Джеки Чан иска да стане комунист партиец в Китай, но искат ли го?

Той вече не е готин, така че може би не им е нужен
19 юли 2021 18:30, Нели Христова
69
Джеки Чан иска да стане комунист партиец в Китай, но искат ли го?
Снимка: БГНЕС

Хонконгската филмова звезда и пламенен поддръжник на китайското правителство Джeки Чан изрази желанието си да се присъедини към управляващата партия в Китай.

По време на филмово събитие в Пекин миналата седмица Чан похвали комунистическата партия и заяви, че е впечатлен от китайската армия, съобщи държавният вестник Global Times.

"Искам да стана член на КПК", каза Чан, като използва инициалите за Китайската комунистическа партия.

Неговата подкрепа за партията и Народната освободителна армия е далеч от мнението му през летните дни на 1989 г., когато той публично подкрепи продемократични демонстрации на площад Тянанмън в Пекин, които бяха брутално смазани от китайските военни.

Но в годините след това Чан гравитира към китайското правителство, когато икономиката на континентален Китай се разраства и прераства в доходоносен пазар за певци и актьори в Хонконг, както и за чуждестранни компании.

"Виждам величието на Комунистическата партия и тя ще постигне това, което казва и обещава за по-малко от 100 години", каза Чан миналата седмица на симпозиум, посветен на стогодишнината от основаването на партията.

Китайската комунистическа партия има 95 милиона членове, предимно от елита на Китай. Ако Чан реши да кандидатства за членство, партията вероятно ще "гледа благосклонно" на молбата му, благодарение на статута му на знаменитост и дългогодишната връзка с длъжностни лица, каза Джон Лий, старши сътрудник в Института Хъдсън.

Фактът, че е роден в Хонконг, бивша британска колония, която се върна под китайско управление през 1997 г., също дава на Чан предимство, казва Лий пред VICE World News. "Партията също така иска да подчертае, че Хонконг неизбежно се интегрира в континента, така че предоставянето на членство на високопоставена фигура като Джеки Чан би подкрепило силно историята им, каза Лий.

Говорителите на Чан не отговориха веднага на искания за коментар.

Желанието на филмовата звезда да се присъедини към партията не би било изненада за хората, които са обърнали внимание на неговата политика. През 2009 г. Чан заяви, че Хонконг е "твърде свободен" и "не е сигурен, че свободата е нещо добро".

Миналата година Чан подкрепи хода на Пекин за налагане на закон за националната сигурност на Хонконг, който оттогава доведе до спирането на най-големия продемократичен вестник в града и арестите и затвора на по-голямата част от политическата опозиция на територията.

Но дори и в континентален Китай някои хора изразиха резерви относно приемането на филмовата звезда в партията. "Неговият патриотизъм и отдаденост към Китай не е нещо ново, но личният му живот и проблемите са огромен проблем", отбеляза един потребител на сайта на социалните медии в Weibo, коментар, повтарян от много други.

През 2014 г. синът на Чан, Джейси Чан, беше арестуван заради наркотици в Пекин и впоследствие затворен за шест месеца. Въпреки че той не беше замесен, репутацията на Джеки Чан беше ударена.

"Що се отнася до Пекин, звездната сила на Чан може да не допринесе много за утвърждаването на имиджа на партията, както някога", казва Стенли Розен, професор по политология в Университета на Южна Калифорния. "Ако по-рано беше помолил да се присъедини към ККП, сигурен съм, че щеше да го направи, но в този момент това вече няма да е от значение", допълва той пред VICE World News.

"Глобалното му положение днес не е твърде високо и най-вече -  Джеки Чан вече не е готин - със сигурност не и в Хонконг. Имиджът на комунистическата партия вече е силен сред много континентални младежи. Те със сигурност не се нуждаят от Джеки Чан."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ИСКА ДА ГИ УНИЩОЖИ ОТВЪТРЕ НО НАДАЛИ ЩЕ ГО ПРИЕМАТ ДАРИ И ЗА ДА СИ ПОДОБРЯТ ИМИДЖА! ДЖЕКИ ЧАН ИМА НАД 10 ФИЛМА КАК СЕ ВНЕДРЯВА ВЪВ ПРЕСТЪПНИ ОРГАНИЗАЦИИ И ГИ СМАЧКВА ОТВЪТРЕ!