага да намесваш Путин е просто..."Пусната вода в тоалетната"..
5
5
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До ПфНямаш представа за нещата,но бързаш с обидите си със "сектантите"!Нямаш представа!...Но не си единствения чалгаджия,който е далече от Истината..Чул си думата "сектанти",но понеже не си наясно ,я използваш ..да не използвам израза как..
4
6
 
5
 
! Отговори
Истинска история преди 3 години
До Владимир ПутинГений но за съжаление комунист!
3
14
 
7
 
! Отговори
Пф преди 3 години
Бийтълс отприщиха десетилетия културен разпад. Гледайте как ги боготворят в тая тема сектантите.
2
8
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
беше уникален!Това,което "Бийтълсите" ДАРИХА на поколенията трудно може да бъде оценено.Защото то не беше само НЕВЕРОЯТНА музика!..То беше и "спусъка",който отприщи последващите събития В СВЕТОВЕН мащаб!..Те бяха ЯВЛЕНИЕ!..И четиримата-Джон,Пол,Джордж и Ринго бяха ГЕНИИ,извикани от Съдбата!..ще ги слушам докато съм жив като за пръв път,въпреки че знам всичките им творби наизуст..
1
16
 
10
 
! Отговори
Владимир Путин преди 3 години
Един гений. Като повечето мъже зодия Везни впрочем.