Елена Петрелийска и Ники Красимиров: "Здравословно" не винаги значи добро при храната

Двамата кулинари за диетите, калориите и опасни ли са инфлуенсърите-готвачи
Обновена: 31 мар 2021 11:40 | 31 мар 2021 11:32, Александър Попов
18
Елена Петрелийска и Ники Красимиров: "Здравословно" не винаги значи добро при храната

Елена Петрелийска e дипломиран здравен консултант и нутриционист от Оксфорд. Кулинарният й път води началото си от участието ѝ в първото издание на Mastechef, в което е  финалист. Води кулинарни курсове за деца и възрастни. Член е на фондация "За Храната", с която всяка година организира инициативата на Джейми Оливър Food Revolution Day. Подготвя нова кулинарна книга с Plant Based насоченост, а паралелно с нея създава и детска кулинарна интерактивна книга.

Кариерата на Ники Красимиров започва през 2003 година, когато за първи път влиза в кухня. Желанието му да стане забележителен готвач го отвежда в Англия. Озовава се в кухнята на френския ресторант "Алмейда", ръководен от небезизвестния готвач Алън Джоунс – притежаващ мишелин звезда, дясната ръка на Гордън Рамзи в един от ресторантите му, работил рамо до рамо с Марко Пиер Уайт, както и със световно известният шоколатиер Пол Янг. Само след две години и половина става втори заместник в същия ресторант.

Придобитият опит го връща в България, където е главен готвач на водещи ресторанти в страната.

Професионалият път го среща с Елена Петрелийска, двамата имат и издадена кулинарна книга - "Около Масата".

Ники и Елена ще бъдат част от дигиталното лайфстайл събитие "Светът на Тялото", което можете да гледате днес от 14:15 часа тук. Часове преди събитието те застанаха и пред читателите на Dnes.bg за един разговор за здравословната храна, мит ли е тя и трябва ли да вярваме сляпо на нароилите се кулинарни инфлуенсъри.

И двамата сте сред най-популярните кулинари у нас, демонстрирали сте в ефир стотици рецепти. Но какво обичате най-много да сложите на масата у дома?

Елена: Благодарим за тази оценка! Поласкани сме! Когато приготвяме храна вкъщи за двама ни гледаме ястията да са приготвени със сезонни продукти, да се приготвят бързо и да са много семпли. Не смесваме твърде много продукти в едно хранене.

Повечето пъти готвя аз, защото съм по-бърза от Ники и знам какво да комбинирам като продукти в една чиния за отрицателно време, за да стане ястието пълноценно и разнообразно. Не че Ники не знае, но той се грижи за ястията, когато имаме официални поводи. Той е по-детайлен и прави по-красиви чинии от моите.

На масата вкъщи винаги има сезонни зеленчуци съчетани с други подходящи продукти.

Месо ядем рядко, но ако сме решили да хапваме този продукт, Ники го приготвя, защото готви феноменално вкусно месо. И на масата винаги имаме цветя - лалета, които Ники ми подарява почти всеки ден.

Ники: Гледаме да разнообразяваме храната, която консумираме постоянно. Елена е спец в това отношение. Готви много по-бързо от мен, по – простичко, но уверявам ви, изключително вкусно!

През последните години здравословното хранене се превърна в култ, дори се стига до крайности. Какъв според вас трябва да  бъде баланса в кухнята? Толкова ли е страшно да изядеш един шоколад след вечеря?  

"Здравословно" е  дума, която не би трябвало да използваме така често и за всичко. Това е широко понятие, което не винаги значи нещо  добро. Тоест, за мен даден продукт може да е здравословен, но за някой друг същият този продукт съвсем да не е полезен. "Здравословно" може да значи съвсем различно нещо за двама човека.

Ние предпочитаме да използваме думи като Холистично и Балансирано.

Привърженици сме на холистичния, цялостен и превантивен подход към достигане на максимално здраве във всичките му аспекти.

Е: Затова аз реших и да специализирам в тази насока - имам диплома за здравен консултант от Оксфорд. Това ми дава възможност да търся пътя към балансирания начин на живот в неговата цялост.

За жалост наистина в последните години "здравословното" хранене е път и към много проблеми. Това се превърна в нов тренд за много хора, които не разбират съвсем идеята на това да се храниш балансирано. Погрешното разбиране доведе след себе си и нов вид болести, като Орторексията, например. Човек в нищо не трябва да бъде краен - най-малко това трябва да се случва с храненето.

Елена Петрелийска и Ники Красимиров: "Здравословно" не винаги значи добро при храната
Елена Петрелийска

Поради тази причина с Ники имаме инициативи, които са насочени именно към разпространението на идеята за осъзнат балансиран начин на живот като цялостен подход.

В последните години голяма част от работата ни е извън кухнята - сред хората и най-вече сред по-младото поколение. Смятаме, че именно в тази ранна детска възраст трябва да започне възпитаването към добрия вкус, познаване на сезонността на продуктите, балансирано хранене в ежедневието, етикет на масата и други много важни за самите нас, хората в обществото, навици.

Храната и храненето трябва да бъдат удоволствие, а не ежедневен проблем и ангажимент, който не можем да разрешим.

Още по темата
Ние двамата не говорим за диети, а за подход в храненето, който осигурява стабилност и сигурност както на физическо, така и на психично-ментално ниво.

Да изядеш един шоколад след вечеря не е най-страшното нещо на света, но ако го ядеш този шоколад всеки ден след всяка вечеря не би било най-доброто решение, което разумен индивид би взел.

Всичко опира до баланса - към него се стремим. Той внася така търсената от всяко човешко същество сигурност в ежедневието.
 
- Освен специализирани сайтове се "родиха" и много инфлуенсъри. Всеки дава съвети, показва кулинарни шедьоври. Попадали ли сте на абсурдни съвети и въобще за какво трябва да внимават непрофесионалистите в това "море" от рецепти?

Много е тъжно това, което се случва - често си говорим двамата на тази тема. Ние сме съвременни хора и се вълнуваме от социалните мрежи, но сме и много отговорни към работата и професията си.

Е: Именно тази отговорност ме кара постоянно да уча и да проверявам от всяка страна онова, което споделям в социалните мрежи. Тази отговорност ме кара и да не се "пробвам" върху хората. Затова и не съм инфлуенсър. Разбира се, има много отлично обучени хора, които са в сферата на инфлуенсърството, дори и в нашата страна, които през своите канали, говорят и показват много практична, умна и смислена информация. Но те не са много тук. Няма алгоритъм, който да ти покаже кой продуцира глупости, опасни за здравето и кой не. Трябва самият ти да имаш поне бегли познания по въпросната тема, за да отсееш невярната информация. И тук отново се връщаме на момента с кулинарната култура още в най-ранна детска възраст.

Факт е, че хора като мен, които са много високо квалифицирани (и го казвам без никакво притеснение защото безбройните ми дипломи по темата, както и инвестираното време и средства сами говорят за това), са леко избутани от центъра именно от неспирно заливащата информация от инфлуенсърите на всякаква тема.

Аз съм избрала моя път и той не минава през там да давам информация, в която не съм сигурна, само и само да ме следват хиляди хора.

Участието ми в MasterChef ме възпита в това, да съм много отговорна по темата. Не знаех, че след излизането ми от там ще гледат на мен по този начин, не бях подготвена - много хора ми пишеха и продължават да ми пишат за техни близки и колко голям проблем имат с храненето. Описват ми как са се припознали в моята история с проблемите с храната. Бързо ми се наложи да разбера, че не мога да говоря празни приказки, защото все пак има хора, които следят това, което правя и се влияят. Избрах пътя, по който естествено да се наложа като това, което съм.

Ако някога естествено се получи и при мен това с инфлуенсърството - добре дошло, но това би бил единственият път за мен - естественият.

Хората, които търсят някаква информация в „морето“, е добре да проучат човека. Например, ако се интересуват от тема свързана с храна, то нека намерят инфлуенсър, който е насочен в тази тематика, а не споделя още 17 теми - грим, дрехи, рецепти и хранителни режими.
 
Н: Намираме се в държава, в която всеки разбира от всичко. Така е и с храната. Станеш ли фитнес инструктор, започваш да правиш режими, имаш 20000 последователи в социалните мрежи, поради участието си във формат, който няма нищо общо с храна, но ти пращат продукти, за да сготвиш нещо с тях и да кажеш пред аудиторията си – аз се храня така и това е полезно! Голяма част от тези същите рекламират от сапун, газ, мас и оцет, до био паста със страхотен дизайн на опаковката. Ето това трябва да е ситото.

Елена Петрелийска и Ники Красимиров: "Здравословно" не винаги значи добро при храната
Ники Красимиров

Избирайте да подражавате на хора, които имат специално обръщение към храната, а не са просто поредните "еднодневки", които просто, защото са нямали какво да правят, са решили да запишат видео на три рецепти и ви казват как да се храните. Първа стъпка - всички да настояваме професията "Нутриционист" или "Консултант по храненето", завършена в чужбина да бъде легализирана (да получи акредитация) на тази територия, защото има много хора, които са учили в друга държава за това и храната е задължителна част от живота им, а не просто хоби. Уверявам ви, имате какво ценно да научите от тях!

Все по-често мерим крачки, броим калории, спазваме диети... Трябва ли да загърбим "гозбите на баба", при които не се щадят продукти, като нездравословни?

Не можем да определим даден продукт за нездравословен. Е, има разбира се продукти, които е добре да се намалят до минимум и това са захар и бяло брашно, но все пак не можем да анатемосваме определен продукт, слагайки му какъвто и да било етикет.

Продуктът сам по себе си не е нездравословен, а по-скоро съчетанието от неподходящи продукти в едно ястие, и сложни неподходящи многоетапни термични обработки са нещата, които правят една храна не до там балансирана и по-скоро с вредна насоченост върху човешкия организъм.

Гозбите на баба са нещо прекрасно, но би било хубаво да се адаптират към нашия начин и темп на живот.

Е: Това, което с времето възприех аз, е когато чуя "Гозбата на баба/дядо" е в мен да изниква асоциация за сезонен продукт и ястие на Plant Based основа. Защото именно така са се хранели нашите предци - използвали са предимно сезонни продукти и не са яли всеки ден месо. Тоест, когато чуя това словосъчетание, аз го адаптирам към съвремието и в мен изниква картинка на ястие приготвено със сезонни продукти. Изобщо не си позволявам да мисля по- нататък.

"Гозбите на баба" е нещо, което няма общо с храната сама по себе си - това словосъчетание е спомен, ухание, желание да си спомним за общо семейно събитие, което разбира се е свързано вкусна питателна храна. Това е начин аромата и спомените да оживеят в нас.

Н: Сега, може би ще прозвуча малко крайно, но стига вече с тези „бабини гозби“. Това е преживяване, което никой от нас няма да забрави никога, но то не е толкова свързано с храната, колкото с момента, ароматите, хората, около теб на масата и топлината в думите "Изяж го, за да не го изсипя във врата!".

Ако искаме наистина България да застане на кулинарната карта на Европа, трябва да забравим за малко за "бабините гозби" и да започнем да говорим за промяна. Нека използваме отново българските продукти, но да ги представим по начин, по който никой не е гледал на тях до сега. И разбира се, че "гозбите" са нездравословни така, както баба ми ги е готвила. Какво здравословно има в мусаката? Какво здравословно има в агнешкото с дроб сармата и двата пръста олио на повърхността от тогава?

Сега обаче, можем да приготвим агнешкото без много загуби на хранителни стойности благодарение на новите технологии, с които е засипан пазарът ни, можем да не добавяме 2 пръста олио, за да ни стане вкусна "гозбата", а дори да го приготвим без олио и то пак да е толкова вкусно, колкото и тогава е било.

Живеем в сериозен парадокс – уж разполагаме с цялата техника на света и цялата информация е в ръцете ни, но лансираме страната си, като страната на кебапчетата и порциите по 800 грама, денонощните кръчми и шопската салата, която, ако трябва да бъдем честни, е "Ядеш нещо, а организмът приема от нея почти нищо". И дори и да приемеш нещо, то бива убито с 4-те големи ракии изпити с 500 г салата.

- Да завършим с един такъв въпрос - всъщност има ли точно определение за здравословна храна и какво е вашето?

Е:
Здравето е баланс във всяко едно отношение. Използването на сезонни продукти, знанието за това какви продукти да се съчетават в едно ястие, възможността да се готви щадящо - това са все важни условия- стъпки към постигане на добро здраве. Тези условия съчетани с конкретни дейности в ежедневието, активности, които намаляват нивата ни стрес и ни зареждат – това е формулата за балансиран живот, в който огромна част заема храната.

Н: Здравословното хранене са хората, с които сядаш да се храниш, настроението, с което приготвяш храната, енергията, която му придаваш, особено, ако не го правиш насила, начинът, по който третираш продуктите – от купуването до съхранението и обработката. Здравословното хранене е отдаденост и "казарма", начин на живот, възприятия и желание. Здравословното хранене е мотивация, но не от лесната. Трябва да идва вътре от теб. В краен случай може да се повлияеш от близък човек, на когото имаш доверие. Не на последно място, здравословното хранене е ежедневна борба със стереотипите, които са бетонирани в границите на държавата ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
God преди 3 години
До Анонимен 13Прав си - 2 чаши ракия и след това 2 чаши вино, за да има баланс.
15
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Симпатични като двойка на екрана по БНТ ми бяха преди година-две,но дотам.Нямаше го хъса и енергията,който лъха от Лора и Стоян.Едно монотонно говорене,чак ти се приспива.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откакто прочетох в една статия за "здравословно" хранене, че трябва да ям ориз, за да си набавя протеини, като видя "здравословно" бягам - как беше - с 200.Е, в тази статия поне това го нямаше.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прави са трябва балансирано хранене - пържолката да е с салатка лятно време и с кисело зелце зимата. А и ракиите или виното да не са повече от 2 чащи.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма статия с 0 съдържание. Единственото смислено нещо е, че казват да не се слуша сулю и пулю.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Става за бухане.
10
1
 
16
 
! Отговори
кръчмар-алхимик преди 3 години
Слагам химии безчетв овкусен специалитет,преработвам най-добре,буламачите в гурме !
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безсмислена статия
8
5
 
13
 
! Отговори
велика нация преди 3 години
супер!!! браво! Докато мразим лекарите си и ходим да питаме некви готвачи какво да ядем и какво не, а не слушаме лекарите си, ще сме на това дередже! или некви фитнес маниаци ще ми разправят какво трябва и какво не! точно така! леваци
7
1
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
тайната е в ползването на точните подправки и смяна на водата при варене! слагай джоджен!
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да кажат как да се спре пърденито след боба!
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А има ли дипломирани келнери, тоалетни рецепционисти и.т.н.?Много ме интересува! Питам за един пр(е)ател!
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези като онази дето пиела алкална вода с лимонов сок.Чели нещо, разбрали недоразбрали и се изказват, обаче елементарните неща от уроците по обмяна на веществата от 8 клас не са ги чували.
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези диетолози инфлуенсъри ли са или някви други ***?
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А има ли консултатнти цитросионисти от Кембрич, дайте и некой комсултант цитросионист и от Кембрич!
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми ето косултант цитрусионист такова ви го казва, при това дипломиран цутрионист такова, от Оксворт такова! Браво!