Елизабет Втора награждава Салман Рушди и още заслужили

Бе оповестен и ежегодният списък с отличия, присъждани от кралицата
2 юни 2022 10:20, Петя Славова
10
Елизабет Втора награждава Салман Рушди и още заслужили
Снимка: БГНЕС

Британската кралица Елизабет Втора благодари на жителите на страната за тяхната доброжелателност към нея по повод платинения й юбилей на престола, пише британският в. "Таймс".

"Благодаря на всеки, който беше въвлечен в това да събере хората в своите общини, семействата, съседите и приятелите, за да отбележи моя платинен юбилей в Обединеното кралство и в Общността на нациите", се казва в изявление на британския монарх.

"Продължавам да се вдъхновявам от доброжелателството, което ми е засвидетелствано и се надявам, че идните дни ще предоставят възможност за размисъл за всичко, което бе постигнато в последните 70 години, в момент, в който ние гледаме в бъдещето с увереност и ентусиазъм", се допълва в текста.

Както повелява традицията бе оповестен и ежегодният списък с отличия, присъждани от кралицата за официалния й рожден ден. В списъка са актьорът Деймиън Луис и писателят Иън Ранкин, редом с Арлин Фостър, която беше първи министър на Северна Ирландия, предаде Ройтерс. Званията се присъждат за изключителен принос, като повечето са за служба на обществото. Списъкът беше обявен преди началото на четиридневните празненства за 70-годишнината от възкачването на трона на Елизабет Втора, които започват по-късно днес.

Луис, който спечели награда "Златен глобус" за ролята в телевизионната драма "Вътрешна сигурност", е произведен в командор на Ордена на Британската империя за заслуги към драматичното изкуство и благотворителността. Той беше инициатор на кампания заедно с покойната си съпруга Хелън Маккрори за набиране на един милион лири за осигуряване на храна за здравните работници по време на пандемията от COVID-19, предава БГНЕС.

Писателят Иън Ранкин, създател на прочутата поредица за инспектор Ребус, получава рицарско звание.

Притежателят на рицарско звание писател Салман Рушди и илюстраторът Куентин Блейк, известен най-вече с работата си по романите на Роалд Дал, получават Ордена на кавалерите на честта. Броят на носителите му не може да превишава 65, без да се брои самият британски монарх.

Сред 1134-те души, които получиха почести, е и Анджела Редгрейв, основателка и директорка на Бристолското училище за танцово изкуство, която бе удостоена с Медал на Британската империя и на 104 години е най-възрастният човек в списъка.

За командор на Ордена на Британската империя бе обявена и Елизабет Мърдок, която е дъщеря на медийния магнат Рупърт Мърдок и е основателка на две успешни независими телевизионни продуцентски компании. Тя бе отличена за работата й в Съвета по изкуствата на Англия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
кога е правена тая снимка?..И това самата Елизабет ли е?..Щото ми мяза на двойница..
6
0
 
4
 
! Отговори
злобар преди 1 година
Салман Рушди е ирански сатанист един от най отявлените представители на сатананизма и е напълно естесвено да е в списъка на наградените от кралицата на световния сатанизъм! В най скоро време вече няма да я има...но дирята и вонята която оставя , ще тегне още дълго над човечеството !...
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същата като Виктория,докараха война!
4
0
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ЧУДИТЕ СЕ КАКВА ГЛУПОСТ ДА ПУБЛИКУВАТЕ ВЕЧЕ :D САМО И САМО ДА ИМА ПЪЛНЕЖ ЗА СТАДОТО
3
1
 
2
 
! Отговори
Реалноста .... преди 1 година
Баба Бети се събудила отново с болки в ставите и си казала ... Баааси, одъртях. И извикала : Ей, Джеймс... или Джон... или както там ти беше името, донеси ми халата и чая в кабинета и извикай там оня дето ми пише речите че пак трябва да награждавам някакви си дето не мирясаха цяла година да тичат насам натам кат извъртоглени , щото доказвали колко велика била Британия .... Пишете там че ги награждавам подобаващо и колко съм била благодарна . Уф, дано с това да ми свършат задълженията за деня...
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О, награда за Салман Рушди? Сега Ердоган ще скочи и на Англия и ще ги нарече фашисти и врагове на Турция.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Местя го.