Проф. Овчаров: Мисионис е един грандиозен град и го доказахме

При разкопките открихме сребърен пръстен-убиец, посочи археологът
19 окт 2021 08:50, Ния Христова
22
 
Три месеца на археологически проучвания на античния и средновековен град Мисионис край Търговище. При разкопките са открити близо 500 забележителни находки. Една от тях е сребърен пръстен-убиец.
 
"Става дума за втора подобна находка. Преди 7-8 години в Калиакра колегата Бони Петрова откри подобен пръстен, близнак на този, но от сребро. Тогава тя изказа тази хипотеза, че става дума за кухина, в която се слага отрова, която се излиза в чашата на врага. Открих доста описани политически убийства, като това на първия наследник на цар Иван Асен ll", обясни археологът проф. Николай Овчаров в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
"Пръстенът е любопитен. Мисионис е един грандиозен град и това го доказахме. Тази година имахме възможността за едни мащабни разкопки, на базата на тази програма, която беше осъществена за 6 приоритетни обекта", каза още археологът.
 
Проф. Овчаров сподели, че нарича Мисионис - Северният Перперикон, защото става дума за планински градове от 5-6 век.
 
"Разкрити са 2/3 от южния квартал на Перперикон. Напълно сме разкрили акропола, тоест укрепената част. Сега работим по южния квартал. В южния квартал разкрихме през 2016 година огромна базилика. Най-голямата църква в Родопите от 5-6 век. Проучваме сега епископската резиденция. Това е било мястото, от което са се управлявали духовно целите Родопи", разказа археологът.
 
"Перперикон имам много древна история, като град се създава в Римската епоха, но като светилище има 7000-годишна история. Разцветът на духовната му функция е в края на Бронзовата епоха", обясни проф. Овчаров.
 
"Тракийските светилища, с които изобилстват Източните Родопи, почти винаги са наследени от алианските", подчерта археологът.
 
"Най-интересното са архитектурните останки. Те ни показват наистина това монументално величие, което са имали родовете на българската територия. Ние сме един от кръстопътите на цивилизацията", сподели събеседникът.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Търговищенец преди 2 години
Когато бащата на този нагъл *** копаеше крепостта преди половин век,всички я наричаха Крумово кале.Професор Димитър Овчаров за разлика от сина си Николайчо,беше достоен археолог и учен.Това е недоучено и всички историци ги е гнус от него.Науката отдавна е утвърдила,че Мисионис е средновековният Шумен.А Овчарският Перперикон в средновековието е наричан Перперек.А този пръстен убиец,за който приказва из всички студиа пишман археологът,си е най-обикновен къснъсредновековен накит с дупка.
11
3
 
1
 
! Отговори
Рундю преди 2 години
"Мисионис е грандиоден град" изплямпа за пореден път грандиозният мошенник Овчаруф.Дет пипне се е грандиозно в грандоманското му въображение.И винаги за него има пари,щото е с всяка власт.Сега пък е в инициативния комитет на софийския ректор.Платен професионален ласкател и слагач.И се чудя защо пуйките необразовани го канят,а не истинските достойни апхеолози.Тъптя!Заминавам да живея при таерегите.Там няма Овчаровци и профани ***!
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как пък такива сладки /непроучени/ обекти се падат все на Овчаров. Младите археолози все нямат късмет.
9
7
 
4
 
! Отговори
Академик Грънцевский преди 2 години
Лицето Уфчаров е патологичен и алчен лъжец.Крепостта в Родопите никога не се е наричала Перперикон,а Перперек.Той го измисли за да звучи грандиозно.А така нареченият Мисионис също е негова измишльотина ,за да прибира пари за разкопки.Истинските археолози твърдят,че Мисионис,описан от пътешественика Идриси е Шумен.Обаче Лъжливото Овчарче,е от Търговище!Тав живее и майка му и затова Мисионис е там.На година Уфчаруф получава по над 300 000 лева от Бойку за да копае и да лъже.Гад долна и нечестна!
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брей да видиш ти баш па по черноморието открили този ,,грандиозен град"!Остава само да се сведе тази информация до западните туристически агенции.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Както казваше проф.Божидар Димитров: И ние имаме достатъчно исторически находки. Важно да създадем няколко легенди около тях, за да имаме същия туристически поток както в Гърция и Турция. Ако няма легенди за открити скелети на вампири, магически пръстени и открити кости на светец, само си губим времето да изравяме камъни. След 5 века робство турците са сринали всички исторически паметници. Друго не ни остава!" Велик човек!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори да е бил най-грандиозният град в света ,това с нищо не свързва днешните обитатели на тази територия , чийто предци са живели в землянки и колиби.
5
4
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 2 години
Овчаров кръщава градове на поразия. От всичко е видно,че по тези земи е имало цивилизация която са унищожили племената дошли от дебрите на Азия. Добре,че е античния свят,че да намираме нещо ценно по тези земи.Изчезнала цивилизация,и сега съчинения по картинка и кръщаваме и тълкуваме както намерим за добре.
4
8
 
9
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Тоя е гоолям шарлатанин, измамник
3
9
 
11
 
! Отговори
ТУНДЖАНЕЦ преди 2 години
Ако не беше древногръцкият и латински езици,които да фиксират епиграфски и в книгите си какво е ставало по земите където сме сега,нямаше да знаем нищо за племена и народи,живеещи тук. Хвала на тези велики древни езици,с помощта на които съставяме по-лесно пъзела на миналото си. Те разкриват миналото и на целият цивилизован Свят. Тези езици са основата на главните европейски езици. Затова в гимназиите да се учи древногръцки и латински ще извиси човешкият дух.
2
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навремето знаменитият проф. Брадистилов обяснил защо пише 80 -90% слаби оценки на студентите си. Професорът казвал - Погледнете им фамилиите! Овчаров, Говедаров, Чобанов, Козаров и тн. Е, как да не им пишеш двойка.
1
13
 
20
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Перперек бре, масонски ***! Стига с тва гърчеене в празната ти тиква! Ясен ли съм, Овчар или шамарите да ти раздам? Че ми писна от твоите клювкания по медиите!