Ще абдикира ли кралицата след смъртта на принц Филип?

Според кралските експерти - не, тя е дала клетва пред Бог
13 апр 2021 07:00, Нели Христова
47
Ще абдикира ли кралицата след смъртта на принц Филип?
Снимка: БГНЕС

Останала без своята подкрепа, на която се е доверила в продължение на 73 години, кралица Елизабет II ще изпита трудност да продължи със своите задължения, но кралските наблюдатели отхвърлиха всякакви спекулации, че тя може да помисли за абдикация.

Бившият премиер сър Джон Мейджър призна, че нейната позиция на монарх е "много самотна позиция". Той каза пред шоуто на Андрю Мар по BBC One: "Има ограничен брой хора, пред които тя наистина може да отвори сърцето си, на които тя наистина може да говори с пълна откровеност, на които може да каже неща, които биха били докладвани от други хора."

Тя можеше да се "разтовари" върху Филип. Когато се сблъсква с "море от проблеми" или когато се чувства претоварена и има нужда да сподели вземането на решения, човек се нуждае от някой, който да разбере, "някой, който може метафорично - или в случая с принц Филип, мисля, вероятно буквално - да ви прегърне и да каже:"Не е толкова лошо, колкото си мислите", обяснява сър Мейджър.

Спекулациите за смъртта на Филип, предизвикваща абдикация, едва ли ще се превърнат в истина, твърдят кралските експерти. "Една от основните причини, поради които кралицата абсолютно няма да абдикира, е за разлика от другите европейски монарси, тя е помазана кралица“, каза кралският историк Уго Викерс пред The Guardian, позовавайки се на пакта, който тя сключва с Бог по време на коронясването си. "И ако сте помазана кралица, не абдикирате."

Ако тя не може да изпълнява конституционните си задължения, може да бъде назначен регент, както се случи с Джордж III. Кралицата ще празнува платинения си юбилей догодина. "Би било напълно нелогично да абдикира точно преди тази необикновена годишнина", добавя той. "Това е прекрасна възможност да празнуваме. И бих се надявал, че тя ще се справи с това. Имаме нужда от кралицата с нейния богат опит. И тя все още е напълно здрава. Все още е много заета и е в центъра на всичко, офисът й все още процъфтява. В момента тя не може да излиза много, но понякога го прави. Тя изглежда прекрасно, така че няма да абдикира."

Принцът на Уелс и херцогът на Кеймбридж са помогнали с голяма част от тежките кралски ангажименти през последните години. Тъй като Филип се оттегли от обществения живот през 2017 г., кралицата се обърна към помощта на сина и внука си. "Прекрасно е да си помислим, че има много подкрепящо кралско семейство", казва Викерс. "И сега ще й помогнат."

Джо Литъл, главен редактор на списание Majesty Magazine, казва: "Оставам на мнение, че въпреки че загубата на принц Филип е опустошителна за нея лично, не мисля, че това ще се отрази на ролята й на монарх. Подозирам, че тя ще продължи така, както през последните няколко години.

"Ясно е, че в момента е странно време заради COVID и сме я виждали много по-малко, отколкото в нормални времена. Но чувствам, че въпреки факта, че тя вече е вдовица и скоро ще стане на 95 години, все още ще работи, както обикновено. През последните няколко години вече бяха предадени някои отговорности, не на последно място на принца на Уелс, и очевидно това ще продължи. Но като монарх, тя ще продължи, докато физически и психически е в състояние да го направи. Мисля, че това е в нейното ДНК. Освен това се връщаме не само към нейната реч през 1947 г. в Южна Африка, но по-точно към клетвата, която е дала по време на коронацията. Тя е отдадена християнка. Това е договорът, който тя сключи с Бог, и мисля, че нещо, което тя чувства, не може да бъде нарушено. Просто това е тя."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 36Че можеш да смениш канала е ясно на всички, не ни обяснявай като, че сме в детската градина. Става дума, че политическа пропаганда върви чрез медиите всеки ден преди в полза на СССР, сега на англосаксонците. Общо взето само сменихме господааря, нищо друго. Колкото и да сменяш каналите пак те облъчват с манипулирани и внимателно подбрани новини.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Журналистически спекулации, да не кажа нещо друго. Няма официално изявление от кралският двор, вероятно няма такъв план, но дай да си бъркаме в носа и да измисляме новини.
32
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да абдикира?! Тя е рептил, ще живее още поне 70-80 години.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре стига, НЯМА да абдикира, дала е клетва да служи до живот, а тя е от старомодните и каквото каже го изпълнява
30
6
 
3
 
! Отговори
ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ преди 3 години
Не мисля, че много хора от нормалния святсе интересуват от Бабата...
29
6
 
2
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 3 години
Аре стига сте ни занимавали с тия ( .......................................................)
28
4
 
9
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Лека му пръст на човека... За умрелите да не го говорим лошо...Обаче е наистина факт че България и Българите от тия (техните фамилии, роднини и прочие близкородствени вътрешносемейни кръвосмесители) не са видели, не виждат и няма и да видят нищо хубаво.Долу монархиите и религиите.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е сигурно, че ставате само за спалнята. После ходите ли да разправяте на приятелчетата коя с какви чаршафи е постлала?
26
6
 
3
 
! Отговори
Ноемера е да забиваш преди 3 години
сондата дълбоко.Дъно няма да намериш, защото дъно няма.Обаче мускула е безкрайно важен.
25
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е номера да минеш количества жени, а да бъдеш добър партньор с една жена.
24
3
 
4
 
! Отговори
Клеций II преди 3 години
До Че ГобараХахахаха, прав си братко. То за това трябва да ги вземат девствени тия бъдещи престолонаследници. На коронацията на Кейт със сигурност ще има поне няколко мъже пред телевизорите, които ще гледат с една странна усмивка :) Хахахаха ...
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На всяка жена й трябва един такъв мъж.
22
4
 
12
 
! Отговори
Че Гобара преди 3 години
"Тъй като вчера се навършиха 60 години от полета на Юрий Гагарин, мисля че е добре да кажа един малко известен факт:"Готино. Аз наскоро гледах снимките на срещата на Гагарин с Джина Лолобриджида. То не бяха целувки, то не бяха погледи. Тоя пич ако беше в друга обстановка и при други обстоятелства, щеше да ги мине всички западни актриси по онова време :)) Ноо, социализъм братко, после го убиха за по-сигурно, че да не говори много.
21
4
 
19
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Извинявай, ама англетата предаваха ли на живо погребението на Тато? А на Цола Драгойчева? Не, защото им е през оная работа за това. Точно и на нас би следвало да ни е през оная работа къде кого загробват, имаме си по-големи проблеми, а точно Англия , правителството и и короната не са ни били никога приятели и никога не са пропускали да покажат, че ни смятат за трета ръка хора. На, всеки има право да разбира понятието собствено достойнство както може.
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дъртия рептил да пусне кокала? Хахахха как я виждате тази работа?
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъй като вчера се навършиха 60 години от полета на Юрий Гагарин, мисля че е добре да кажа един малко известен факт:При обиколката си по света (и в България), Гагарин е бил приет от Елизабет II на официален обяд или вечеря (не помня точно).Той и казал че от многото прибори не знае кой за какво да използва, а тя му казала да не се притеснява, щото и тя не ги знае всичките - каквото не знам вика питам и ми казват.
18
4
 
8
 
! Отговори
Че Гобара преди 3 години
"слабо ме интересува "кралицата" и цялата им мухлясала монархия!Занимава ме въпроса кога ще се уредя с модерна и дали днес ще вали с гръмотевици"Задръж малко, през май идва Файзера. Така каза министърът в оставка.
17
6
 
21
 
! Отговори
Че Гобара преди 3 години
Да дава властта на плешивото бомбе и палавата му жена, и да се приключва с тази мъка. Вие представяте ли си да сте плющели Кейт в колежа, и после като я коронясват да гледате в кръчмата, и да кажете на приятелите - "Бах маааму, еб*л съм кралицата" :) Велико!
16
5
 
10
 
! Отговори
SS преди 3 години
слабо ме интересува "кралицата" и цялата им мухлясала монархия!Занимава ме въпроса кога ще се уредя с модерна и дали днес ще вали с гръмотевици
15
6
 
10
 
! Отговори
до 19 преди 3 години
Това, че ще предават погребението на една от най-изтъкнатите личности в съвременния свят е най-малкият проблем на медиите ни. (Разполагаш с много канали, превключи на някой индийски сериал.)