Олена Зеленска в Сърбия: Украинското наследство ще се настани в белградската библиотека

Вучич обаче все още не налага санкции на Русия
13 май 2024 18:24, Нели Христова
106
Олена Зеленска в Сърбия: Украинското наследство ще се настани в белградската библиотека
Снимка: БГНЕС

Първата дама на Украйна Олена Зеленска заяви, че страната ѝ иска да увеличи присъствието си в културното пространство на Балканите и в частност на Сърбия, предаде БГНЕС.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба и Зеленска са на официално посещение в Белград по покана на съпругата на президента Александър Вучич - Тамара Вучич. Тази година се навършват 30 години от деня на установяване на дипломатически отношения между Украйна и Сърбия.

Посещението в Белград е белязано от проекти за културна дипломация. Киевският национален университет и Белградският университет подписаха споразумение за научноизследователско, образователно и културно сътрудничество.

По-късно днес Кулеба ще проведе срещa със сръбския премиер Милош Вучевич.

"Нашето взаимодействие продължава от няколко години. Като активен член на срещата на върха на първите дами и господа през септември 2023, г-жа Вучич се придържа към основен принцип на нашата общност: дори меката сила трябва да бъде ефективна, особено когато става въпрос за спасяване на животи и възстановяване на справедливостта", написа Олена Зеленска във Facebook.

"Благодарение на нашите споразумения Сърбия предостави на Украйна линейки - те пристигнаха през първата година от нахлуването, когато линейките не достигаха, и бяха предоставени на центровете за спешна медицинска помощ в Харков и Черкаси", каза още тя.

Заедно с първата дама на Сърбия, министрите на външните работи на двете страни - Дмитро Кулеба и Марко Джурич - откриха украинска лавица (рафт) в белградската библиотека, а по-късно - аудиогид на украински в Белградската крепост.

"Призванието на библиотеките и книгите е да съхраняват знанието, културата и историята. Украинската лавица ще запази и връзката на украинците, живеещи в Белград, с техния дом", заяви първата дама на Украйна.

"Вярвам, че украинското наследство ще се настани в белградската библиотека за дълго време, за да разказва свидетелства за Украйна, като създава разбирателство между нашите страни – силно и трайно. Украйна трябва да увеличи присъствието си в културното пространство на Балканите и в частност на Сърбия. Проектите за културна дипломация трябва да допринесат за това", добави тя.

Посещението се осъществява 10 дни след сформирането на новото сръбско правителство, последвало изборите през декември.

Белград отказва да се присъедини към западните санкции срещу Москва.

Сръбският президент Александър Вучич се е срещал с украинския си колега Володимир Зеленски три пъти от началото на войната в Украйна, винаги в периферията на международни форуми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тази женица с такъв прекрасен прецедент видно от устните и е в перманентна депресия. Както и всичките и съотечественици въвлечени във войната от руско-американските оръжейни корпорации и политическия им слугинаж. Има господ обаче, и отмъщението божие няма да свърши само с депресията... Питайте нашите бивши евроатлантически прецеденти където господ им прибра децата.
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мноиго саае е състарила горката. Да почва да взема и тя като мъжа си стероиди, че вече на нищо не прилича.
87
1
 
10
 
! Отговори
Постановки и уловки преди 4 седмици
Смъртожадната юдестъпруга разиграва някакви циркове с югомошениците.
86
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първа дама до 21 май. ;)
85
5
 
19
 
! Отговори
Лъчо преди 1 месец
Не я слушайте тая с мъжа си са мултимилионери и Само чакат Русия да победи и да отидат на някой райски остров да си живеят живота А загиналите украинци в името на интересите на американците за тях може би ще кажат кой се минал минал
84
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нахална хахлушка
83
6
 
27
 
! Отговори
Борката111 преди 1 месец
Няма първа дама. Има съпруга на еди-кого си. Този термин е в употреба само за сащ. Пък и тази госпожа скоро да се мага с мъжа си, иначе би трябвало да ги арестуват. За Зеле има заповед за арестуване от страна на Русия. Никак нямат работа в сръбско.
82
37
 
6
 
! Отговори
Бобо преди 1 месец
Първата дама на Украйна (Зеленска), е далеч по симпатична от първата дама на Русия(Лукашенко).
81
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това ли е лицето на великата демокрация? Включиха я в контакта, за да ни носи просвета.
80
2
 
26
 
! Отговори
АХМАТ СИЛА преди 1 месец
Тоя *** защо е толкова намръщена
79
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая от 3 г.беле забравила мъжът си ,сега се прави на божа кравичка,казват че се клатела с южноафриканец ,явно с голям мукар )
78
6
 
38
 
! Отговори
007 преди 1 месец
Как така не е по шикозните бутици да харчи кървавите пари на наркомана?
77
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сата НАТО..... Много е важно да си взимаш редовно хапчетата !!! Не пропускай !!! Докторите не те ли предупредиха ???
76
5
 
42
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Кулеба и Елена се разходиха до Сърбия, както Кирето и Лена със служебния самолет до Гърция. :) Сега очакваме и един парапет.
75
7
 
36
 
! Отговори
Николай Стоименов преди 1 месец
Вучич не допускай тая фашистка *** в страната си
74
42
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Сърбия и България вече сме в сферата на влияние/господатво на украйна. Вече излизаме от влиянието на Русия. Така иска хегемона. Ясно ли е ? -----////------ Това е ясно още от третия ден на войната, но нашите политически гьзове още не могат и не искат да вденат. Просто защото Просията с тоталитаризма и простащината си им харесва толкова, че са готови и България да закопаят от инат. За съжаление белята е направена. Ако може поне да разстреляме Радев, Янев, Шивиков и още няколко путински изз рода,
73
24
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
делегация укри са в Белене, за да огледат и вземат оборудването за АЕЦ. Краварите ни натискат да им го дарим ------////------- Там няма оборудване за АЕЦ. Там има просто едни железа без сертификат, които Боко Тиквата купи за 1,2 милиарда, само за да се хареса на Путин. Помнете, че Боко Борисов е най-***, но и най-нагло животно в българската политика.
72
4
 
48
 
! Отговори
мдаа преди 1 месец
А делегация укри са в Белене, за да огледат и вземат оборудването за АЕЦ. Краварите ни натискат да им го дарим, а той е щели да ни продадат техни реактори за много милиарди. Умно а? А защо краварите не продадат на укрите реактори, а нас ни оставят на мира. Ама трудно се намира балами лакеи като нас.
71
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предлагам да им пуснат и на тях един украински исторически сериал по дългичък и после да им го повторят няколко пъти. Може и евровизия защо не .
70
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърбия и България вече сме в сферата на влияние/господатво на украйна. Вече излизаме от влиянието на Русия. Така иска хегемона. Ясно ли е ?